Šta je novo?

Windows 7 i upgrade hardware-a

• Začetnik teme Začetnik teme M_M
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

M_M

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
13.09.2004
Poena
380
Kako se Win7 odnosi prema upgrade-u hardware-a?

Konkretno, ako kupim W7 i instaliram ga na postojećoj mašini, i kasnije, kad recimo i9 dođe na scenu upgrade-ujem se, da li će Win7 dozvoliti reinstalaciju na novom hardveru?

Kako se Win7 odnosi prema upgrade-u hardware-a?

Konkretno, ako kupim W7 i instaliram ga na postojećoj mašini, i kasnije, kad recimo i9 dođe na scenu upgrade-ujem se, da li će Win7 dozvoliti reinstalaciju na novom hardveru?

Zavisi koji kupis, OEM varijante nisu preporucljive ako planiras upgrade, dok ostale Retail mozes da furas na bilo kojoj masini... (barem mislim da je tako, ako su nesto promenili neka me neko ispravi)

Pitanje je prosto, odem u radnju, kupim Windows7 (valjda retail, u kutiji), i instaliram ga na sadašnju mašinu. Recimo za 9 meseci se upgrade-ujem na i9 i veći hard disk, i hoću ponovo da instaliram isti W7 sa istim serijskim brojem.

Da li će mi Windows7 (odnosno M$) to dopustiti ili ne? Zna li neko deo iz "terms&conditions" u vezi ovako nečega?

Mislim da moze, mada treba se raspitati pri kupovini za svaki sluchaj.

Sam malo pretražih po net-u, i SeRPeNT je u pravu. OEM verzija, a to je ova koja se kod nas prodaje za 11-12k dinara (za Windows7 Home Premium na primer) se može instalirati samo jednom. Ako crkne matična ploča ili želite da uradite upgrade iste, e ne može. "Lockovana" je na mašinu.

Retail verzija (koje kod nas još nema) i koja je u 80-90% skuplja (dakle otprilike oko 20k din za home premium), je otključana i može se reinstalirati i nakon upgrade-a. Naravno, to ne znači da je možete instalitati na 2 računara istovremeno, jer "neće da može".

Dakle, sa ovakvom poslovnom politikom M$-a nije ni čudo što ima toliko piraterije i biće je!

Poslednja izmena:
Sam malo pretražih po net-u, i SeRPeNT je u pravu. OEM verzija, a to je ova koja se kod nas prodaje za 11-12k dinara (za Windows7 Home Premium na primer) se može instalirati samo jednom. Ako crkne matična ploča ili želite da uradite upgrade iste, e ne može. "Lockovana" je na mašinu.

Retail verzija (koje kod nas još nema) i koja je u 80-90% skuplja (dakle otprilike oko 20k din za home premium), je otključana i može se reinstalirati i nakon upgrade-a. Naravno, to ne znači da je možete instalitati na 2 računara istovremeno, jer "neće da može".

Dakle, sa ovakvom poslovnom politikom M$-a nije ni čudo što ima toliko piraterije i biće je!

A da nije takva poslovna politika, svi kucni korisnici bi stvarno kupovali Windowse.
U Srbiji.
Ma hajde.

Oem se jednom instalira, retail moze vise puta.
Mada, posle upgrade-a hardvera na vec registrovanom Win Oem, pozoves Microsoft call centar Beograd , objasnis im sta si radio, procitas im originalni broj i budi siguran, da ce ti dati novi. Tako je bar bilo reci, na svim Microsoft skupovima, koje posecujem.

Kod nas se izgleda prodaju samo "DSP OEI" tj. OEM varijante. Niko ne nudi full Retail... 🙁

Ali ako je tačno da samo pozoveš M$ call centar, objasniš im situaciju i dobiješ novi broj, onda i nije tako strašno...

LOL, das (za nase uslove velike) pare i onda molis M$ da ti omoguci da ga instaliras opet u slucaju da radis upgrade. Zato ce ovde (i ne samo ovde) uspeti da iskorene pirateriju... juce. 🙂

Nazad
Vrh Dno