Šta je novo?

Windows 7 AHCI na zivo!

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Uzeo sam danas kuciste za disk koje ima ESata i skntao da sam se zeznuo i da sad kad sam skoro reinstalirao w7 nisam ukljucio AHCI.

Posto sam imao iskustva sa xp-om i zivim enableovanjem ahci-a, reko daj da vidim jesu malo pametnjiji...

Izvrteo sam mu par onih automatskih recovery fixova, ali jock, nista nisu uspeli da urade i masina nije uspevala da se digne. Razocaran, vratim native ide mod i reko ajd vozi, uzecu da narezem dvd, pa cu nekakav repair da teram kad me ne bude mrzelo...

U medjuvremenu mi padne na pamet da vidim sta kaze google i na moju ogromnu radost skontam sledece:

-da bi ahci proradio na zivoj instalaciji windowsa, dovoljno je u registriju podesiti jedan kljuc:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci]
"Start"=dword:00000000
-posle toga reset i ukljuciti ahci u biosu
-i voilaa, windows je malo razmisljao, ali se ipak digao! ahci radi, ubo sam disk i prepoznao ga je iz prve, na zivo... tako da sam bas happy...

Eto, mozda jos nekom zatreba |) Naravno napominjem da je u ovom slucaju w7 ocigledno skontao ugradjene ahci drivere i da bez istih ova operacija bas ne bi isla ovako jednostavno...

^ Baš lepo, jedino što je to već neko napisao pre tebe, još onomad ovde

;)

Poslednja izmena:
Radi-Win7 x64- upravo sam probao!!! ;)

U onu temu od 1000 strana..
zamisli da smo sve probleme sa win xp pisali u jednu temu u zadnjih 10 godina |>>>

Meni je ovo pomoglo, search mi nije izbacio nista korisno, a mozda pomogne jos nekom.

Stvarno radi...
Ima li još neka osetna prednost AHCI-ja u odnosu na IDE mod osim hot plugging-a i činjenice da sada imam i mojih 6 SATA hard diskova u safely remove hardware izboru?

Probah i da prebacim u RAID mod, ali to ipak ne radi.

Kako vam se ponasaju diskovi u AHCI modu?
Meni je Win7 pri restartu gasio diskove, sto nije slucaj u IDE modu, tako da je boot duze trajao jer je morao pri detekciji ponovo da ih startuje, a i bezveze ih pali/gasi, pa sam iskljucio...
Ovo je mozda i do drajvera...

Stvarno radi...
Ima li još neka osetna prednost AHCI-ja u odnosu na IDE mod osim hot plugging-a i činjenice da sada imam i mojih 6 SATA hard diskova u safely remove hardware izboru?
Jedino NCQ.

Kako si postigao da na Intelu imaš Safe removal za interne HDDove?

@Boqy: Imam 3 HDD-a u mashini i svi se isto-normalno ponasaju kao sto su bili u IDE.

I kod mene su se pojavili sva 3 hdd-a u safe-remove- sami od sebe posle ukljucivanja ahci...ako je to problem kod intela- sto nisam znao da je problem :d

Pre je to bilo samo na nVidia pločama, tj. čipsetima, i to pod XP. Ne verujem da posle nekoliko godina i dva operativna sistema nisu rešili, štaviše proširili su na ostale proizvodjače.

AMD-ov AHCI driver dovodi do gasenja diskova (spindown) prilikom restarta, diskovi kliknu par puta, nakon toge startuju se tek pri Ponovnoj detekciji diskova sto ponekad dovede do smart errora zbog sporog spinup-a.

Ovih problema nema sa Windows AHCI driverom, ali nema ni automatske detekcije hotplug diskova i gasenja ejected diskova.

Sve ovo je vezano za Windows 7.

Pre je to bilo samo na nVidia pločama, tj. čipsetima, i to pod XP. Ne verujem da posle nekoliko godina i dva operativna sistema nisu rešili, štaviše proširili su na ostale proizvodjače.

Поента AHCI-a је што омогућава да се користе технологије типа NCQ и Hot-swap, тако да... "It's not a bug, it's a feature".

Rešili šta?
Moraću da probam ovaj hotplug jednom :p

Meni je iskljucivo trebalo zbog hotpluga, sto sam i objasnio gore.. znaci imam novi esata rack, pa je steta ne iskoristiti |)

Поента AHCI-a је што омогућава да се користе технологије типа NCQ и Hot-swap, тако да... "It's not a bug, it's a feature".
Nije li glupo da ti stoji ikona u trayu kada nije priključen nijedan drajv sem onog na kom je sistem koji koristiš u tom trenutku (ionako ne možeš da ga odjaviš)? Da bar može da se skloni za pojedine diskove, nego ne može. Prisutna je ili za sve ili za nijedan.
Rešili šta?
Moraću da probam ovaj hotplug jednom :p
Rešili da interni (ili bar samo sistemski) drajvovi ne budu izlistani u safe removal spisku, kao što je to bio slučaj na XP.
Ako probaš da odjaviš sistemski disk, dobićeš poruku da je u upotrebi i da ne može sada da se isključi.

Pa normalno je da su u spisku kada već mogu da se otkače. Ok, verovatno nema mnogo smisla za sistemski drajv, ali za ostale ima.
A meni je ionako ta ikonica sakrivena u 7-ici, tako da mi ne smeta uopšte.

Pa ono... imam jedan sistemski i 5 drugih drajvova. Sasvim dovoljan asortiman za otkačinjanje :p

Nije li glupo da ti stoji ikona u trayu kada nije priključen nijedan drajv sem onog na kom je sistem koji koristiš u tom trenutku (ionako ne možeš da ga odjaviš)? Da bar može da se skloni za pojedine diskove, nego ne može. Prisutna je ili za sve ili za nijedan.

.

Meni ne stoji :p ;) Koristim Usb Safely Remove http://safelyremove.com/?sm=aboutform&ver=4.2.5.879&vertype=pro ...Oaj sw zamenjuje sistemsku safe remove ikonu svojom+ sto omogucava ono najbitnije- da sakrijes uredjaje- hardver koji zelis (da ne vidis) ;)

Jel moze da se proveri negde u Win7-ici da li je AHCI aktivan ili ne :p

Hmm pa pogleds u biosu? |>> takodje ako imas safely remove za sata diskove, onda jeste...

Testirao sam IDE i AHCI mod i neke vece razlike nema. Dodouse, porastao je burst transfer za nekih 20 MB/s, ali sekvencijalne brzine se nisu promenile. Seek time takodje isti.

E sad, primetio sam da hdd radi nesto tise u AHCI modu.

Moram da priznam da posle nekog vremena korišćenja AHCI-a, ozbiljno razmišljam da ga isključim.
Jeste zgodan hot-plug diskova i do sada sam ga koristio par puta, ali meni ovaj AHCI (tj. verovatno NCQ) totalno ubije hard disk za bilo šta drugo dok se recimo kopira neki veliki fajl.
Čim pustim kopiranje par gigabajta sa fizičkog diska na kojem je i sistem, otvaranje novih programa traje večnost, kao i dosta drugih sistemskih operacija sve dok se kopiranje ne završi. Meni je ovo neprihvatljivo.
Nadam se samo da će povratak na stanje bez AHCI-ja proteći bezbolno.

Zanima me doduše jedna stvar. Da li eSATA konektori rade kako treba i bez AHCI-ja? Nisam ih do sada koristio, ali verovatno hoću u bliskoj budućnosti.

Poslednja izmena:
Treba napomenuti da na AMD chipsetu ukljucivanje AHCI moda i instalacija drajvera ne ukljucuje automatski NCQ.
9.12 drajveri su ispravili gasenje diskova pri svakom restartu na Win 7.

Da bi se ukljucio NCQ treba instalirati radixpert i stiklirati NCQ u opcijama. Ovo vazi i za AHCI, ne samo za RAID.

Ima li neko sa gigabyte plocom da koristi AHCI?
Kod mene se javljaju dva, uslovno receno problema.
1. Kad je ukljucen ahci, sama detekcija diskova traje nesto duze nego kada su u ide modu (par sekundi). (manje bitan problem)
2. Kad krene da ucitava windows (7), prvo dobrih 10 sekundi ne radi nista, pojavi se onaj logo i stoji, i tek onda pocne da ucitava. To se malo skratilo sa novim drajverima za sata kontroler, ali je i dalje mnogo sporije nego kad su u ide modu.

Na biostar ploci nije tako radilo :)

Ugasio AHCI u BIOS-u. Diskovi se mnogo normalnije ponašaju i da... Windows se brže podiže, tj. nema pauze koju Djole pominje.

Samo da potvrdim da hot-plug ne radi ni na eSATA konektorima ako je isključen AHCI.
Šteta... jer nemam nameru opet da ga uključujem.

Da odgovorim đolu. Ja na Gigabyte ploči, X48-DQ6 koristim ACHI već duže vreme, jer sam uz ploču dobio onaj "limčić" sa eSata priključcima i spoljnim napajanjem. Detektovanje diskova traje osetno duže, ali zato imam hot plug mogućnosti, koje itekako znače, jer se diskovi mogu dodavati čak dok računar radi.

Inače ja problem sa čekanjem da windows krene sa podizanjem nemam, ali zato se nekada desi da na tom "prvom ekranu" ostane trajno, tj. preko pola sata (dok ga nisam resetovao).

Da li je nekome uspelo da kad uradi safely removal da hard disk ne samo ode sa systema vec i da se ugasi, power-off.

Odnosno mozda je to problem na Intelovim kontrolerima i Intelovimn drajverima, ali ja nisam dobio taj efekat koji je moguc na scsi-u i nekim sasovima sa boljim kontrolerima.

Ako vam je uspelo da se hard disk ugasi (prekine software-ski napon) sa kojim drajverom ste to uspeli, i da li je u tom slucaju re-inicijalizovanje putem usb safely removala uspevalo da ukljuci hard disk koji je u power-off-u.

Znaci ovde me konkretno zanima samo soft power off a ne samo dismountovanje particije.

Samo da potvrdim da hot-plug ne radi ni na eSATA konektorima ako je isključen AHCI.
Da li si pokusao (ako je uopste moguce) da konfigurises Intel kontroler kao IDE, a Jmicron kontroler kao AHCI i njega da koristis za eSATA? Ja sam pokusao nesto slicno sa Gigabyte plocom pod XP i nije mi proslo (bluescreen...)

Nazad
Vrh Dno