Šta je novo?

Windows 7 64-bit; SLOW START!

Sale_Nis

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2003
Poena
620
Pozdrav svima..

Sinoc sam doneo kuci novu makinicu koja ce da zameni q9550 i Asus P5Q-E plocu.. Radi se o AMD 965BE C3 i Gigabyte ploci.. Imao sam malih problema da podignem system na raidu, ali sam uspeo i to.. Pogledajte post od sinoc:

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=220887

U svakom slucaju racunar radi kao sat i sasvim lako se klokuje na 4 pa i 4,2 Ghz.. Razlika u brzini izmedju njega i q9550 je svakako primetna.. U radu sa Photoshopom i Illustratorom je razlika da kazem mala.. Radi brze ili ne radi, neznam, ne mogu da lazem, sa druge strane, EDIUS (Canopus), bukvalno LETI! Dakle razlika je bez uvijanja kao Bog i sesirdzija.. Sta je razlog pojma nemam ali za istu sekvencu mi je q9550 oduzimao i do 50% vise vremena.. nesto ne verujem da je Edius optimizovan za AMD, ali nesto tu ima.. Rendering na AMD platformi ide kao po loju.. Kad se sve stavi na papir, svakako sam prezadovoljan sa AMD 965BE..

Da se sada vratim na problem.. Elem, kao sto sam rekao imao sam manju frku da podignem system na Raid 0 nizu.. Sta se sada desava.. Kada ukljucim mashinu, sve krene kako treba (nikakve greske ili tako slicno), pojavi se onaj logotip od Windows 7 (onaj koji se sastavi iz 4 raznobojna dela) i tu boot-ovanje nekako stane.. Kad kazem stane, mislim da se hard diskovi ne iscitavaju.. Led koji prikazuje aktivnost hard diskova ne blinka.. U tom stanju ostane jedno 10 - 15 sec, pa onda krene.. Posle toga system je spreman za rad posle 15-ak sekundi, ali me nervira to ucitavanje tj. NE UCITAVANJE systema..

Iskreno mislim da je problem upravo u driverima za Raid, ali sam ih promenio na 64-bitne cim se system podigao..

Ima li neko slicnih iskustava i ako ima, sta moze biti problem tj, kako ga mimoici..

Pozdrav i hvala unapred!

Meni podizanje 7-ice isto ima takvu pauzu kada je uključen AHCI, a kada sam ga isključio vratilo se na normalu.
Ti nemaš tu mogućnost jer koristiš RAID, tako da ne postoji ni mogućnost da probaš.
Rekao bih da je nešto do drajvera, pa prosto prati ako se pojave novi.

Na koliko si inače držao Q9550? Čudi me da je baš tolika razlika.
Doduše verovatno ti mnogo znači veći memorijski protok.

Poslednja izmena:
Isto se desava i kod mene kad je ukljucen AHCI. Novi sata drajver je smanjio tih 10-15sec na 2-3 (samo dok se ne pojavi pun logo, onda pocne da ucitava).

Tako sam i mislio..

Hvala momci, cekacu na nove drivere onda pa sta mi Bog da..

Hvala..
🙂

Problem delimicno resen! Nasao sam Gigabyte sajtu neke Catalyst drivere (no vga edit) pa mi je start sada brzi.. Iskreno mislim da postoje i noviji driveri posto ovi datiraju iz juna prosle godine! Jel ima neko neki link do tamo posto mi je trenutno amd.com nedostupan.. Neznam zasto ali mi se njihova strana otvara 100 godina!

Hvala!

hm, jako zanimljivo za amd i intel u renederingu. 9550 bi trebalo da bude zver, mozda ipak tih 1.2ghz pravi razliku, ali opet 50% brze mi je neverovatno. steta sto ne moze da se proveri...

Mozda sam malo preterao sa 50% ali je bar za trecinu vremena brzi! Gledajuci samo framerate to je vise nego ocigledno.. Sta pravi razliku pojma nemam, ali najlakse ti je da instaliras EDIUS pa probaj sam..

Meni je u sustini nebitno hocu li imati Intel ili AMD, tog q9550 sam kupio brat bratu pre 3 meseca.. Neznam ni da li ima toliko, gledao sam da odaberem i solidnu plocu i solidnu graficku i sve to, ali mi se performanse nisu puno povecale od predjasnjeg q6600 koji je i bio zamenjen sa q9550.

To me je u sustini i smorilo, jer sam ocekivao vise! Ja nisam neko ko se igra (cak nemam ni jednu jedinu igru na kompu), tako da sam komponente birao po kvalitetu a ne po ceni ili necem drugom.. Onda sam procitao na Tomshardware kako q965 razbija u nekim ALU operacijama i rekoh "aj' da probamo" 🙂

Veruj mi druze, ovo mi je bio najpametniji potez od kako sam kupio jos stari q6600.. Da nije tako, brzo bih zamenio i ovaj 965BE za bilo sta drugo, ali mislim da ce ovaj malisa ostati u mojoj mashini bar do leta..

Pozdrav...

I ne reče na kom taktu ti je radio taj Q9550 🙂

Pa ako furaš novi procesor na 4 GHz, onda je to ta razlika koju tražiš. Rendering je uvek najviše zavisio od surove procesorske snage.

opet je zanimljivo i da je 30%, obzirom da je AMD uvek bio malo slabiji u renderingu i uopste za nekih 15ak%. bas smo ovde na benchirali 4000+ i intelove kontraparte.
znaci da se popravio, sto je super. uzivaj u makini, ja sam je merkao taj AMD dok sam mislio da predjem na nekog 4 jezgrasa, i bas sam taj 9550 pikirao, medjutim samo sam sa 2180 presao na 5400 i dodao malo rama. HD mi je sada OK za editing.

Vidi, mogu da probam u Adobe Premiere-i pa da vidim sta ona kaze, ali kao sto rekoh EDIUS leti.. ne verujem druze da je samo sirova CPU snaga.. Neznam koja je sustinska razlika u q9550 i 965BE sto se tice kesha na procesoru, ali kao sto rekoh, tu necega ima!

Pozzz..

Do cache-a nije sigurno jer ga Q9550 ima duplo više.
Naravno da ne dovodim u pitanje tvoje rezultate nego me čisto interesuje zbog čega je to tako.
Ja tipujem na radni takt + DDR3 sa mnogo efikasnijim memorijskim kontrolerom.

Moguce..

Sta god da je, NEKA JE! Samo da ostane tako! 😀 U svakom slucaju sam sada ultra happy radom racunara!

Pozdravce..

Nazad
Vrh Dno