Šta je novo?

Windows 7 64 bit i treperenje ekrana

boki78

Slavan
Učlanjen(a)
04.02.2008
Poena
395
Imam problem da mi ekran na nekih sekund zatreperi kada pokrećem i zaustavljam video fajlove, nije neki veliki problem jer sve radi ok kada pustim ali me opet izuzetno nervira. Koristim Wondows 7 64 bit, programi koje koristim su The KMPlayer i Power DVD 11, pre The KMplayer-a sam koristio i PotPlayer ali sam isto imao problema. Grafička je Sapphire AMD Radeon 6770, drajveri su najnoviji. Problem se javio posle reinstalacije operativnog sistema tako da otpada varijanta da prethodni drajveri nisu dobro deinstalirani i da oni prave problem, probao sam i starije drajver da vratim ali opet isto. Tražio sam na netu rešenja i video sam da jako puno ljudi ima sličan problem bez obzira da li imaju AMD ili Nvidia ali velikoj većini se problem javlja prilikom korišćenja dva monitora ili varijante LCD TV i monitor. Spominje se Flash Player kao problem ali ja sam ga deinstalirao i opet je bilo treperenja, spominje se da se isključi hardware accelaration kod Flash Player-a ali mi ni to nije pomoglo, spominje se da se isključi AMD Overdrive ali kod mene nije bio ni uključen. Uglavno meni nisu pomogla ponuđena rešenja preko neta a temu sam postavio ovde jer su problem imali ljudi koji su prešli na Windows 7 i koji koriste dva ekrana, dovoljno je da se samo ukuca u pretraživači "windows flickering" i rezultati govore za sebe, doduše ja sam pre reinstaliranja sistema na istoj konfiguraciji koristio takođe Windows 7 ali tada problema nije bilo. Zamolio bih da ako neko ima neku ideju šta bi moglo biti rešenje problema izloži ovde, veliki pozdrav!

P.S. Samo da dodam da se treperenje javlja i na monitoru i na LCD TV-u, nekada na oba ekrana, nekada samo na jednom od njih ali bez nekog pravila gde će se javiti, jedino pravilo je da se javlja kada puštam video fajlove.

Poslednja izmena:
Ja sam imao slične probleme,treperenje se javljalo kada sam uključivao nove tab-ove u browser-u i generalno surfovao.Kod mene je problem bio isključivo u AMD drajverima.Da li si probao sa windows default drajverima za grafiku?

Molim te samo da mi pojasniš šta su Windows deafult drajveri, da odem u CCC i tu stavim default podešavanja?

Izvini,nisam se pravilno izrazio.Mislio sam na to da nakon reistalacije windowsa a pre instalacije AMD/Nvidia drajvera imaš neke default display/video drajvere.Kad deinstaliraš AMD ostaju ti ti koje imaš automatski po instaliranju windowsa.

Probaću razne kombinacije, da isključim drugi ekran i ostavim samo monitor, da vidim kako se ponaša u safe modu i slično pa ću javiti rezultate.

Probao sam da isključim LCD TV i ostavim samo monitor i treperenje je prestalo, odnosno nije se pojavljivalo u tih 20 minuta eksperimentisanja. Od kada imam novu konfiguraciju i Windows 7 imam samo velike muke i probleme, rado se sećam vremena kada sam koristio Windows XP. Daleko od toga da sam veliki stručnjak za ovu oblast ali znam malo više od običnog srpskog prosečnog korisnika, ne igram igrice uopšte, više od 70% programa mi je freware, tačno znam koji mi programi trebaju, njih oko dvadesteak i samo njih instaliram na mašini posle reinstalacije operativnog sistema, kada to uradim ništa više ne diram i ne instaliram već samo koristim računar za svoje potrebe. Može se reći da sam disciplinovan korisnik ali problemi se na Windows 7 uvek pojave. Izgleda su u pitanju AMD drajveri i korišćenje dva ekrana odnosno LCD TV-a kao extended display, zanimljivo je da mi recimo ekran ne zatreperi kada puštam SD film ali kada pustim HD film obavezno zatreperi, stvarno je sramota da se ovo dešava u 2012. godini, pa od 2003 koristim TV kao extended dipslay na XP-u i nisam nikada do sada imao problema. :(

Za sve je kriv ATI, jos si ti iskusio najnezniju varijantu. Neki ne mogu ni Rage da igraju sa njim.

U mom slučaju jeste ATI odnosno AMD kriv ali na netu sam video da i ljudi sa NVIDIA karticama imaju slične probleme, opet vrlo rado bih menjao AMD za NVIDIU jer su me prvopomenuti mnogo iznervirali.

Ovaj problem me muči preko 30 dana i pisao u delu za monitore i pogrešio jer nije problem do monitora, pisao sam u delu Windows aplikativni softver misleći da mi tada PotPlayer pravi problem ali opet sam pogrešio, evo sada sam pisao i ovde opet napravivši grešku jer ovo definitivno nije za ovaj deo već za podforum Grafičke karte/AMD, stoga se izvinjavam moderatorima!

Što se tiče samog problema probao sam razne varijante i razne drajvere i ništa nije pomoglo ako bih koristio dva ekrana i extended desktop mode, međutim treperenje je prestajalo ako bih koristio sam jedan ekran ili dva ekrana u duplicate mode, međutim kod mene duplicate mode trenutno otpada jer monitor i televizor nemaju istu rezoluciju. Takođe dosta sam tražio po netu i ta neka rešenja koja se nude i koja sam spomenuo u mom prvom postu meni nisu donela nikakav boljitak. Tako da mi ostaje da se nerviram i dalje u nadi da ću pronaći rešenje za ovaj iritirajući problem. Hvala svima na pokušaju da mi pomognete!

Vrh Dno