Šta je novo?

Windows 7 (32bit)vs(64bit)

che82

Cenjen
Učlanjen(a)
07.11.2010
Poena
154
Ljudi moze pomoc, koje su prednosti win7 64bit u odnosu na 32bit, da li treba preci samo zbog memorije jer kao sto znamo 64bit koristi svu raspolozivu memoriju, koje su jos prednosti, a sta su eventualno mane

Bilo je sto puta ali ajde jos jednom ukratko .
Prednosti ako nemas 4gb ili vise nema .

Razlike su minimalne svi novi 32 bit programi rade normalno na win 7 64 bit a mozes i pokretati 64bit programe kojih jedva da i ima.
Win 7 32 bit ima nesto bolju kompatibilnost sa starim programima.

Oba izgledaju isto i skoro identicno se ponasaju i priblizno su iste brzine sa tim da je na 4 gb rama win 7 64 bit mozda za nijansu brzi od 32bit a ta razlika se povecava sto vise memorije imas.
win 7 64 bit trosi vise memorije od win 7 32 bit pa je preporucljivo da se na 2gb rama instalira 32bit na 3gb rama je skoro sasvim svejedno a na 4gb rama sem ako nema nekog posebnih razloga treba ici nawin 7 64 bit .

ja imam win 7 /64bit na 1GB rama :) ,70% uvek zauzeto i sve radi ok,igrice ne igram.
windows 7 je napravljen tako da u vecini slucajeva zauzima skoro svu raspolozivu memoriju,radi brzeg startovanja cesto pokretanih programa i nekih operacija,znaci baferuje,ali kada mu zatreba rama on ce lako da je relocira i oslobodi za neku drugu aplikaciju,tako da imao ti 1 ili 4 gb on ce u oba slucaja mozda pokazivati zuzece od npr 70%

e sad,64bitna verzija jeste naravno bolja posto iskoriscava max potencijal cpu-a a i rama,nije istina da ne postoje 64bitni programi,ja je bas koristim zbog 64bit antivirusa i ostalih programa. Ima cak i playera al je to toalno nebitno posto su sami po sebi nezahtevni

Poslednja izmena:
Ne. Sedmica ne zauzima svu memoriju. Sedmica (u zavisnosti od tvoji prorgama i postavki) zauzima oko 1GB rama.

Kod mene se krece oko 800-900MB ..kod drugih u par navrata spomenuse oko 25% na 4GB sto je opet oko 1GB.

x32 vidi samo nekih 3.25GB (malo vavira ta vidljivost zbog komponenata..zna biti i do ploce) ali ne moze vise od tih nekih 3.5GB.

Kao sto kolega rece, 32 bitni programi rade na x64 tako da tu ne treba biti problema. Iamo sam na kratko x32 i zauzimala mi je skoro isto kao i X64 tako da se ne slazem sa kolegom oko toga.. da x32 zauzima vise. Mozda je bilo u pitanju nekoliko MB.

Poslednja izmena:
stavrno ga preteraše s ovom temom...evo sveza fora :
moj drug ima x64 na 2 gb rama.. ja mu lično instalirao kad sam mu uklonio stari XP i naterao ga da proba 7icu, nisam imao drugi jer je moj x64 jer imam 4 gaga... i tako on vozi već mesecima .. i ne zali se heheh , ja u reko da mu treba 32 bitna verzija zbog manjka memorije , hehehh samo odmahnuo glavnom...
naravoučenije... stavi šta imaš . 7ica samo vozi , bitno je da je 'untouched' i da ima solidan CPU i HD...

Činjenica je da se stvari kreću sa 32-bita ka 64-bita. Još uvek može nekome biti problem softver na 64-bitnoj platformi kao i drajveri za starije uređaje, te je najbolje da svako isproba ono što svakodnevno koristi i vidi šta mu više odgovara.

64 bit je moja preporuka. I ja sam imao dilemu,ali ne vidim nikakvu razliku sem sto imam dva foldera program files i program files (x86) i sto se dosta programa instalira u ovaj drugi :)

Cudno ali niko ne spomenu jedan veliki plus u kojem je bolji win7 64bita, a to je sigurnos samog sistema jace kriptovan i stabilniji ali samo ako imas dovoljno rama bezveze je da stavljas na 2 gb jer neces izvuci iz njega performanse koje su tu... Ali ono sto rekoh razlika je i samo kripciji programa samim tim je sigurniji.

Ja sam stavio W7x64 čim je izašao! Nikad nisam "probao" W7x86 (32bit)...
Šta je važno napomenuti... Do dana današnjeg, nikad nije bilo problema, crashovanja, slabijeg rada računara itd.
Zaista radi kao sat. Ja nemam ni jedan program koji ima problem sa kompatibilnošću (u kombinaciji sa w7x64)... Tako da je moja preporuka x64. Mnogo je stabilan, što je rekao @studentbg, i mnogo sam zadovoljan istim...

P.S. prestanite da plašite ljude sa time da ne rade svi programi, da nisu kompatibilni i da će uvek imati "nekih" problema... TO nije tačno!

Postoji i jedna mana kod 64. za sada u odnosu na 32. system. Mozda to nekome nije bitno, ali tek da se zna. Od helperskih alata za ciscenje malware, radi samo jedan na 64. bitnim platformama.

Bilo je sto puta ali ajde jos jednom ukratko .

win 7 64 bit trosi vise memorije od win 7 32 bit pa je preporucljivo da se na 2gb rama instalira 32bit na 3gb rama je skoro sasvim svejedno a na 4gb rama sem ako nema nekog posebnih razloga treba ici nawin 7 64 bit .
Koliko to vise win7 (64bit) trosi memorije i kako su se igre pokazele

To je mozda i velika prednost 7 u odnosu na Xp sto sve trpa u ram,zato deluje poprilicno zivahno.
Mogu sa sigurnoscu da tvrdim da je 7 fantastican naslednik Xp-operativnog sistema koji se zadrzao 11 godina i od koga se ljudi i dalje teshko odvicu...

mene nervira činjenica da 64bitni sidebar ne pusta flesh... pa mi ne rade svi gadgeti... tako da moram da koristim 32bitni stalno.... pitam se kad će napraviti 64 već jedanput

mene nervira činjenica da 64bitni sidebar ne pusta flesh... pa mi ne rade svi gadgeti... tako da moram da koristim 32bitni stalno.... pitam se kad će napraviti 64 već jedanput

za to su krivi gadgeti,ti samo namesti da se pokrece 32bitni sedebar i nemas problema(napravi shortcut sa ovom putanjom C:\Program Files (x86)\Windows Sidebar\sidebar.exe i stavi ga u startup),ili probaj ovaj
http://gallery.live.com/liveItemDetail.aspx?li=5d9440ea-7c20-4df4-bed9-53e15fdd1bd5&bt=1&pl=1
http://gallery.live.com/liveItemDetail.aspx?li=d61c3dc5-d66e-42cf-9647-ce21c3484df5&bt=1&pl=1
jedini gadget koji mi nije hteo na 64bitni sidebar je messenger gadget.

posto nije dozvoljeno postavljati link sa drugog foruma evo stavicu sa youtube-a,snacices se dalje da pronadjes "taj" link za jos neke gadgete koje sam ja testirao

http://www.youtube.com/watch?v=gjPy3D0M5ng

Ma rade vecina programa jedino sto neradi jesu stari drajveri. Ostalo je sve super...

za to su krivi gadgeti,ti samo namesti da se pokrece 32bitni sedebar i nemas problema(napravi shortcut sa ovom putanjom C:\Program Files (x86)\Windows Sidebar\sidebar.exe i stavi ga u startup),ili probaj ovaj
http://gallery.live.com/liveItemDetail.aspx?li=5d9440ea-7c20-4df4-bed9-53e15fdd1bd5&bt=1&pl=1
http://gallery.live.com/liveItemDetail.aspx?li=d61c3dc5-d66e-42cf-9647-ce21c3484df5&bt=1&pl=1
jedini gadget koji mi nije hteo na 64bitni sidebar je messenger gadget.

posto nije dozvoljeno postavljati link sa drugog foruma evo stavicu sa youtube-a,snacices se dalje da pronadjes "taj" link za jos neke gadgete koje sam ja testirao

http://www.youtube.com/watch?v=gjPy3D0M5ng

hvala , uradio sam ja to već... u startup mi je uvek 32bitni , a imam i prečicu na desctopu i tako sam se snašao(bez ta dva gadgeta)... inače koristim nekoliko gadgeta koji ne mogu u x64 , tako da mi je to bitno dosta... svi oni bolju rade samo u 32bitnom flashu...

Cudno ali niko ne spomenu jedan veliki plus u kojem je bolji win7 64bita, a to je sigurnos samog sistema jace kriptovan i stabilniji
Tačno. Mnoogo je stabilan!
Stvarno po prvi put da sam veoma zadovoljan windowsom i da me nije iznervirao bukvalno ni jednom u ova 2 mjeseca kako sam ga instalirao! (Windows 7 Ultimate 64bit)
Mada imam i "makinu" koja ga vrlo dobro "gura" (i7 quad core, 4gb, HD5730), tako da i njoj dugujem veliki dio tog zadovoljstva :), ali je i on vrlo dobar! Nije se zaglupio ni jednom u 2 mjeseca, ćak ni zagrcnuo...

Ja sam stavio W7x64 čim je izašao! Nikad nisam "probao" W7x86 (32bit)...
Šta je važno napomenuti... Do dana današnjeg, nikad nije bilo problema, crashovanja, slabijeg rada računara itd.
Zaista radi kao sat. Ja nemam ni jedan program koji ima problem sa kompatibilnošću (u kombinaciji sa w7x64)... Tako da je moja preporuka x64. Mnogo je stabilan, što je rekao @studentbg, i mnogo sam zadovoljan istim...

P.S. prestanite da plašite ljude sa time da ne rade svi programi, da nisu kompatibilni i da će uvek imati "nekih" problema... TO nije tačno!
Apsolutno (nije) tačno!
I ja sam se dosta bojao prelaska na 64bit, mislio sam da je to neka potpuno nova i nepoznata priča, ali ništa od toga!
Rade i 32bit i 64bit programi odlično!

Eto i to da vam kažem (vama koji niste probali 64bit, a koji se dvoumite možda još), windows sam napravi Program Files i Program Files(x86),
i sam raspoređuje programe tamo gdje im je mjesto u zavisnosti da li je program x86(32bit) ili x64.
Ne znam zašto sam vam to ispričao, ali ne škodi, a ako ne škodi... :)

Postoji i jedna mana kod 64. za sada u odnosu na 32. system. Mozda to nekome nije bitno, ali tek da se zna. Od helperskih alata za ciscenje malware, radi samo jedan na 64. bitnim platformama.
O kojim se to alatima radi?
Ja imam (na 64bit) MWBytes, Ad-Aware i SUPERAntiSpyware, i svi funkcionišu kako treba?
Koji alati su tebi potrebni pored ovih programa?

P.S.
i za kraj, evo što sam Benchmark kaže o ovome... ;
)

Hvala ljudi presao na 64 bit upravo instaliram aplikacije pa javljam

Evo instalirao sve sto koristim ma win 64bit radi perfektno, sada razmisljam da kupim jos memorije :D, i da napomenem i tastaura i mis logitec imaju software 64bit, ma bruka, testirao sam i igre, sve radi podmazano

Evo ti jednog korisnog linka, 64-bitne aplikacije! ;)

Na lijevoj strani su kategorije (Audio, Security, System Utilities...), a kad klikneš na neku od njih na desnoj strani izađu top download-i te kategorije.
Ima mnogo više 64-bitnog softvera nego što se misli... ;)

Poslednja izmena:
Ima i x64 adobe flash player. Doduse jos uvijek beta ali bitno je da su poceli da rade na tome :)

BTW na linku iz predhodnog posta nije sav software x64 vec pise da je kompatibilan sa x64 windowsima.

Evo podigoh i ja W7 64bit, rekoh ajd' da ga probam dok ne dodje grafa, posle cu videti sta cu :).

Postoji li bilo koji free 64bit AV i 64bit FW? Glupo mi je da koristim 32bitne ako moze da se nadje 64bitni. Trenutno koristim 64bitni firefox, CCleaner i Defraggler :)

Edit: skidam 64bitni NOD32. Ostaje samo pitanje FireWall-a :)

Edit 2: samo je GUI proces 64bitni, a glavni proces je opet 32bit :smash:

Poslednja izmena:
Odlicno! Koristio sam ga pre, stvarno je ok program, neznam zasto sam se uopste vratio na ZA :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno