Šta je novo?

Windows 11 sporo pokretanje sistema (50+ sekundi)

milan95

Poznat
Učlanjen(a)
15.09.2022
Poena
30
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i7-14700K Arctic Liquid Freezer II 360
Matična ploča
Asus PRIME Z690M-PLUS D4
RAM
Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz Fury Beast
GPU
GeForce RTX™ 4070 VENTUS 3X E 12G OC-MSI
Storage
M.2 Kingston 2TB NV1 M.2 2280 NVMe SSD
Zvuk
HyperX Cloud II (KHX-HSCP-GM)
PSU
Seasonic FOCUS PX-850
Kućište
TUF Gaming GT501 Black
Monitor
BENQ Gaming monitor ZOWIE 24.5 TN XL2546K
Miš & tastatura
Razer Deathadder v2 MS Industrial ELITE C515
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra 12/256
Pristup internetu
  1. ADSL
Sklopio sam nov racunar pre par meseci ali mi se cini da kada ga prvi put upalim jako sporo startuje sistem.Win11 je instaliran na kingston 2tb nv1 m.2 disku i pri pokretanju treba mi nekih 45-55 sekundi i onda radi sve.U biosu je ukljucen fast boot ali mi se cini da je ovo jako sporo_Otvorio sam temu u ambulanti nema virusa u racunaru,nemam puno programa instaliranih a od 2tb zauzeto je nekih 200gb (uglavnom su sve video igre).Ne znam da li je ovo normalno na starom racunaru je bio win 10 i palio se na ssd za nekih 10 sekundi.Da naspomenem samo da sam uradio update sistema pogasio nepotrebne procese i podesio win da radi najbolje za performanse.U ambulatni sam otvorio temu zbog zamrzavanja racunara ali je sad sve u redu posle updatovanja bios-a (bio je na ''first release'' verziji).

Cpu---Intel® Core™ i7-12700K Processor (25M Cache, up to 5.00 GHz)
Cpu Cooler---Arctic Cooling Freezer 34 eSports DUO Red
Gpu---ASUS Strix GeForce GTX 1070 8GB
Psu---Raidmax Cobra RX-800AE 800W
Memory---Kingston 2x8GB DDR4 3200MHz Fury Beast
Motherboard---Asus PRIME Z690M-PLUS D4
Storage---M.2 Kingston 2TB NV1 M.2 2280 NVMe SSD

Jesam kada je bilo upaljeno ista situacija je bila skoro minut mu treba da podigne sistem prosek je oko 55 sekundi a iskljucio sam ga zato sto mi u task manageru ''up time'' pokazivalo pogresnim i kad sam ga ugasio sad pokazuje pravo vreme koliko je racunar ukljucen.Da naspomenem da na m.2 disku je zauzeto oko 200 gb uglavnom video igre i svi neprotrebni programi su ugaseni da se ne pokrecu prilikom pokretanja sistema.

Prilozi

• ss.png
    ss.png
    53.5 KB · Pregleda: 44
Koji ti je boot , Legacy MBR ili GPT UEFI(Secure boot) ?

Koliko sam sad video u bios-u ja mislim da je Legacy MBR.

Prilozi

• IMG_20220915_222916.jpg
    IMG_20220915_222916.jpg
    243.8 KB · Pregleda: 42
  • IMG_20220915_222928.jpg
    IMG_20220915_222928.jpg
    275.5 KB · Pregleda: 35
Za pocetak ugasi fast boot , ja ovde nigde ne vidim da li je legacy(csm) ili UEFI(secure boot) boot , jel ima jos nesto od boot opcija?

Csm je ugasem ako se ne varam, pokusao sam i sa ugasenim fast boot ali ista situacija pokrene sistem posle 50-55 sekundi i onda radi sve normalno.Probao sam u kada je upaljen fast boot u opciji boot sector da stavim na auto recovery umesto local user control ali isto treba 50+ sekundi za podizanje sistema.

Prilozi

• IMG_20220915_223943.jpg
    IMG_20220915_223943.jpg
    191.8 KB · Pregleda: 28
  • IMG_20220915_224000.jpg
    IMG_20220915_224000.jpg
    199.5 KB · Pregleda: 30
Sve sa sajta ploce je instalirano a za to kad skinem od tri foldera koja se nalaze tu ''install'' i driver'' pokrenem i instaliram a za folder ''HSA_19.0.1022.0'' kad pokrenem AsusSetup nista se ne desava.

Udji u folder install i pokreni SetupRST

Ali cekaj ti cim si instalirao Windows 11 odma ga je usporio na 1 minut boot ili se to desilo posle instalacije nekog programa , sto ne vratis na Windows 10 , 11 jos nije ispeglan , trebalo bi i novi bios da ubacis na toj ploci. Probaj u drugi M.2 slot da bocnes SSD.

To jesam tako odradio mislio sam da iz svakog foldera treba sve instalirati i kao sto sam napisao sve sam update na najnoviju verziju cak i bios.Nisam ja instalirao win nego servis koji je sklapao racunar i od tad tako radi ja sam racunao da ce neki win update resiti problem posto sam citao da win 11 usporava m2 diskove...a da win 10 je izgleda jedina solucija nisam problao al na ovom sistemu bi bilo max 10 sekundi...jedino mi jos ostalo da probam drugi slot za m.2 da probal ali sad je na onom najvisljem do graficke.Ne znam da li nesto znaci ali kad u device manager pogledam pokazuje da je drajver iz 2006 godine...stvarno ne znam sto sam poslusao one slepce iz servia da instaliraju win 11.Sa 10-tkom nikad problema nije bilo.

Prilozi

• slika.png
    slika.png
    40.4 KB · Pregleda: 34
Kako oni smeju da predaju kompijuter kada vide da bootuje 1 minut Windows pa nije to hard disk , nije dobar driver za AHCI ne znam da li se isplati cimati AHCI instalirati , da nije neki Anti virus instaliran AVAST , Kaspersky i slicno? Brisi CCClenar i Avast za pocetak.

Ma sta da ti kazem kad sam uzeo racunar procesor se pregrejava ja da pogledam sta je a oni nisu mounting kit montirali dobro za cpu i ventilatore kulera suocili umesto da naprave ''protok''.
Nemam samo ovaj od 2 tb podeljen u dve particije.
CCClenar i Avast obrisani resetovan racunar opet isto...

Ubaci sam cistu instalaciju Windows 10 skini iso fajl Win10_21H2 pa na USB stavi preko Rufus programa , ako se ne snadjes na aktivaciju bacicu ti link u privatnoj poruci.

To sam i planirao nego ne znam da li se isplati da cekam ovaj update za win 11 sto izlazi 20-tog ovog meseca...zaboravio sam da spomenem kada si rekao aktivacija..kupio sam kljuc za aktivaciju i kad ga aktiviram na svakih 10 sekundi se aktivira proces sppsvc.exe i ubrzava ventilatore od kulera cpu pa sam ga morao iskljucici u registry editor-u.

Možeš probati i ovo:

Postoji opcija da se "uhvati" boot trace i analizira. Primer:

Ko zna šta su ti instalirali u servisu, neki modifikovani ISO verovatno. (Stalno neki problem uzrokovan tim glupostima) Skini zvanični sa sajta Microsofta, napravi s Rufusom GPT/UEFI, instaliraj.
Secure Boot uključi, ugasi Fast boot jer ta opcija poništava poentu Secure Boot.
Nakon što napraviš čistu instalaciju, i da znamo da je sve namešteno kako treba, onda može da se radi dijagnostika.
Takođe vidi da li ima nova verzija BIOS za tvoju ploču.

Instalirao sam win10 64bit i sistem se pokrene bukvalno za nekih 8 sekundi...tako da je defenitivno bila greska do softvera ili sta vec.Ali znam da sigurno necu 11-ku instalirati u skorije vreme posto generalno nisam zadovoljam samim sistemom i nekim ''poboljsanjima,resenjima''.

Ja sam jedva čekao da prodam laptop sa win 11 i vratim se na 10...sad uživam opet 😇 Ironija da je servis predao na korošćenje nov kompjuter tih specifikacija koji se podiže skoro minut (sve preko 10 sekundi je boles)...realno za tužbu

Kod mene naj duže vreme (oko minut, minut ipo) provede u BIOS-u kada se pali od nule (isključena struja) Restart daleko ktače ali od trenutka kada počne da vrti kružić samo manje od 5 sekundi do desktopa. i kada može već da se radi.

Можда нису били драјвери за плочу (чипсет) добро инсталирани. Мени је то успоравало подизање система, на Гигабајтовој плочи.
Мени се систем подиже за 20ак секунди, док се попале авасти, фајерволови и остало. Значи од притиска дугмета до покретања свега што треба да се покрене.

Meni je najinteresantija stvar (ne samo ovde na puna foruma i sajtova) da niko se ne seti da pogleda logove, cesto, veoma cesto u njima se nadje problem.

Ima i programa kao recimo "Bootracer" koji loguju vreme provedeno u svakom delu BOOT procesa pa može da se vidi gde zapinje,
Uglavnom se deli na vreme provedeno u BIOS.u za vreme POST-a kada je najčešći razlog "Memory training". Tu OS odnosno Windows niti drajveri nisu ništa krivi. Naj bolje je ugasiti logo i pustiti da prikazuje POST. Ako je ekran mračan duže vreme obično se radi o prepoznavamju memorije.
Drugi deo je OS tj. Windows i može da počne sa prepoznavljanjem diska i BOOT sektora ili šta već specijalno ako je multi boot ili miksovan sa drugim diskom. Tu ume baš da zapne. Sledeći su drajveri što obično prođe bnrzo ali pomočni programi za te drajvere trebaju vreme da sve nameste. Sledeći stepen su autostart programi ali tada već treba da se vidi desktop a možda i nešto da se radi. Neretko vidim 10-20-30 autostart programa a naj gori su anti virusi koji automatski skeniraju pri startovamju. W10 i W11 imaju i puno "Start&stop" servisa, odrade posao pa se isklujče teško ih je pohvatati jer ostavjaju malo tragova. Može da se pogleda u Servisima. Neki 3rd party programi takođe postavljaju svoje servise i tu su opet antivirusi naj gori specijalno ako gledaju za update pre nego što se stabilizuju.

Sklopio sam nov racunar pre par meseci ali mi se cini da kada ga prvi put upalim jako sporo startuje sistem.Win11 je instaliran na kingston 2tb nv1 m.2 disku i pri pokretanju treba mi nekih 45-55 sekundi i onda radi sve.U biosu je ukljucen fast boot ali mi se cini da je ovo jako sporo_Otvorio sam temu u ambulanti nema virusa u racunaru,nemam puno programa instaliranih a od 2tb zauzeto je nekih 200gb (uglavnom su sve video igre).Ne znam da li je ovo normalno na starom racunaru je bio win 10 i palio se na ssd za nekih 10 sekundi.Da naspomenem samo da sam uradio update sistema pogasio nepotrebne procese i podesio win da radi najbolje za performanse.U ambulatni sam otvorio temu zbog zamrzavanja racunara ali je sad sve u redu posle updatovanja bios-a (bio je na ''first release'' verziji).
Nemoj za to da brines, vidi kod mene na Linuxu, samo mountovanje hdd-ova sa zfs-om traje 30 i kusur sekundi ;p
Kod:
~ >>> systemd-analyze
Startup finished in 19.828s (firmware) + 4.604s (loader) + 6.316s (kernel) + 33.867s (userspace) = 1min 4.616s
multi-user.target reached after 33.867s in userspace.
~ >>> systemd-analyze blame > log.txt
~ >>> cat log.txt
30.242s imex-zfs-files.service
 1.987s systemd-modules-load.service
 1.362s [email protected]
  993ms udisks2.service
  991ms dev-sdb1.device
  656ms ufw.service
  470ms ldconfig.service
  441ms systemd-hwdb-update.service
  440ms cups.service
  413ms systemd-tmpfiles-setup.service
  358ms ntpd.service
  268ms [email protected]
  236ms [email protected]
  226ms systemd-udev-trigger.service
  218ms [email protected]
  212ms ModemManager.service
  205ms upower.service
  191ms systemd-vconsole-setup.service
  190ms systemd-remount-fs.service
  185ms lm_sensors.service
  181ms systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-27aa0780\x2d97b9\x2d42d6\x2d806b\x2d9cdd3998827a.service
  169ms lvm2-monitor.service
  162ms systemd-sysusers.service
  139ms systemd-random-seed.service
  137ms plymouth-quit.service
  127ms avahi-daemon.service
  113ms ofono.service
  110ms polkit.service
  108ms plymouth-quit-wait.service
  100ms systemd-binfmt.service
   96ms systemd-logind.service
   95ms logrotate.service
   91ms dbus.service
   89ms systemd-sysctl.service
   87ms mnt.mount
   86ms systemd-journal-catalog-update.service
   84ms systemd-timesyncd.service
   78ms alsa-restore.service
   77ms systemd-journal-flush.service
   72ms systemd-journald.service
   72ms NetworkManager.service
   71ms power-profiles-daemon.service
   70ms systemd-udevd.service
   68ms systemd-tmpfiles-clean.service
   64ms bluetooth.service
   62ms accounts-daemon.service
   59ms systemd-tmpfiles-setup-dev.service
   59ms plymouth-read-write.service
   55ms netatalk.service
   53ms home.mount
   52ms systemd-update-done.service
   51ms systemd-user-sessions.service
   45ms plymouth-start.service
   43ms systemd-update-utmp.service
   40ms kmod-static-nodes.service
   38ms boot-efi.mount
   36ms [email protected]
   24ms home-swapfile.swap
   23ms wpa_supplicant.service
   14ms connman.service
   12ms lightdm.service
   11ms dev-hugepages.mount
   11ms dev-mqueue.mount
   10ms sys-kernel-debug.mount
   10ms sys-kernel-tracing.mount
    9ms atop-rotate.service
    8ms sys-fs-fuse-connections.mount
    8ms sys-kernel-config.mount
    7ms apcupsd.service
    6ms fail2ban.service
    3ms rtkit-daemon.service
    3ms tmp.mount
    3ms proc-sys-fs-binfmt_misc.mount

11-ica je trash trenutno to je cinjenica. Ja licno necu da prelazim na 11 dok se jos ne isproverava i sredi kako treba.

kako znas da je trash kada je nisi ni koristio?

kako znas da je trash kada je nisi ni koristio?
1. 11-ica je puna rupa sto bagovao sto sigurnosti..
2. Na netu imas milion clanaka koje pokazuju da jos nije dobra ideja da se prelazi sa 10 na 11 i razlozi.
3. Autor ove teme ima dobar komp koji bez problema treba da pokrene bilo koji sistem i to brzo bez ikakvih dodatnih podesavanja u BIOS itd.

Sa 11 je presao na 10 i sistem mu se podize za 8 sekundi.
Ja licno nikada nisam video niti cuo da bilo koja ploca zahteva podesavanje u BIOS da bi se ubrzala brzina dizanja sistema, sem ako to nisu neke stare ploce koje su pred kraj ili ako je problem u sistemu sto u ovom slucaju jeste kod Win 11. Samo sto je izasao svi brze bolje odma na 11 i posle kuku lele sto nece ovo sto nece ono.

Nazad
Vrh Dno