Šta je novo?

Windows 11 na eksterni SDD

mladen2008

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poena
320
Pretpostavljam da je moguce i da je neko vec probao, ali bih prvo da pitam da ne zeznem nesto oko sistema. :)
Naime, koristim Windows 10 na desktop PC i laptop. Razmisljam da polako predjem na Windows 11, ali sam ovog puta razmisljao da instalaciju uradim na eksterni SDD.
Znaci, ako ne bih imao eksterni SDD sa Windows-om 11 ubacen u USB , dig'o bi se Windows 10 sistem sa unutrasnjeg SSD-a, a ako bih ubacio eksterni SDD sa Windows-om 11 u USB pre paljenja kompjutera, kompjuter bi startovao Windows 11 sistem sa eksternog SSD-a. Da li je ovo moguce i kako?
I ako jeste moguce, posto na desktop i laptop imam drugacije konfiguracije, da li ima neke sanse da se Windows 11 dize normalno tj, da odmah prepozna graficku itd?

Au steta. Jel si probao Rufus? Da li ima istu funkciju?

Takva instalacija je potpuno besmislena i beskorisna. USB kontroler guši procesor, pogotovo ako je USB 3.0 ili brži. Svaki put kad zabodeš taj disk u USB doći će do promene redosleda bootovanja kod sledećeg reboot-a. Isto se dešava i kada disk isključiš. Programi kao što su WinToUSB su samo proof of concept i ništa više.

Drugi problem je, ako imaš legalnu verziju Windows-a, podizanje sistema na konfiguraciji koja se drastično razlikuje poništava registraciju jer je UUID potpuno drugačiji.

I treća stvar, kao što si i sam rekao, konfiguracije se hardverski razlikuju Šansa da će se sistem podići bez problema je jako mala. Pa čak i ako se nekim čudom podigne, reinstalacija drajvera i razmeštanje PCI resursa ne gine. Biće potrebno nekoliko puta restartovati sistem prilikom podizanja. I to će se dešavati svaki put kad budeš disk prebacivao sa jedne mašine na drugu. Pa čak i tada, postoji šansa da već kod sledećeg bootovanja na drugoj mašini, Windows jednostavno pukne jer ne zna šta se dešava. Podiže storage drajver sa resursima koji postoje na jednoj mašini a ne postoje na drugoj...itd.

Takve eksterne instalacije su korisne za backup & repair. Ali opet je nepotrebno gubljenje vremena pored gotovih rešenja koja rade mnogo bolje nego što ti to ikada možeš sam da napraviš. Na primer Sergei Strelec ili HirenBootCD/USB.

Probao sam ja windows to go preko rufus-a malopre,
na eksterni ssd hard, usb3.0 je bitno zbog brzine,
i jako brzo je završio, 2-3 minuta,
posle toga butovao sa njega i odradi se početni setup i radi sve ok,
ms teams je prijavljivao neku grešku ali to se ionako briše,
radi i update.

Inače ovo je fina opcija za probu,
prethodni put sam stavio ovaj ssd u laptop umesto starog, instalirao windows, prebacio u usb čitač i to je radilo,
ali mi nije radio onda stari ssd koji sam vratio u laptop, verovatno on zaključa instalaciju na poslednju urađenu,
jedva povratih taj ssd da se butuje sa njega, ne sećam se na kraju ni kako sam to uspeo.
Ovaj windows to go je lakše rešenje.

Upravo sam testirao preko externog SSDa gde sam iskopirao preko WintoUSB. Eksterni sam ubacio u ulaz za thunderbolt 4 na laptop Asus K3500 i radi odlicno bez ikakvog kocenja, ali kad je druga konfiguracija u pitanju od toga nema nista.
Inace, Alex303, zasto mislis da se opterecuje procesor kad ide Windows preko USB-a tj. thunderbolta 4 u ovom slucaju, deluje mi kao USB C ili kako ih vec sad vode po specifikaciji?

Zato što svako intenzivno čitanje i upisivanje preko USB-a ima veliko zauzeće procesora. USB nema DMA access, što znači da svaka I/O operacija mora da čeka sledeći slobodan CPU ciklus. Jednostavno, Windows OS nije dizajniran da se koristi tako. Što si imao prilike i sam da vidiš prebacivanjem SSD-a na drugu mašinu. Zapravo, ni jedan OS nebi trebalo koristiti na taj način.

Nazad
Vrh Dno