Šta je novo?

Windows 10 pro reital

miomirnis

Zapažen
Učlanjen(a)
11.12.2023
Poena
15
Kupio sam nekoliko Microsoft Windows 10 Pro Retail Key

.Na dva racunara instalacija je protekla ok sa flash memorije.Na jedno starijem racunaru gde je bila neka piratska verzija ne uspevam da pokrenem instalaciju sa flash memorije.U pitanju je maticna ploca Gigbyte GA-P55-UD3 (rev. 1.0).

Instalirao sam neku piratsku verziju iz 2015 ali ne prihvata broj.Da li je moguce skinuti verziju koja moze da se nareze na disk,dvd.Treba mi starija verzija Microsoft Windows 10 Pro Retail .

Ne treba ti nikakva "piratska" ili sa drugog mesta, imaš pravo sa Microsoft-a.
Sve su Retail jerbo MS nikada nije prodavao OEM verzije privatnim licima. Njih ima samo u preprodaji.

Tu sam i skinu dva puta i kupio kljuc za oba.Pitam za treci racunar na kome maticna ploca Gigbyte GA-P55-UD3 (rev. 1.0) gde je bila neka sraija verzija piratskog Win 10. ona je instalirana sa dvd medija.Ovu sada verziju ne mogu da narezemm na dvd jer je mnogo veca.Pokusao sam da instaliram sa flash memorije ali ne ide.Ne vidi flash memoriju.Probao sam izmene u biosu ali ne vredi.

Prilozi

• d525546a-db49-4d60-80a0-01c6e3f77116.png
    d525546a-db49-4d60-80a0-01c6e3f77116.png
    636.1 KB · Pregleda: 26
Da li si probao sa USB-HDD kao prvim izborom za boot ?

Jesam ne vidi.Mozda treba drugacije kreirati usb ne kao uobicajeno.

Tu sam i skinu dva puta i kupio kljuc za oba.Pitam za treci racunar na kome maticna ploca Gigbyte GA-P55-UD3 (rev. 1.0) gde je bila neka sraija verzija piratskog Win 10. ona je instalirana sa dvd medija.Ovu sada verziju ne mogu da narezemm na dvd jer je mnogo veca.Pokusao sam da instaliram sa flash memorije ali ne ide.Ne vidi flash memoriju.Probao sam izmene u biosu ali ne vredi.

Da li si instalacioni USB disk kreirao kao UEFI (non-CSM) ili kao Legacy (MBR)? Probaj u Rufusu odabrati Legacy.

Ili
  • prvo Ventoy na flešku : https://www.ventoy.net/en/index.html
  • pa bilo koji ISO fajl kompletne instalacije na flešku kao jedan fajl,
  • pa koliko istalacija stane na prostoru fleške ......

- pa instalraš šta i kako imaš gde to treba,

kupi dual layer dvd

Ranije verzije Win 10 reital su bile u velicini jednog dvd.Gde mogu da skinem.Ove nove su velike jer u sebi imaju brojne zakrpe.

Možda je 32 bit manji, posle može da se upgrejduje na 64bit online.

Skinuo sam 32 verziju velicina je 3,4gb mislim da ce biti ok.Kako se kasnije apdejtuje na 64 bita.

Razvio sam na fles memoriju i aktivirao exe fajl.Kaze da nema dobru verziju.

A baš moraš da uradiš reinstall? Ako win radi, samo mu ubaci novi ključ, mislim da ne moraš da reinstaliraš ništa.

Izgleda da nisam bio jasan ili vi ne citate sta sam napisao.Imam maticnu plocu starije generacije koja ne podrzava instalaciju preko usb memorije.Bila je instalirana neka piratska vezija Win 10 64 iz 2015.Kupio sam kljuc za Win 10 i resio da instaliram legalnu verziju.Nova verzija Win 10 64 ne moze zbog velicine da se nareze na disk.Narezao sam 32 butnu verziju koja je bitno kraca i instalirao Win 10 32.Na racunaru imam 8gb ram a verzija 32bita vidi samo 4gb.Ploca podrzava verziju 64.KIako da apdejtujem ovu verziju u 64bitnu.

Ne može da se uradi update sa 32bit na 64bit, mora novi install.

Radi li i dalje upgrade Win7/8.1 na Win10? Ako da, instaliraj 7/8.1, raspakuj Win10 ISO i pokreni Setup.exe... Možda prođe.

instalacije sistema smo radili sa usb i pre te matične ploče. Mala je verovatnoća da ploča ne podržava.
Ja bih probao drugi USB flash i drugi port. USB 2.0 sve.
Osim toga, sad skoro mi se desilo da se usb nije pojavljivao u namenskom boot menu (f12) , ali je bio vidljiv u boot priority i mogao sam da namenstim kao first boot device umesto ssd.

Ne vidim kako si pravio instalaciju pa moram da pitam.
Da li si koristio Media Creation Tool?
Pomoću njega uvek pravim ili USB ili DVD.
Evo link, ja ne znam drugačije da pomognem. Jasno piše da se skine ISO (ima opcija 64bit) i reže posle dvd. Nemam DVD prazan nekoliko godina pa da siprobavam.

EDIT: vidim da sam okačio isto kao i Mike ali ne vidim da li si prvo skinuo Media Creation Tool.

Na f12 nije video ali jeste u bios, boot priority ,,usb memoriju.Instalirao Win 10 64 na memoriju ,podesio u biosu da startuje sa memorije i Win 64 je instaliran.
Zahvaljujem na vrednom savetu.Imate pice ako se nekad budemo videli.

Šteta što to nisi odmah rekao, čak si i sliku BIOS postavio. Sve bi sa završilo u 2 posta-

Nazad
Vrh Dno