Šta je novo?

Windows 10 neće da se pokrene nakon priključivanja eksternog SSD

puzgolac

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2009
Poena
345
Prikačio sam novi eksterni SSD (Kingston XS1000) preko usb c porta na matičnoj MSI B450 max. Prebacio sam neke stvari na njega, a onda obrisao to sa kompa. Problemi su počeli kad sam probao da obrišem veliki folder koji sam prebacio na eksterni (oko 45 GB) sa C diska, komp nije hteo da ga obriše, nije davao nikakvo obaveštenje, niti grešku. Probao sam da ispraznim recycle bin od stvari koje sam obrisao pre toga, ni to nije hteo. Restartovao sam pc i posle toga mi je win explorer pokazivao prikačeni eksterni SSD, ali kada sam probao da ga otvorim, nije hteo. Probao sam opet da restartujem pc, ali se zakucao i nije hteo da se restartuje. Isključio sam ga na dugme, otkačio eksterni dok je bio isključen i sada više neće da se pokrene. Stoji mi stalno početni ekran na kome piše "arsenal gaming" i onaj kružić se vrti u beskonačno.
Probao sam da pokrenem safe mode pritiskanjem f8, piše "preparing automatic repair", ali onda samo stoji crn ekran i ništa se ne dešava.
Pomagajte, molim vas!

Kolko je star taj ssd na kome je sistem? Zvuči kao da ispušta dušu.

Nešto manje od 5 godina. Adata nvme m2.
Probao sam da uradim system repair pomoću bootable usb-a. Radi užasno sporo, treba mu 5 minuta da startuje boot sa usb-a, do tad stoji samo ljubičasti ekran. Radio je dijagnostiku ne znam ni ja koliko i na kraju rekao da ne može da ga popravi. Probao sam system restore isto preko bootable usb-a, ali kaže da nema nijedne restore point.

Update: Prvo da dodam da pc ima tri diska - C je nvme, D i E su SATA SSD.
Pošto ništa nisam mogao da uradim preko bootable usb-a, opet sam restartovao pc i pokrenuo je automatic repair mod. Trajalo je možda i više od pola sata dijgnostika i popravka. Na kraju je dao obaveštenje da je skeniran i popravljan E disk. Onda se konačno pokrenuo windows. Sada kada otvorim win explorer, za C i D diskove mi pokazuje ono klasično koliko je slobodnog prostora od ukupnog kapaciteta, dok za E samo stoji ikonica, ali nema ovih podataka. Kad probam da otvorim E disk u win exploreru, ne dešava se ništa, samo se vrti kružić. Sve ikonice na desktopu za igre koje su bile instalirane na E disku su postale prazni beli pravougaonici. Kada pokušam da pokrenem disk management, ne pokazuje mi diskove, prozor je ceo siv i dole piše "loading disk configuration information" i to tako stoji. Probao sam da pokrenem adata ssd toolbox i crucial storage executive koje imam instalirane da bih video šta kažu za zdravlje diskova, ali neće da se pokrenu. Izbaci mi prozorčić sa pitanjem da li hoću da pokrenem program, ali kada kliknem na yes, ništa se ne dešava.
Frka mi je da ponovo prikačim eksterni SSD, za slučaj da je od njega krenuo problem. Inače, na njegovoj kutiji je bila presečena ona traka kojom je kutija zalepljena. Unutra je sve delovalo novo, ali ne znam da li su mi možda uvalili polovan disk na kome su bili neki virusi.

Poslednja izmena:
Šta si to "prebacivao" i brisao sa C: diska/particije ? Čim nešto ne može da se obriše znači da je zaštićeno ili deo systema.

Nekoliko serija skinutih sa neta. Sa E diska sam prebacivao na eksterni neke stare slike. Ništa od programa, sistemskih fajlova i slično.
Sinoć se komp isključivao skoro 45 minuta. Danas se windows pokretao skoro 20 minuta tokom čega piše "scanning and repairing dive E".
I dalje ne mogu da otvorim E disk, piše "E is not accessible. The parameter is incorrect."
I dalje ne mogu da ispraznim recycle bin u kojoj su obrisane stvari sa C diska, a sad ne mogu čak ni da je otvorim.

Otkaci E i probaj sve ponovo.

Imao sam slicnu situaciju neki dan kad sam lose povezao eksterni SSD, bukvalno ne moze da se pokrene nista dok ga ne otkacis ili ucitava nesto u beskonacnost. Cak ti ne dozvoli ni restart a i butovanje traje dugo.

Probaću to večeras kad se vratim sa posla.
Prikačio sam ovaj novi eksterni SSD na drugi komp i prebacio neke stvari, radio je ok, izgleda da se na tom drugom nije ništa zeznulo.

Kad otkačim E disk, windows se butuje normalno, brzo, sve radi kako treba.

Kad sam ponovo prikačio E disk, windows se butovao sporije, ali ne onako sporo kao juče. Nije prijavljivao nikakvo skeniranje ni popravke tokom butovanja. U win exploreru nije bilo E diska. Disk management ga je prikazivao kao "unallocated". Kad sam probao da uradim inicijalizaciju, prijavio je "the request cannot be performed because of an I/O device error".

Onda sam povezao E disk preko novog SATA kablića i drugog SATA porta na matičnoj. Ovaj put se windows butovao još duže, slično kao sinoć i tokom butovanja je opet prijavio da je skenirao i popravljao E disk. Sada u win exploreru se opet vidi E disk, ali kod njega nema podataka o kapacitetu ni zauzetom prostoru, samo slovo i ikonica. Disk management sada prikazuje E disk kao "RAW Healthy (basic data partition)". Kad pokušam da otvorim E disk u win exploreru, pokušava da ga otvori desetak minuta a onda kaže da je "disk inaccessible due to an I/O error".

Da li mogu da uradim još nešto da pokušam da povežem disk? Da li postoji način da se sačuvaju podaci sa njega?

Poslednja izmena:
Izgleda kao crknut ili poremećen control chip na disku kao što se meni desilo na jeftinom Kingstonu, uradio sam nowi firmware i proradio ali od podtaka ništa. Sa SSD-a je teže povratiti podatke, možeš da probaš sa Recuva ili tako nekom programu ali mrka kapa pogotovo što je windows "popravljao". Jedino još da probaš da ga formatiraš.

Da li vredi da probam da ga ubacim u neko kućište, pa da probam da ga priključim kao eksterni disk? Stvari na njemu nisu nenadoknadive, ali bih voleo da probam da spasim slike, ako mogu.

A formatiranje radim iz disk management, desni klik na disk, pa format?

Inače, disk je samsung 870 evo. Još je u garanciji. Da li je ovo kvar zbog kog bih mogao da tražim novi?

Pa možeš da probaš sa SATA na USB adapterom ali to je još gore i teže nego direktno. Menjao si kabl i mesto na ploči tako da USB neće pomoći. Probaj neki besplatni program odavde ali mrka kapa.
Ako ne može da se formatira onda i jeste za reklamaciju.

Gusice sve i sa adapterom, eventualno moze da proba i neku Linux distribuciju kao Live CD pa se tako vidi moze li da se prebaci nesto.

U prethodna dva dana sam pomoću Recuva uspeo da spasim skoro sve podatke sa problematičnog E diska. Za ono što nije mogao da spasi, davao je ili "cyclic redudndancy check" grešku, ili "the filename, directory name, or volume label syntax is incorrect".

Večeras sam pustio da se formatira disk (full format). Za sada traje nekih sat vremena (E disk je SSD kapaciteta 2TB). Nema nikakve informacije koliko je procenata odrađeno, niti koliko će da traje, samo u disk management piše "formatting" kod E diska. Da li je ovo normalno trajanje punog formatiranja, ili se opet nešto zaglupeo?

Full ume da potraje, u medjuvremenu skini CrystalDiskInfo i okaci sta kaze za taj NVMe

Evo su informacije za C disk.

Inače, da li postoji neki način da se vidi koliko će još da traje formatiranje E diska?

crystaldisk.jpg

Citaj sad pazljivo

Problem imas sa E - taj koji formatiras trenutno je problematican. Zaboravi na sve ostale diskove.

CrystalDiskInfo ga ne vidi trenutno, verovatno zbog formatiranja.

Prekini formatiranje i probaj quick format.

Ako ga Windows ne vidi, skini npr. MiniTool Partition Wizard i onda ga formatiraj njime.

Ej ako ga Windows ne vidi i pravi toliko problema možeš samo da ga baciš ili reklamiraš, zameniš šta već, on je neupotrebljiv. Formatiranje bi trebalo da ide mnogo brže ali ako je nispravan..... Valjalo bi da držiš ovaj program koji ti prati u realnom vremenu diskove i u svakom trenutku možeš da pokreneš testove ako je nešto sumnjivo.
2024-11-29 23_33_30-Disk_ 3, WDC WD23PURZ-85C5HY0 [WD-WXU2D53HDR68]  -  Hard Disk Sentinel 6.2...png

Citaj sad pazljivo

Problem imas sa E - taj koji formatiras trenutno je problematican. Zaboravi na sve ostale diskove.

CrystalDiskInfo ga ne vidi trenutno, verovatno zbog formatiranja.

Prekini formatiranje i probaj quick format.

Ako ga Windows ne vidi, skini npr. MiniTool Partition Wizard i onda ga formatiraj njime.

Možda se nismo razumeli, postavio sam sliku za C disk pošto si rekao da okačim šta kaže za NVMe, a samo je C disk NVME.

Ovo ubija koliko je sporo sve što se tiče ovog faličnog E diska. Pola sata sam čekao da prekine formatiranje i nije to uradio, na kraju sam restartovao komp.
Probao sam quick format u disk management, prijavljuje da nije uspelo formatiranje.
Probao sam da formatiram disk pomoću MiniTool. Vrlo brzo "završi" i prijavi da je formatiranje uspešno urađeno, ali posle i dalje pokazuje da je disk 95% pun podataka, kao što je i bio. MiniTool uredno vidi koji su sve podaci na njemu kad idem na opciju explore.
CrystalDiskInfo i dalje ne vidi E disk posle ovih pokušaja formatiranja.

Nisam registrovao da je u pitanju SSD za E, moj previd.

Definitivno je do tog diska onda, mislim da je odsvirao svoje.

Linux distribucija tipa Linux Mint na flesku ili da ubacis Strelec na flesku pa da probas da formatiras taj SSD kao exFAT ako hoces da ga jos malo mucis, mada slaba vajda i od toga

Video sam na netu da postoji ta opcija sa Linuxom, ali nemam pojma kako se to radi ni koliko je komplikovano. Ako imaš link za neki tutorijal, bilo bi super.

Nije mi stalo da po svaku cenu nastavim da koristim ovaj disk. U garanciji je, ali ne bih da ga nosim na reklamaciju dok su na mi na njemu slike sa odmora, a moguće i neke potvrde iz e bankinga i ko zna šta još, tako da bih pokušao da ga formatiram ili obrišem ako je moguće, pa da ga onda reklamiram. Pokušavam wipe opciju sa MiniTool, ali već nekih 15-20 minuta stoji na 0% i, kao, radi, ali mi sve deluje da neće da uradi ništa.

Zašto bolje kada Lilo može sam da skine desetine distribucija i još omogući 4GB Persistence na koju zapamti sve promene i dodatke za LInux što "običan" Live Linux ne može da napravi. Puppy Linux, Zorin (koji je najbliže windowsima) je za te stvari najbolji a može i butable programe kao Clonezilla itd.

Video sam na netu da postoji ta opcija sa Linuxom, ali nemam pojma kako se to radi ni koliko je komplikovano. Ako imaš link za neki tutorijal, bilo bi super.

Nije mi stalo da po svaku cenu nastavim da koristim ovaj disk. U garanciji je, ali ne bih da ga nosim na reklamaciju dok su na mi na njemu slike sa odmora, a moguće i neke potvrde iz e bankinga i ko zna šta još, tako da bih pokušao da ga formatiram ili obrišem ako je moguće, pa da ga onda reklamiram. Pokušavam wipe opciju sa MiniTool, ali već nekih 15-20 minuta stoji na 0% i, kao, radi, ali mi sve deluje da neće da uradi ništa.
Wipe nece da odradi, dzabe pokusavas. Wipe treba da upise 0 ili 1 posto pretpostavljam da si odabraio Quick opcije, a kontroler ne moze da upise jer je pobrljavio.

Imas tutorijale na Youtube za sta god da se odlucis, imas vec dva predloga iznad i oba ce da zavrse posao.

Prvo probaj formatiranje u exFAT u svakom slucaju.

Hvala svima na predlozima. Pokušao sam nekoliko stvari, ali ništa nije uspelo.

Pokrenuo sam Linux Mint sa usb i probao da odradim formatiranje preko Disks aplikacije. Nije uspelo, uz obaveštenje "Error formatting volume. Error wiping device: Failed to probe device '/dev/sdb2' (udisks-error-quark, 0)"

Pokušao sam da putem command prompt uradim clean E diska, ali nije uspelo. Jedino što se posle toga promenilo je da win explorer više uopšte ne pokazuje E disk, a tokom pokretanja windowsa, umesto da stoji "scanning and repairing E", sada piše "scanning and repairing volume" pa neki kilometarski naziv slova i brojeva. Disk E se i dalje u disk managementu prikazuje kao RAW.

To me možda i najviše nervira, što neću iskoristiti pravo na reklamaciju. Ne želim da ostavljam nekome disk pun svojih podataka.

Po svoj prilici će ići pod čekić, da izbacim makar malo frustracije zbog potrošenih vremena, živaca i novca na ovo đubre.

@puzgolac
Nemoj, udari mu neki viši napon npr. 12V na kratko i trebalo bi da kljokne skroz, bez nekog značajnog fizičkog oštećenja...

Kako to da uradim? Nisam nikad pokušavao tako nešto, pa da ne lepim viljušku za disk i guram u šteker 😀

Nazad
Vrh Dno