Šta je novo?

[Windows 10] Kako namestiti "output" sa integrisane grafičke?

Markic

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
555
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Na HP Pavilion 17 laptopu sa AMD A8 (6410) procesorom prilikom puštanja nekog 4K klipa na YT ili u PotPlayer-u, procesor zakucava na 100% i video krene da secka (čak se pojavljuju zamućenja videa i slika se "pikselizuje") . Primetio sam da kod drugih ljudi sa slabijim procesorima i integrisanim grafičkim karticama, 4K radi bez problema. @Vuk40 mi je rekao da treba da namestim da grafika ide preko grafičke, a ne preko procesora. Kako to izvesti?

Ta grafička kartica nema 4K akseleraciju koliko znam. Na YT za VP9 nema uopšte u bilo kojoj rezoluciji. A u Pot pretpostavljam da ti je HEVC kodek?

Jedino ima za h264 1080p.

Ni Celeron 1610 koji je dosta slabiji nema pa evo...

Screenshot (187).png Screenshot (189).png

Skini madVR http://madvr.com/

Napravi folder u C: madVR raspakuj u njega i pokreni "install", desni klik pa kao administrator.
Folder ne brisi...

Screenshot (191).png

Prilozi

• Screenshot (190).png
    Screenshot (190).png
    253.9 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
Da bi znali da li grafička podržava 4K rezoluciju skini DXVA Checker i pokreni ga.

Ako grafička podržava 4K pisaće 4K.

ScreenShot00104.png

Ako ne podržava.

ScreenShot00103.png

Usput ćeš videti i koji kodeci su podržani.

@Vuk40

Nisam siguran kakve veze ima madVR sa ovim. To je video render koji ume do maksimuma da optereti i GTX 1080 na overkill podešavanjima ali je i na default podešavanjima zahtevniji od VMR9 ili EVR koje koristi Windows. Plus ne radi u brauzerima.

Onako piskaram napamet...nista ja od ovoga nisam isprobao, idem okolo i lazem ljude...
Sa nvidia 315m sam dobio HW asceleraciju u brauzerima koje pre toga nisam imao, islo sve na processor...
Pisao vec i kacio na temama...ali te ovde ne znaci nista...ovde je sve u stilu..."to ne radi kod mene, tako da je laz"

Ne mešaj babe i žabe. Render ne može odjednom da učini da se hardverski dekodira kodek.

Drugo nVidia mislim da ima softverski dekoder koji radi na GPU ubačen u drajverima kao i Intel, dok AMD nema. AMD ima HEVC i VP9 hardverski čip u novim karticama. S toga ne radi jer nema i ne može. To što ti imaš hardver koji može nema nikakve veze.

Poslednja izmena:
Onda lazem...

Nije da lažeš, nego pričaš za potpuno dugu stvar. To je kao da kažeš da leti vrabac, pa onda leti i noj.

Sta njemu znaci sta radi madVR? neka instaliraa pa neka proba... da li ce Noj da leti pomocu propelera?
Koga je briga? neka samo poleti...

Po DXVA Checker-u moj procesor sa Radeon R5 grafikom ne podržava 4K. Ne znam da li da instaliram madVR pošto @ilidan kaže da ume da optereti procesor i grafičku.

Po DXVA Checker-u moj procesor sa Radeon R5 grafikom ne podržava 4K. Ne znam da li da instaliram madVR pošto @ilidan kaže da ume da optereti procesor i grafičku.
Sta da optereti? pa ja ti pricam da rasteretis processor i da prebacis na graficku...zato ti i secka.
Ne pricam o napucavanju efekata koji madVR ima, samo na default i teraj...
Video si kako je zauzece sto sam kacio? nista...

Ne mešaj babe i žabe. Render ne može odjednom da učini da se hardverski dekodira kodek.

Drugo nVidia mislim da ima softverski dekoder koji radi na GPU ubačen u drajverima kao i Intel, dok AMD nema. AMD ima HEVC i VP9 hardverski čip u novim karticama. S toga ne radi jer nema i ne može. To što ti imaš hardver koji može nema nikakve veze.

To onda objašnjava zašto mi dok gledam u Firefoxu FullHD klip na YT u VP9 GPU usage skoči na 20-30% dok CPU miruje, a grafička mi ne podržava hardversko dekodiranje VP9.

Intel Celeron G1610 moze 4k posto je to ivy bridge , moj Intel HD 3000 ne moze dalje od 2k stara je to graficka iz pocetka 2011 godine , vuce jel ti pustas 4k sa gtx 950 ili integrusu koristis samo?

madVR sa default podešavanjima je zahtevniji od default Windows rendera koje koriste aplikacije i plejeri. Pri tome korsiti GPU ne i procesor je je baziran na šejderima. Međutim, madVR ne radi ni sa jednim veb brauzerom pa ga nijedan neće koristiti. Pojedini plejeri kao što su MPC-HC, MPC-BE, PotPlayer mogu da koriste madVR ali moraš ručno u samom plejeru da odabereš madVR kao render. Ako ti grafička ne podržava 4K akceleraciju neće je podržati ni nakon istalacije madVR.

madVR nema nikakve veze sa hardverskim dekodiranjem. U stvari, od prošle godine nema nikakve veze ni sa softverskim dekodiranjem jer je Madshi izbacio iste iz rendera. Zašto Vuku radi ili ne radi nešto nema nikakve namerne veze za madVR. Jedino ako madVR pokreće neki bag u sistemu vezan za rendere pa Windows 10 prebacuje sa EVR na VMR ili neki drugi interni render koji aktivira hardversku akceleraciju. Mada, hardverska akteleracija bi trebalo da radi i sa EVR i sa VMR renderima.

Uostalom, ko koristi Chorme ili Operu može da proveri da li je hardverska akceleracija aktivna preko chrome:gpu ili opera:gpu.

Hajde da to razresimo, integrisna ne moze da radi sa mojom 960, prebacuje se u biosu...
Evo testova...4K sa grafickom podrskom...H 264.

Screenshot (193).png

Evo bez podrske znaci HEVC H265 madVR, sve popratno...opet radi na 60fps, nista ne zakucava, baguje...

Screenshot (194).png Screenshot (195).jpg

HEVC bez madVR...ovaj processor nema sigurno podrsku HW za H265.

Screenshot (196).png

Poslednja izmena:
Evo slika iz Opere, koliko vidim samo dve "funkcije" nisu HW:
Screenshot (10).png

@Vuk40

Ako pogledaš svoje slike primetićeš da se u slučaju H.264 videa koristi DXVA dekoder dok u oba slučaja kod H.265 to nije tako i koristi se softverski FFMpeg dekoder. Jedino ti je sa madVR veće zauzeće procesora. Verovatno delom zbog smooth motion a delom i zbog kopiranja velike količine podataka.

@Markic

Opera koristi hardversku akceleraciju. Ali, ako tvoja grafička ne podržava 4K rezoluciju onda Opera ili Flash player će prebaciti na softverski dekoder, što je verovatno preveliki zalogaj za procesor.

Znači, ili gledaj klipove u 1080p rezoluciji ili nabavi dovoljno jak procesor ili grafičku koja podržava 4K video. Ako nemaš 4K monitor ili TV nema efekta da puštaš 4K klipove. A ako imaš 4K TV ili monitor onda brate isprsi se i za pristojan procesor/laptop.

P.S. Te dve opcije u Operi ne utiču na dekodiranje video fajlova.

Poslednja izmena:
Realno, to nije problem jer ekran nije 4K. S toga nemaš nikakvog benefita i da radi. Jedino na YouTube može da izgleda malo bolje jer je veći bitrate u pitanju.

@Vuk40

Ako pogledaš svoje slike primetićeš da se u slučaju H.264 videa koristi DXVA dekoder dok u oba slučaja kod H.265 to nije tako i koristi se softverski FFMpeg dekoder. Jedino ti je sa madVR veće zauzeće procesora. Verovatno delom zbog smooth motion a delom i zbog kopiranja velike količine podataka.

@Markic

Opera koristi hardversku akceleraciju. Ali, ako tvoja grafička ne podržava 4K rezoluciju onda Opera ili Flash player će prebaciti na softverski dekoder, što je verovatno preveliki zalogaj za procesor.

Znači, ili gledaj klipove u 1080p rezoluciji ili nabavi dovoljno jak procesor ili grafičku koja podržava 4K video. Ako nemaš 4K monitor ili TV nema efekta da puštaš 4K klipove. A ako imaš 4K TV ili monitor onda brate isprsi se i za pristojan procesor/laptop.

P.S. Te dve opcije u Operi ne utiču na dekodiranje video fajlova.
Naravno, napisah da za ovaj processor ne postoji HW asceleracija HEVC-a, znaci da je processor u stanju da to isprati.
Koji nikako nije jaci od njegovog A8, zato i kazem da ne vidim razlog zasto on to ne bi pustao.
Sad mozemo da pricamo da nema benefita, sto stoji...ali i nije tema oko toga, vec moze li ili ne.

Koristiš Intel integrisanu karticu koja ima podršku da dekodira HEVC i VP9 4K.
Opet, njegova AMD integrisana nema. I nema veze s tim koliko je jak procesor, jer grafička radi posao.

Moj i5 2410m je solidan ali sta vredi kada Intel HD 3000 ne podrzava 4k:

Capture.PNG

Ako nemaš 4K ekran nije nikakva šteta. Samo skineš highbitrate FHD.

Poslednja izmena:
Dark 1366x768 mi je , evo kako treba da bude da bi mogla graficka 4k da pusta:

DXVA_Checker.png

Da li sam u pravu?

Znam šta treba da piše. Nego ti kažem, nema nikakvog realnog gubitka ako ne podražava, jer ionako nema ekran koji će da prikaže.

Opet isto, samo sam hteo coveku da pomognem da to pusti.
Dovoljno da rastereti processor, niko od tog procesora ne ocekuje cuda.
madVR je to u stanju, evo ovaj klip ima 100mb/s bitrate, sto nikako nije malo...
I kada se malo rastereti od ovog dobijes ovo...

Screenshot (197).jpg Screenshot (198).png

Screenshot (199).jpg

Poslednja izmena:
Mislim da se uopšte ne razumemo. Dakle on to ne može da uradi jer nema podršku, tvoja Intel ima podršku i ti možeš.

Koristiš Intel integrisanu karticu koja ima podršku da dekodira HEVC i VP9 4K.
Opet, njegova AMD integrisana nema. I nema veze s tim koliko je jak procesor, jer grafička radi posao.

Ako misliš na Vuka, njegova Intel grafička ne podržava ni HEVC ni VP9. Mada, Nvidia 960 bi trebalo da podržava HEVC. Za VP9 ne znam. A Celeron G1610 i nije baš slabašan u odnosu na AMD-ove APU procesore. Recimo, AMD 860K koji radi na 4GHz je oko 90% brži od G1610 iako ima 2 jezgra više i 57% veći radni takt.

@Vuk40

madVR je zahtevniji od bilo kog drugog video rendera. Tvoji testovi su pogrešni i zato dolaziš do pogrešnog zaključka. DXVA Native dekodiranje ne radi sa svakim renderom. DXVA Copy-back, NVCUVID, AMD APP i Intel QuickSync rade. Ti u PotPlayer-u biraš render koji ne radi sa DXVA native i zato ti dekodiranje ide na CPU. madVR dozvoljava DXVA Native i dekodiranje ide preko kartice. Odatle izvlačiš pogrešan zaključak da madVR olakšava puštanje video fajlova i da je lakši po resurse računara.

Koliko vidim, pod Windows 10 DXVA Native je podržano sa EVR i EVR CP. Ako u PotPlayer-u odabereš bilo koji drugi render DXVA Native dekodiranje neće raditi već će ići preko CPU. Koliko znam, default render pod Windows 10 je EVR koji dozvoljava DXVA Native.

Odaberi EVR kao render i uporedi zauzeće procesora sa EVR i sa madVR. Pre toga proveri da li dekodiranje ide preko DXVA ili preko softverskog dekodera.

Poređenje performasi između G1610 i AMD 6410 (CPU):
http://cpu.userbenchmark.com/Compar...Graphics-vs-Intel-Celeron-G1610/m12263vsm3109

Poslednja izmena:
Mislim da se uopšte ne razumemo. Dakle on to ne može da uradi jer nema podršku, tvoja Intel ima podršku i ti možeš.
Nece on pustati HEVC, to samo par karti ima podrsku...ali ce pustiti sigurno h264.
Ok sacekaj da sedem za lap, 315m guglaj i vidi kakvu podrsku ima...

Donosio mi je brat pre par godina laptop sa Intel Celeron 2957u i mogao je da pusta 4k u youtube zato sto integrusa ima podrsku za 4k to je Intel HD Haswell graficka nebitno bitna je sustina ja i da ubacim i7-2960XM lupam ne bi mogao 4k zbog graficke.

B950 i 315m odakle njima bilo kakva HW podraka za 4K?

Screenshot (72).jpg

Laptop kod pustanja ovog je totalno neupotrebljiv za bilo sta drugo.
Da izadjes i pota je tek podvig...ali HW ima.

Screenshot (75).png

Kako ne moze da koristi native DXVA pod mad? isto je zauzece i pod EVR.

Screenshot (203).jpg Screenshot (204).jpg

Screenshot (205).jpg

Ispada na kraju da ja sve pricam napamet...obrnuh ovde 100 testova.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno