Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Nece ni safe mode ni F1. Samo se restartuje na ovaj isti BSoD.

Gledacu da posudim laptop napravim USB, butujem sa njega, i vidim da li se moze popraviti.

Ne mogu da vjerujem da dozvoljavaju ovakve stvari da se desavaju, da racunar postane prakticno neupotrebljim posle Update-a, bilo windowsa bilo drajvera.

Da, ali ima i previše varijabila da bi se znalo tačno do čega je. Jesi li probao da resetuješ BIOS?
I koja ti je tačno konfiguracija?

Nasao sam iso za win 10 ltsc 2021 , medjutim kljuc za ovu verziju ne mogu da nadjem po prihvatljivoj cijeni..
Ima li ko predlog gdje uzeti kljuc za ovu verziju. (kucna upotreba)

Uspio sam, posudio laptop, i oreko rufusa napravio boot usb. Imao malo stariji backup, napravljen windowsovim alatom. Uredno vraceno. Nista drugo nije pomoglo. Izgleda Amd display driver da je zeznuo stvar. Nije HW kvar u pitanju.

Obavezno raditi backupe, svakih mjesec dana, kojim god alatom, odlican je i ovaj windowsov. Tacno trebati imati usb boot uvijek u steku, samo za to.

Hvala svima. 🙏

Ja radim backup celog sistemskog diska svaki dan. Macrium Reflect namešten da automatski pravi incremental backup. traje par minuta i ne oseti se dok radi. Takav backup samo beleži razliku od prošlog pa je backup file samo 2-3GB velikia može da izbriše prethodni. Vraćanje/restore traje 15ak minuta. Naj više što mogu da izgubim je promena za poslednja 24 sata.

Ja radim backup celog sistemskog diska svaki dan.
Stalno nešto čačkaš, ili se Windows sam od sebe ruši, da ti treba dnevni backup? :)

Kako se takav inkrementalni bekap napravljen sa Macrium Reflect vraća u situaciji kad Windows neće ni da se bootuje?

Pitam jer me zanima da li da i ja sebi radim nekakve takve bekape (nikad nisam radio bekape Windows particije, niti mi je takav bekap ikad zatrebao, na sreću), pa me zanima koje su opcije. Ako sam dobro shvatio bekap napravljen sa Windows alatom može da se vrati ako se prosto pokrene instalacija Windowsa sa njihovog bootabilnog USB-a.

Besposlen pop i jariće krsti pa kako sam penzioner onda zašto da ne ?
Da, čačkam mečku često, isprobavam stvari, ne događa se često da nešto mnogo zabrljam ali je backup koristan da se brzo i lako vrati na pređašnje stranje čak i ako se windows ne sruše potpuno. Za 15ak minuta si na starom umesto popravki i ne željenih promena, bilo u windows ili progarmima, Osim toga ceo system može lako da se prebaci na drugi disk, kompjuter ili na VM na dalju razeadu, To me sve "košta" minut-dva koji se i na primete i 2-3GB na disku. Pošto imam nekih stotinak programa i igara instaliranih uzelo bi mi bar nedelju dana da vratim na staro ako recimo disk crkne ili se bešto dogodi pa moram čistu instalaciju, Važne podatke ne držim na sistemskom disku i obi su bekapovani odvojen i samo kada ima puno novih. Sve to ptpuno besplatno izuzev samog diska kojih imam gomilu.Umesto onih reklama za kreditne kartice trebalo bi da bude "Backup, don't leave home without it!

Sve to potpuno besplatno
Macrium Reflect je besplatan, za ove aktivnosti? Koliko im vidim na sajtu ima neka verzija "Reflect 8 Free 30-Day Trial".
Kako vraćaš bekap ako sistemska particija pukne? Da li se kroz Macrium Reflect pravi neki bootabilni medij za te situacije?

Pravis butabilni usb sa macriumom. Mada i ovaj windowsov backup zavrsava posao.

Da, obavezno držim MR bootabilni USB, teško da može da se Restore sistema bez njega, ovaj windowsov backup ne može ni sa čim izuzev windows backupom. MR butabilni ima i alatke za porpavku BOOT problema a ima i opcije za prebacivanje sistema sa recimo HDD ba SSD itd, Dobro ga je imati i bez MR-a.

Uspio sam, posudio laptop, i oreko rufusa napravio boot usb. Imao malo stariji backup, napravljen windowsovim alatom. Uredno vraceno. Nista drugo nije pomoglo. Izgleda Amd display driver da je zeznuo stvar. Nije HW kvar u pitanju.

Obavezno raditi backupe, svakih mjesec dana, kojim god alatom, odlican je i ovaj windowsov. Tacno trebati imati usb boot uvijek u steku, samo za to.

Hvala svima. 🙏
Evo šta je bio problem, ako radiš s novim AMD drajverom Factory Reset u isto vreme sa Windows Update dobiješ brick.

"We have reproduced an issue that can occur in an extremely small number of instances if a PC update occurs during the installation of AMD Software: Adrenalin Edition, and we are actively investigating. We recommend users ensure all system updates are applied or paused before installing the driver, and that the "Factory Reset" option is unchecked during the AMD driver installation process. We are committed to resolve issues as quickly as possible and strongly encourage users to submit issues with AMD Software: Adrenalin Edition via the Bug Report Tool."

Imam problem s jednim starim laptopom koji sam sređivao za familiju. Krcka zvuk na YT u svim browserima na 1080p, na 720p koliko sam primetio ne.
A zauzeće procesora je 20%.
Pri tome je čista instalacija Windows.
Ima li neko ideju do čega je?

Jao ja sam taj problem imao na Toshiba C660 krckao mi je zvuk na Windows 10 a zvucna mi je bila Realtek ALC269 , ne secam se da li sam ga namestio , mislim da sam ga prodao takav kakav je , na Windows 8.1 mislim da nije bio taj problem , pokusaj neki drugi driver za zvuk ili microsoft koristi. Ali evo ovaj moj Samsung 740u3e isto ima Realtek ALC269 i extra radi zvuk , ta zvucna je pravljena 2008 a vukli su je po laptopovima skoro 10 godina.

Ako se snalazis u Photoshopu, sve preporuke za ovaj sajt - https://www.photopea.com/
Bas zato sto se ne snalazim mi je taj editor bio najjednostaviji.. uklanjanje pozadine i slicno .. ne treba meni profi editovanje slika nego su bile neke opcije koje su meni nekad potrebne i odradim sve u 2 minuta.. koristim editor jednom u 5 meseci a sad i jos redje ali na telefonu mi je sve sitno i slabo baratam sa tim aplikacijama koje imaju bezbroj beskorisnih opcija i da odradim neku sitnicu preko apli bi mi trebalo bar sat vremena da ne izgleda lose i amaterski... U svakom slucaju hvala ti na preporuci, kad nadjem vremena prostudiracu ga

Jao ja sam taj problem imao na Toshiba C660 krckao mi je zvuk na Windows 10 a zvucna mi je bila Realtek ALC269 , ne secam se da li sam ga namestio , mislim da sam ga prodao takav kakav je , na Windows 8.1 mislim da nije bio taj problem , pokusaj neki drugi driver za zvuk ili microsoft koristi. Ali evo ovaj moj Samsung 740u3e isto ima Realtek ALC269 i extra radi zvuk , ta zvucna je pravljena 2008 a vukli su je po laptopovima skoro 10 godina.
Probao sam live Linux isti problem. A 1080p film u PotPlayer bez problema. Ali koliko se sećam, ranije je radilo normalno na Windows 10.
U pitanju je Asus K53E.

Probao sam live Linux isti problem. A 1080p film u PotPlayer bez problema. Ali koliko se sećam, ranije je radilo normalno na Windows 10.
U pitanju je Asus K53E.
Na Dell Vostro 3360 mi je seckao isto zvuk na youtube na cirius logic zvucnoj a ispostavilo se da je hard disk bio kriv a imao je svega nekoliko losih sektora ali je bio spor hard disk , sad ne znam da li da probas drugi hdd.

SSD je u laptopu (po SMART je sve u redu), mada sad i nije više kod mene laptop. Mada me buni što nisam primetio u Pot Player krckanje (što ne znači da ga nema).

KB5023696 Windows 10 19042.2728, 19044.2728, and 19045.2728​

Šta će ti enteršpajz ? Radiš sa LoT-om ili ne ?

Zbog podrške za "starije" računare. IoT verzija je podržana do 2032. Ne znam koja su ograničenja, trebalo bi da je isto za standardni PC rad. Negde sam video da IoT nedozvoljva pokretanje više UWP programa istovremeno. Ali s obzirom na to de nemaju Store, pitanje je da li ćeš koristiti i taj jedan (i da je ovo navedeno tačno). Mada mislim i da se može prebaciti licenca sa regularne na IoT, ako vidiš da ti Win 10 treba i posle 2027.

Ma to su naj gore opcije za privatni PC a i licenciranje/aktivacija je problem.

Nazad
Vrh Dno