Šta je novo?

Winbond PC2700 o/c

• Začetnik teme Začetnik teme ipin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ipin

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2001
Poena
619
Prvo da se zahvalim Gedzi na doticnoj memoriji
a drugo naravno da prikazem neke rezultate.
Memorija je poterana na 194MHz (znaci 388DDR)
sa cas2 , 1T setovanjima i dala skor u SiSoft Sandri
od Int: 2744
Float: 2606

Ploca je Abit KR7A Raid, cpu 1,4Thunderbird o/c na >1,6GHz
verzija biosa je 6n (dopunjena verzija sa novim bios-om za raid kontroler)
sve iznad 194MHz rezultira ulaskom u Windows (2000) i zaglavljivanja. Probao sam da oslabim setovanja na cas2,5 i
2T ali ista stvar. I da, jedna vrlo cudna stvar se desava, kada memoriju poteram asinhrono sve fino radi do tih 194MHz a moralo bi da ide jos podosta......
Pri asinhronom merenju skorovi u Sandri su dosta nizi sto govori o tome da memorija stvarno radi na nizem taktu. E sad , ako neko ima ideju kako ovo da poteram jos vise (asinhrono naravno)...... neka kaze...
Mislim da memorija moze jos , samo da napon moze da se poveca preko 2,85V, a to vec ne bih budzio jer bi izgubio garanciju mada ... ko zna.....
Vidim da na glavnoj strani stoji vest da su kingmax i winbond jedni od losijih PC2700 modula , evo upravo gledam tabelu i isppada da WinBond nije prosao ni jedan test, dok je kod mene sasvim drugacija situacija

Upravo sam to prokomentarisao i sam... Kod njih ni Kingmax nije radio dobro, a evo kod mene na 172MHz... Nažalost, više ne mogu da je nateram jer mi je tu granica za procesor koji nije otključan...

Imaces jos veci memorijski protok ako ubodes jos jedan komad, jer ti sada ne radi 4-way zato sto koristis samo jednu banku (ako koristis samo taj jednostrani 256 MB modul).
Drago mi je da si zadovoljan sa memorijom, a ne kao neki sto su tvrdili da nece da radi ni na 166 MHz.

Garanciju ces izgubiti samo ako fizicki ostetis memoriju, a to neces uciniti sa dizanjem napona, zato sto se mene tice slobodno dizi.
Probaj da dignes magistralu na 200 MHz, mnozioc stavi na 7 i delioc stavi na 1:6:3, digni napon na memoriji i procesoru i spusti setovanja za memoriju na minimum (2,5-2T i ostalo). Ako se digne sistem onda postepeno pojacavaj setovanja za memoriju.
Srecno!
Inace i ja cu u sledecih par dana da probam OC mogucnosti memorija i KR7A, sa pokusajem prostog otkljucavanja XP procesora.

Inace imas i noviju verziju BIOSa 7G, pa probaj sa njom.

Gedza je napisao(la):
Garanciju ces izgubiti samo ako fizicki ostetis memoriju, a to neces uciniti sa dizanjem napona, zato sto se mene tice slobodno dizi.
Probaj da dignes magistralu na 200 MHz, mnozioc stavi na 7 i delioc stavi na 1:6:3, digni napon na memoriji i procesoru i spusti setovanja za memoriju na minimum (2,5-2T i ostalo). Ako se digne sistem onda postepeno pojacavaj setovanja za memoriju.
Srecno!
Inace i ja cu u sledecih par dana da probam OC mogucnosti memorija i KR7A, sa pokusajem prostog otkljucavanja XP procesora.

delioc na 1:6:3 ???
inace kao sto sam napisao , magistrala ide do 194 i ni makac vise..... kada prebacim cas2,5 i 2T ista stvar....
verzija 6n biosa je samo zbog nove verzije istog za RAID kontroler koji poboljsava malo performanse diskova.... (znam za novu verziju , ja sam je i postovao kada je izasla)
a za jos jedan modul......... rado bih ja to uzeo samo sam se posvadjao sa parama ovih dana......... ctp; nadam se da ces imati isti tip memorije u narednih mesec dana , a mozda i vise : (

ipin je napisao(la):
Vidim da na glavnoj strani stoji vest da su kingmax i winbond jedni od losijih PC2700 modula , evo upravo gledam tabelu i isppada da WinBond nije prosao ni jedan test, dok je kod mene sasvim drugacija situacija

'Ajde pogledaj i reci nam da li su to potpuno isti moduli kao na testu. Znaci, baci pogled na cipove, pa uporedi...
U pravi si ono za asinhrono, moralo bi da ide jos podosta, jer tada memorija radi na 3/4 FSB-a i ima jos dosta lufta, a u tvom slucaju na 145 MHz. Otud ti i (dosta) slabiji rezultati u Sandri... Ne znam sta je, jedino mi pada na pamet da procesor jednostavno nece vise, ostaje ti jos samo da probas da povadis sve kartice i ostala cuda, pa da probas samo ploca, hard, memorija, graficka i procesor (sa coolerom, naravno 😀 )
Zar tebi na 2.85 V ploca ne dodaje jos 0.05 V, pa je tako memorija na 2.90? Kod mene je takav slucaj, i to je prvi put da se ne zalim na povisenu voltazu 😀😀😀. Jos kad bi memoriju roknuo na 3V, gde bi ti bio kraj 😛 Stvarno je steta sto se tako jednostavnom i izuzetno korisnom modifikacijom ostaje bez garancije 🙁
Reci mi jos samo, jel' ti sve vreme CPU Command Decode stoji na "ULTRA"?
Pozdrav

Gedza je napisao(la):
Probaj da dignes magistralu na 200 MHz, mnozioc stavi na 7 i delioc stavi na 1:6:3...
Heh... 😀 Pa ne ide to tako na KR7A, tih opcija ni nema! Jebi ga, kod KR7A ti je u pitanju automatika... na tebi je samo da nasviras FSB, a ploca sama odredjuje odnos PCI/AGP...

Gedza je napisao(la):
Zeljno iscekujem taj test...
Inace, koliko je prost sam taj proces otkljucavanja? Vidim da se mnogi NE odlucuju na taj korak... jel' rizik stvarno toliko veliki?

PS. U vezi tvog prethodnog posta i 4 Way Interlieve-a i jednostrane memorije... jesi li siguran da je tako? Zato sto ja imam jednostranu 256-icu, u biosu sam ukljucio 4 Way, a Sandra pokazuje da je 4 Way Enabled... mada opet, poznato je da je Sandra kur** 😀

Re: Re: Winbond PC2700 o/c

CAR je napisao(la):
'Ajde pogledaj i reci nam da li su to potpuno isti moduli kao na testu. Znaci, baci pogled na cipove, pa uporedi...
U pravi si ono za asinhrono, moralo bi da ide jos podosta, jer tada memorija radi na 3/4 FSB-a i ima jos dosta lufta, a u tvom slucaju na 145 MHz. Otud ti i (dosta) slabiji rezultati u Sandri... Ne znam sta je, jedino mi pada na pamet da procesor jednostavno nece vise, ostaje ti jos samo da probas da povadis sve kartice i ostala cuda, pa da probas samo ploca, hard, memorija, graficka i procesor (sa coolerom, naravno 😀 )
Zar tebi na 2.85 V ploca ne dodaje jos 0.05 V, pa je tako memorija na 2.90? Kod mene je takav slucaj, i to je prvi put da se ne zalim na povisenu voltazu 😀😀😀. Jos kad bi memoriju roknuo na 3V, gde bi ti bio kraj 😛 Stvarno je steta sto se tako jednostavnom i izuzetno korisnom modifikacijom ostaje bez garancije 🙁
Reci mi jos samo, jel' ti sve vreme CPU Command Decode stoji na "ULTRA"?
Pozdrav

Za cipove cu da pogledam kasnije posto sada bas zurim....
Procesor mi je otkljucan i morao bi da radi na asinhronoj magistrali, znam da je sa Kingstonom radio na 195MHz.
Memorija mi radi na voltazi max. 2.86V tako da nemam slucaj rada na 2.9V. I CPU command decode je na normal ili na fast setovanju , nije na ultra sigurno.
Experimentisacu kasnije sada stvarno moram da idem.
Pozdrav

Gedza je napisao(la):
Imaces jos veci memorijski protok ako ubodes jos jedan komad, jer ti sada ne radi 4-way zato sto koristis samo jednu banku (ako koristis samo taj jednostrani 256 MB modul).
Drago mi je da si zadovoljan sa memorijom, a ne kao neki sto su tvrdili da nece da radi ni na 166 MHz.

Nisam siguran da li je ovo poslednje upuceno na moju adresu. 😀

Ljudi opet ista prica..........
Bilo koja magistrala preko 194MHz rezultira zamrzavanjem Windowsa, koja god da su podesavanja (cas2,5 , 2T...)
asinhrono setvanje kao da nece da radi sa ovom memorijom....... cifre kazu da je skor stvarno manji pri asinhronom setovanju ali ako ova memorija hoce sinhrono do 194 zasto nece asinhrono preko toga? Aaaaaa........
Bas sam se zainatio....
Pomoc?
Anyone?

Gedza je napisao(la):

da koristi neki nVidia chipset mozda bi i dobio nesto dodavanjem jos jednog modula: samim tim sto ima 256 MB on moze da ukljuci 4-way. ajde u zdravlje

intel je napisao(la):
da koristi neki nVidia chipset mozda bi i dobio nesto dodavanjem jos jednog modula: samim tim sto ima 256 MB on moze da ukljuci 4-way. ajde u zdravlje

Ima male razlike sa ukljucenim i iskljucenim 4way interleaving....
nego da se vratimo na dotican problem , asinhroni rad?
probacu veceras i novi bios pa da vidim ima li neke vajde...
nemoguce mi deluje da do 194MHz ide sa cas2 1T (do duse malo nestabilno ali moze u win da se radi) a za cas2,5 2T ili asinhroni rad nece ni da cuje...

4-way prakticno ne radi, jer koristis jedan jednostrani modul. Da bi imao potpunu iskoriscenost 4-waya moras imati dva jednostrana modula ili jedan dvostrani, da bi moglo teorijski da se "ispisuje u dve banke paralelno" (najprostije objasnjenje za 4-way).

Evo probao sam novi BIOS (7G_2.31final)i opet ista prica........
Pocinjem da se nerviram.......
Overklokeri gde ste da ste....hteo bih da znam.....

Nego, ima li tog hoce_na_200MHz_CAS2_Samsunga_ ?

Bice jednog dana Max kada stigne 100 komada, pa proberemo jedan koji radi na 200 Mhz. 😛

Evo ovaj radi ok....

Definitivno bolji od Winbonda, ali nije od Kingmaxa od 5ns. Na onom cuvenom testu su imali 6ns Kingmaxe za koje Gedza (a i Aca je bio sa njim , valjda) kaze da nisu toliko sjajni kao ovi 5ns. Do sada sam probao 6 razlicitih PC2700 modula , proveo sate testirajuci i praveci kombinacije, i najbolji je Kingmax 5ns, pa onda Samsung, ovaj primerakod 512MB koji imam, mada verujem da su 256ice bolje, pa Winbond, pa Crucial, pa NCP pa neki noname... sve su od 6ns....

Juce smo se Gedza i ja zezali, tu su negde Winbond 2700 i Kingmax 2700 od 6ns, ustvari za zilet je bolji Winbond. Kad bolje razmislim obe memorije su dobre pogotovu za ove nase uslove. Ovi na zapadu kada testiraju sigurno imaju probrane primerke, ne verujem u metodu slucajnog uzorka. :whip

Znaci nista od mog pitanja asinhronog rada sto se WinBonda tice.......

194Mhz i malo ti je. 😛 Pa vise je nego ocigledno da je to granica do koje ta memorija moze da radi, dzaba ti je i menjanje tajminga i sinhroni i asinhroni rad, tu je kraj.

Aca je napisao(la):
194Mhz i malo ti je. 😛 Pa vise je nego ocigledno da je to granica do koje ta memorija moze da radi, dzaba ti je i menjanje tajminga i sinhroni i asinhroni rad, tu je kraj.

194Mhz je odlicna cifra i sto se mene tice sasvim dovoljna.
Nije mi malo. Nego moje pitanje je vezano za asinhroni rad
gde bi magistrala morala da ide preko 200MHz. E sad zbog
cega to nece tako da ide ja pitam za pomoc.
Znaci kako na ABit-u podesavate asinhroni rad da vidim da nisam
kojim slucajem pogresio (a skorovi mi kazu da nisam, stvarno su
manji za toliko koliko bi memorija sinhrono radila na manjem taktu). Znaci kad memorija moze toliko da izvuce sinhrono
cisto eksperimenta radi mi treba pomoc kako da to poteram
asinhrono.... mislim da ne trazim mnogo.
Aco , molim samo za objasnjenje zasto memorija nece preko pa makar i asinhrono?
Pozdrav Igor
:wave;

ipin je napisao(la):
194Mhz je odlicna cifra i sto se mene tice sasvim dovoljna.
Nije mi malo. Nego moje pitanje je vezano za asinhroni rad
gde bi magistrala morala da ide preko 200MHz. E sad zbog
cega to nece tako da ide ja pitam za pomoc.
Znaci kako na ABit-u podesavate asinhroni rad da vidim da nisam
kojim slucajem pogresio (a skorovi mi kazu da nisam, stvarno su
manji za toliko koliko bi memorija sinhrono radila na manjem taktu). Znaci kad memorija moze toliko da izvuce sinhrono
cisto eksperimenta radi mi treba pomoc kako da to poteram
asinhrono.... mislim da ne trazim mnogo.
Aco , molim samo za objasnjenje zasto memorija nece preko pa makar i asinhrono?
Pozdrav Igor
:wave;

Verovatno ploča ne može da izvuče više. Koliko ja znam ona je specifikovana na 166Mhz sve ostalo je stvar čip seta odnosno sreće isto kao kad imaš dva durona 750mhz pa jedan hoće 950 a drugi jedva 900mhz

Stevs je napisao(la):
Verovatno ploča ne može da izvuče više. Koliko ja znam ona je specifikovana na 166Mhz sve ostalo je stvar čip seta odnosno sreće isto kao kad imaš dva durona 750mhz pa jedan hoće 950 a drugi jedva 900mhz

KR7A bi na 200MHz morala da daje PCI magistralu od 33MHz
(delitelj sa 6)

Gedza je napisao(la):
4-way prakticno ne radi, jer koristis jedan jednostrani modul. Da bi imao potpunu iskoriscenost 4-waya moras imati dva jednostrana modula ili jedan dvostrani, da bi moglo teorijski da se "ispisuje u dve banke paralelno" (najprostije objasnjenje za 4-way).

Banke memoriskih modula i banke memoriskih chipova su 2 razlicite stvari. 4-way ce raditi i na jednom jednostranom modulu! U ostalom da ne parafraziram evo pogledajte kako je to neko pokusao da objasni. Licno sam probao jednostrane module sa i bez 4-way preplitanja i razlika je vise nego uocljiva. Primetio sam da vecina vas ukljucujuci i velikog bozzu drugacije tumaci interleaving. Evo prilike da se usaglasimo.

Moram da se izvinim na dezinformaciji koju sam dao. 4-way je podrzan i sa jednim jednostranim modulom. Ostale su mi informacije u glavi od KT chip seta.

Nazad
Vrh Dno