Šta je novo?

Win98 vs Win98SE

Celt

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2002
Poena
619
Koji je bolji izbor Win98 ili Win98 Second Edition, u smislu koji je pouzdaniji (znam mnogi ce reci ovaj prvi,ali..) i ono najvaznije primetio zam u zadnje vreme da mnostvo programa podrzava SE i druge OS, ali nigde se ne pominje prva verzija Win98 pa me interesuje da li postoje programi i drajveri koji nece raditi na prvoj verziji vec zahtevaju Second Edition i neki slicni problemi...?

Celt je napisao(la):
Koji je bolji izbor Win98 ili Win98 Second Edition, u smislu koji je pouzdaniji (znam mnogi ce reci ovaj prvi,ali..) i ono najvaznije primetio zam u zadnje vreme da mnostvo programa podrzava SE i druge OS, ali nigde se ne pominje prva verzija Win98 pa me interesuje da li postoje programi i drajveri koji nece raditi na prvoj verziji vec zahtevaju Second Edition i neki slicni problemi...?

Da. Cist 98. Upravo to sto naglasavaju da podrzava SE pokazuje da je sra~censored~nje! :D :D
Sto se drajvera tice 99 posto je kompatibilno za 98 (oni za koje pise da su za 98), a upravo ti za 98 ne moraju biti kompatibilni za 98 SE. Kao sto neki "mudraci" rekose:"98 SE je zbirka kompajlovanih bagova!"

Pozdrav :wave;

Re: Re: Win98 vs Win98SE

luka.l je napisao(la):
Da. Cist 98. Upravo to sto naglasavaju da podrzava SE pokazuje da je sra~censored~nje! :D :D
Sto se drajvera tice 99 posto je kompatibilno za 98 (oni za koje pise da su za 98), a upravo ti za 98 ne moraju biti kompatibilni za 98 SE. Kao sto neki "mudraci" rekose:"98 SE je zbirka kompajlovanih bagova!"

Pozdrav :wave;

neki "mudraci" su majmuni.... win98se, ako imas oiginal verziju, radi k'o zmaj u odnosu na cist win98, takodje original.

Sada sam jos vise zbunjen nego na pocetku,koje sada u pravu?

Sve zavisi od verzije na koju naletis...

Slazem se sa Vockom WIN98SE instalirana "n" puta i radi bez problema.

Re: Re: Re: Win98 vs Win98SE

Vocko je napisao(la):
neki "mudraci" su majmuni.... win98se, ako imas oiginal verziju, radi k'o zmaj u odnosu na cist win98, takodje original.

Ma daj bre to nema veze sa tim da li je original ili ne, s obzirom da nije crackovana verzija neko kopirana i ima key. Ima veze sa tim na koju se masinu instalira. Na mojoj staroj masini sa Gigabyte TX plocom je SE konstantno pravio sr*nja, a FE je radio ok, kao i ME. Na ovoj koju trenutno imam u principu sve radi ok.

A drajveri koji su striktno dizajnirani za win98SE ili WinMe da li ce raditi i na obicnom Win98?
Ovo pitam jer znam ranije kada sam koristio odredjene programe na 98
prijavljivali su gresku ili da neki fajlovi fale,ali kada sam te iste na primer probao na ME sve je radilo bez problema,ali ME je druga prica...

Celt je napisao(la):
A drajveri koji su striktno dizajnirani za win98SE ili WinMe da li ce raditi i na obicnom Win98?
prijavljivali su gresku ili da neki fajlovi fale,ali kada sam te iste na primer probao na ME sve je radilo bez problema,ali ME je druga prica...

Trebalo bi. Dakle odgovor je da.

P.S. Vocko, ko je ovde spominjao (ili ce spominjati) originalni Win? :)

u 99% će drajveri od SE da rade na FE a za milenijum nisam baš siguran mada se uglavnom koriste isti drajveri tipa win9x/me
pozdrav

da zaboravih da kažem da jedini program na koji sam naišao da baš zahteva w98 SE ili više a neće da radi na običnom win98 je ZD winstone 2001.

Celt je napisao(la):
Drajveri se obicno prave za odredjeni kernel a ne za odredjeni OS. Znaci obicno imas jedan drajver za 95/98/98SE/Me i drugi za NT/2000/XP (e sad sa XP-om je cesto stvar malo komplikovanija, jer je u njemu dosta stvari promenjeno, pa se gornja konstatacije ne bas uvek tacna)

BTW, sta je to sa ME druga prica ? ME je samo "98SE 2", nista drugo...Sve sto radi u 98 mora da radi i u ME i obrnuto...

(naravno, sto ovo rece Beast,mozda se i nadju neki izuzetci, koji samo potvdjucu pravilo)

Celt nekoliko glupavih pitanja.
Ako si u Glasgow-u kao sto ti pise nije mi jasno zasto se toliko vrtis oko 98-ice. Da li imas toliko slab hardware da nemozes instalirati Win2k ili XP ???
Ako si stvarno u Glasgowu zasto ne odes do neke radnje gde se prodaje licencirani Microsoft proizvodi ??? Kazes ljudima koji hardware imas i neka ti preporuce operativni sistem. Naravno sa podrskom...
A osim toga koliko ja znam Microsoft ukida (ili je vec ukinuo) svaku dalju podrsku za windows 98 operativni sistem. Sto bi rekli Win98 je proslost za njih. I zasto bi onda kupovao tako nesto (ako ti je uopste to namera).
A ako si thread otvorio samo informativno onda never mind...

big :wave; to Glasgow

luka.l je napisao(la):
Trebalo bi. Dakle odgovor je da.

P.S. Vocko, ko je ovde spominjao (ili ce spominjati) originalni Win? :)

Izvini ali ako si skontao da je jedino piraterija aktuelna na ovom forumu silno si pogresio,
iako sam u bgd-u posedujem originale w98,w98se,w2k pro i w2k server, i mogu ti reci da problemi sa originalima su 99% manji nego sa piratima koji se nalaze kod nas.

kad se pojavi nesto od 20 verzija trebas da probas da bi nasao koja od njih pravi najmanje problema pa opet nisi siguran da te neko nece zvati u pola noci zato sto mu je odjednom sve nestalo bez traga...
toga nema sa originalima...
kad budes instalirao prvi original shvatices razliku:D

Heechee je napisao(la):
iako sam u bgd-u posedujem originale w98,w98se,w2k pro i w2k server, i mogu ti reci da problemi sa originalima su 99% manji nego sa piratima koji se nalaze kod nas....toga nema sa originalima...
Upravo si izrekao najvecu mogucu jeres i zbog ovoga ima na krst da te razapnu :D :D
To ovde nikom ne mozes nazalost da dokazes, a uobicajeni argument je da su bajtovi uvek bajtovi i da kad se neki program samo prekopira na CDR ne mogu nikakve funkcionalne razlike da se pojave...

Mozda jednog lepog (dalekog?) dana kada na ovim prostorima originalni OS-ovi, programi i igre budu uobicajena stvar, mozda ce onda ljudi poceti da shvataju, tj. bice u mogucnosti da se prakticno uvere da si u pravu (...a mozda i nisi ???). Do tada, tesko...ovakve izjave ce samo imati za posledicu da "zaradis" neku ruznu "opisnu" etiketu, if you see what I mean :)

Heechee je napisao(la):

Nadam se....ali se takodje slazem sa drapinovim komentarom.

P.S. Drapine, jesi li se naspavao? :D

Ako si u Glasgow-u kao sto ti pise nije mi jasno zasto se toliko vrtis oko 98-ice. Da li imas toliko slab hardware da nemozes instalirati Win2k ili XP ???

Vec koristim XP, ali pored njega zelim da koristim 98 ili 98se pa sam pitao za misljenja u vezi ova dva OS.

Drajveri se obicno prave za odredjeni kernel a ne za odredjeni OS. Znaci obicno imas jedan drajver za 95/98/98SE/Me i drugi za NT/2000/XP

To znam, ali na primer drajveri za Miro PCTV postoje posebno za WIN98SE,posebno za WINME,XP itd. pa sam zato usput pitao uopsteno.

BTW, sta je to sa ME druga prica ? ME je samo "98SE 2", nista drugo...Sve sto radi u 98 mora da radi i u ME i obrnuto...

U ME sam se razocarao jos odavno zbog mnogih stvari pa ga ne vredi pominjati u ovoj prici:)

Pod prvom verzijom 98-ice ne radi npr. većina WDM drajvera, nema internet connection sharinga itd...Mada ako mudrac iz I/O Porta kaže da je "Win98SE kompilacija svih mogućih bagova"...

delimir je napisao(la):
Pod prvom verzijom 98-ice ne radi npr. većina WDM drajvera, nema internet connection sharinga itd...Mada ako mudrac iz I/O Porta kaže da je "Win98SE kompilacija svih mogućih bagova"...

"mudrac iz I/O porta"? Mislis na "Svet kompjutera"? Oni prilicno ken*aju FX

delimir je napisao(la):

E, a znam da sam negde to procitao. Nisam mogao da se setim gde pa sam zato stavio "neki mudraci".

"Kada neko mnogo ***** dolazi do zagadjenja"
"Neki ljudi samo zinu pa zagade okolinu" >>bora:)

Celt je napisao(la):
Koji je bolji izbor Win98 ili Win98 Second Edition,... , pa me interesuje da li postoje programi i drajveri koji nece raditi na prvoj verziji vec zahtevaju Second Edition i neki slicni problemi...?
Program za flesovanje biosa Teac-ovog 40x pisaca odbija da radi pod 98, trazi 98SE ili vise. Provereno i dokumentovano.

Vidim ja da je 98 dosao kraj i da je poslednja slamka spasa 98SE ;)
Nego umalo da zaboravim Vocko da te pitam koji je serijski broj verzije SE za koju kazes" radi k'o zmaj u odnosu na cist win98", jer je vrlo tacno to da "sve zavisi od verzije na koju naletis..."

drapin je napisao(la):
Upravo si izrekao najvecu mogucu jeres i zbog ovoga ima na krst da te razapnu :D :D
To ovde nikom ne mozes nazalost da dokazes, a uobicajeni argument je da su bajtovi uvek bajtovi i da kad se neki program samo prekopira na CDR ne mogu nikakve funkcionalne razlike da se pojave...

Mozda jednog lepog (dalekog?) dana kada na ovim prostorima originalni OS-ovi, programi i igre budu uobicajena stvar, mozda ce onda ljudi poceti da shvataju, tj. bice u mogucnosti da se prakticno uvere da si u pravu (...a mozda i nisi ???). Do tada, tesko...ovakve izjave ce samo imati za posledicu da "zaradis" neku ruznu "opisnu" etiketu, if you see what I mean :)

Nije me briga za etikete, nek me zove ko hoce kako hoce bas me briga,
jedini relevantni faktor meni je sto od poprilicnog broja racunara koje sam prodao, najmanje intervencija imam (tj skoro da ih i nemam) na onim racunarima na koje sam instalirao originale. Svaki CD koji sam uzeo mi se isplatio visestruko, posredno naravno, jer nakon prodaje racunara nemam dalje troskove odlaska milion puta kod ljudi da ponovo nesto kao podesavam windoze ili da se on kao srusio ili tako nesto.

Zato mi i nije zao da dam pare za original jer znam sta sam kupio. Mada ce jos mnogo vode proci Savom dok ljudi to shvate. Doduse piraterija je i kad ja instaliram win sa istog cd-a na 200-300 racunara ali nasim ljudima ce biti tesko jos dugo vremena da odvoje pored para za racunar i pare za sofware koji ce raditi na njemu.

Vocko sta bi sa serijskim brojem te tvoje Win98SE?

Vrh Dno