Šta je novo?

Win98 na novijim laptopovima?

sharac1615

Slavan
Učlanjen(a)
07.03.2009
Poena
304
Posao kojim se bavim zahteva korišćenje win98, pošto hoću da kupim novi laptop zanima me koji računar je najbezbolnije kupiti (za koga ću bez problema naći drivere za win98) naravno da bude u klasi jeftinijih računara?

Ako danas nađeš nov laptop koji ima Windows 98 drajvere za sav hardver, ja ga pojedem.

Imaš daleko bolje rešenje. Kupi bilo koji laptop sa bilo kojim operativnim sistemom, pa onda instaliraj neki od programa za virtuelizaciju, ja imam najbolja iskustva sa VMWare. Nakon toga je samo potrebno instalirati Win98 u virtuelnu mašinu i moći ćeš na njemu da teraš stariji softver koji ti treba.

Poslednja izmena:
Morbiuse, dali moze neko detaljnije objasnjenje o ovom VMWare-u?
Koji program konkretno da trazim?

Ovo je sajt koji ti treba,tu mozes da vidis sve detalje..

http://www.vmware.com/

A sa ovog linka mozes da skines workstation..
To je program koji ti je potreban..

http://www.vmware.com/download/ws/

Samo treba da instaliras win 98 u virtuelnu masinu i mozes da koristis taj sistem kao i svaki drugi...

Kao besplatnu alternativu mozes da pogledas Virtual PC..

E sada,moze da bude malih problema u zavisnosti za sta ti win98 treba..

Poz

Poslednja izmena:
Morbiuse, dali moze neko detaljnije objasnjenje o ovom VMWare-u?
Koji program konkretno da trazim?

Program se zove VMWare, VM je skraćeno od Virtual Machine. Ono što tebi treba je workstation verzija koja na žalost nije besplatna, tako da bi morao da je kupiš ili upotrebiš neki od piratskih serijskih brojeva, ali to bi morao da se snađeš sam.

Virtual PC je Microsoftov program za istu namenu, besplatan je za ličnu upotrebu, ali je prilično limitiran time što ima samo klijent za Windows XP Professional i Vistu i u njemu možeš koristiti samo drugi 32-bitni Windows (što tebi doduše i treba).

Treća solucija je VirtualBox, open-source projekat iza koga stoji Sun. Takođe besplatan za ličnu upotrebu.

Za koji god program od ova tri da se odlučiš, potrebno je prvo instalirati ga, a onda kreirati virtuelnu mašinu. Ne boj se, to nije ništa teško, svodi se na to da odabereš koliko hardverskih resursa ćeš dodeliti gostujućem operativnom sistemu. Nakon toga pokreneš virtuelnu mašinu i u njoj instaliraš gostujući OS kao što bi ga instalirao na bilo kom drugom računaru, jedino što se sve odvija u prozoru. Za sve postoje uputstva na sajtu proizvođača, pogledaj ih.

Samo da znaš da gostujući operativni sistem koristi sve uređaje preko drajvera domaćina, tako da nemoj instalirati nikakve drajvere u gostujući OS. To takođe znači da domaćin mora videti sve uređaje da bi ih gost koristio, ne možeš upotrebiti virtuelnu mašinu da bi u njoj koristio neki uređaj koji radi samo sa Windows-om 98 i nema drajvera za XP/Vistu.

Lepo je to ali treba coveku reci da ce mecku da rodi dok mu proradi zvuk na vmwareu a drajveri za graficku se svode na emulaciju nekog krsa od grafike i postoji podrska samo za D3D ako se dobro secam a probao sam pre oko god dana. U firmi imamo gomilu virtuelnih masina (emuliraju se nezavisni serveri na modernim jakim serverima). Ako je pokusaj emulacije radi igranja starijih igrara mozes slobodno da zaboravis taj sport.

Sumnjam da je za igranje igara, osim ako mu to nije posao ;-)

@tema
Mozes da potrazis i VMWare sa vec preinstaliranim Win98, cini mi se da sam vidjao to na ''Onim'' sajtovima

2 bad milosh is dead!

instalirao sam VMware workstation, instalacija je glatko prošla, što se ne može reći za instalaciju win98 SE, (sve je trajalo dosta dugo...) e sada bi bilo sve u redu ali neprepoznaje sledeće uređaje PCI Multimedia Audio Device, PCI System Peripheral (neznam šta je), PCI Universal Serial Bus, i Unknown Device (neprovaljujem šta bi moglo da bude, nije mreža). Sve ostalo je u redu, s tim što sistem radi jako sporo.
još da napomenem da sam celu instalaciju odradio po recommended!
hvala za svestranu pomoć!
:type:

Pošto pretpostavljam da ti taj Windows 98 treba da bi terao neki stari program za posao (u 90% slučajeva to je neka aplikacija vezana za računovodstvo), nedostatak zvuka ili nemogućnost WMWare-a da podrži 3D akceleraciju u gostujućem OS-u ne bi trebalo da ti predstavlja nikakav problem.

Loše performanse su već problem, na modernom laptopu srednje klase sa hardverskom podrškom za virtuelizaciju sve bi trebalo da leti, praktično da se i ne oseti da OS radi u virtuelnoj, a ne realnoj mašini. Jedino I/O operacije, kao što je recimo rad sa hard diskom, moraju da budu sporije, čipsetovi sa podrškom za VT3 virtuelizaciju još nisu stigli na kućne računare.

Proveri da li si u gostujući OS instalirao VMware Tools, oni optimizuju rad sa grafikom i omogućavaju neke zgodne stvari, kao što je prosto prevlačenje fajlova iz jednog OS-a u drugi.

Danasnji laptoptovi ne podrzavaju ni XP a nekmoli 98-icu.... virtualizacija je jedino resenje - ali da pitam odmah da li to f-nise sa drajverima, npr. ja imam matori skener koji se kaci na paralelni port i zbog njegovog prastarog softvera moram da drzim WinME (moze i 98 ali isto sr.)... da li bih mogao da na masinu stavim virtuelni OS - isto WinME i da li ce njegov softver instalirati drajvere kao na ovom sto imam sada, pravom sistemu koji je instaliran? Hvala.

Da li to znaci da bih mogao da instaliram prvo Vistu pa onda kroz vmware XP, pa i Win7, pa naknadno preko virtuelne masine Vistu i XP?

Ajde momci malo pojasnite pitanja, mnogo ste ih zakukuljili. :S:

Danasnji laptoptovi ne podrzavaju ni XP a nekmoli 98-icu.... virtualizacija je jedino resenje - ali da pitam odmah da li to f-nise sa drajverima, npr. ja imam matori skener koji se kaci na paralelni port i zbog njegovog prastarog softvera moram da drzim WinME (moze i 98 ali isto sr.)... da li bih mogao da na masinu stavim virtuelni OS - isto WinME i da li ce njegov softver instalirati drajvere kao na ovom sto imam sada, pravom sistemu koji je instaliran? Hvala.

Ti kad instaliras Windows ME u virtuelnoj masini mozes da instaliras drajvere za skener u njemu (znaci u Win ME). Ako sve prodje ok, skener ce ti raditi samo u virtuelnoj masini :)

znaci sve sto mi je do sada radilo radice i tako? Super... Hvala ti!!
ovako mi shit od sistema jede C particiju jer krs ne moze da se instalira na bilo sta osim C... :) mada to nije toliko ni bitno na danasnjim velikim diskovima..

Ti kad instaliras Windows ME u virtuelnoj masini mozes da instaliras drajvere za skener u njemu (znaci u Win ME). Ako sve prodje ok, skener ce ti raditi samo u virtuelnoj masini :)

To kako si ti zamislio nema pojma da radi sa WMWare, a 99% sam siguran ni sa drugim VM programima. Gostujući OS ne može direktno da pristupi hardveru, već WMWare kreira emulirani hardver za njega i onda u letu prevodi instrukcije upućene njemu i prosleđuje ih realnom hardveru. Ako OS domaćin ne može da koristi neki komad hardvera nema ni teoretske šanse da može da ga koristi gost.

Ovo bi trebalo da može da radi u paravirtuelizaciji, ali Micro$oft još uvek nema verziju Windows-a za paravirtuelizaciju i pitanje hoće li je ikad imati.

Poslednja izmena:
Ajde momci malo pojasnite pitanja, mnogo ste ih zakukuljili. :S:

Ono sto sam ja hteo da pita, kao sto sam i naveo, da li bih ja mogao da instaliram Vistu kao glavni OS (domacin kako ti kazes) a zatim preko virtualne masine da stavim XP i 98-cu. Znaci da imam dva gost OS-a na Visti.
I da li bih mogao da stavim Win 7 kao glavni OS, a gost da mi bude XP?

Interesuju me varijante, koje su mogucnosti i koji OS na koji OS moze da ide.

Sun xVM VirtualBox

Odgovori na tvoja pitanja su potvrdni. ;)

Prilozi

• Operating System.png
    Operating System.png
    127.6 KB · Pregleda: 76
  • Version.png
    Version.png
    131.6 KB · Pregleda: 66
  • Version Add.png
    Version Add.png
    132 KB · Pregleda: 61
Ono sto sam ja hteo da pita, kao sto sam i naveo, da li bih ja mogao da instaliram Vistu kao glavni OS (domacin kako ti kazes) a zatim preko virtualne masine da stavim XP i 98-cu. Znaci da imam dva gost OS-a na Visti.
I da li bih mogao da stavim Win 7 kao glavni OS, a gost da mi bude XP?

Interesuju me varijante, koje su mogucnosti i koji OS na koji OS moze da ide.

Broj virtuelnih mαšina nije ničim ograničen, možeš instalirati skoro svaki OS koji postoji na svoj računar ako želiš. Naravno, imaj na umu da svaki gostujući OS ima svoj emulirani hard disk koji zauzima mesto na tvom hard disku. Još jedno ograničenje je da ne možeš instalirati 64-bitni gost na 32-bitnog domaćina.

Poslednja izmena:
Prema slikama u mojoj poruci možeš zaključiti da je moguće.

Ne verujem da bi Sun takvu grešku napravio.

Nisam probao Windows Server 2003 niti 2008 u VM.

Odličan i besplatan. ;)

Hoces da kazes da Windows server 2003 moze raditi u virtuelnoj masini???

Kakav je taj program sto ga ti koristis?

Naravno da moze!!!
I u Virtual Pc-u i Vmware-u..
Mozes u virtuelnoj masini da pokrenes bilo koji os kao sto je morbius rekao uz ogranicenje 64 bit gost na 32 bit domacinu.
Mozes i u visti i u win 7 da imas virtuelne XP,Vistu,Win7,Ubuntu,Slack,win98,Me,kubuntu,xubuntu,Backtrack itd....

Evo par slicica iz VMware-a sta sve moze.Ovo je iz viste...

Poz

P.S.
VMware je mnogo fleksibilniji od Virtual PC-a jer je VPC microsoft chedo pa je i podrska samo za windows operativne sisteme.Mogu i ostali uz malo akrobacija ali bolje VMware...

I jos nesto,kao podsetnik moram da kazem uz ono prethodno ogranicenje ima jos jedna mala kvakica.VPC koristi samo 8MB graficke memorije a WM ide do 16MB tako da mislite i o tome.A VM ima i podrsku za usb dok VPC nema...

Poz

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    49.9 KB · Pregleda: 47
  • 2.jpg
    2.jpg
    47.7 KB · Pregleda: 40
  • 3.jpg
    3.jpg
    31.5 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Hoces da kazes da Windows server 2003 moze raditi u virtuelnoj masini???

Kakav je taj program sto ga ti koristis?

Moze. Radim na tako emuliranom OS vec sest meseci na tri razl servera. VMware je u pitanju.

Morbius je lepo rekao za hardver - nema sanse da radi ista direktno preko drivera vec se samo emuliraju uredjaji. sa hardverske strane virtuelizacija je obicni shit i nacekacemo se jos neko vreme da "paravirtuelizacija" bude razvijena a verujem da ce rezultati biti sumnjivi. Za tim nema ni neke komrecijalne potrebe - cak bi prikocilo razvoj softvera. zasto bi neko pisao bilo sta za novi OS i razbijao glavu ako to moze da radi na emuliranom OS sto posto sa sve hardverskom akceleracijom.. Nece se desiti tako nesto skoro sigurno nikad.

Poslednja izmena:
Da li je neko koristio Win server kao gost i da li to funkcionise?

Da li je neko koristio Win server kao gost i da li to funkcionise?

Pa funkcionise.Moras da kazes sta te interesuje.Cak i u "velikim" mrezama se koriste virtuelni serveri a da ne spominjem za vezbanje mreza u MS okruzenju.Radi kao i svaki drugi os i uz pomenuta ogranicenja sve mozes da uradis kao na pravom os-u...

Poz

To me interesuje.

Hvala, odoh malo da vezbam (ili tako nesto). :)

Poslednja izmena:
I koji je bolji, optimizovniji :
Vmware vs Virtual box.

Nazad
Vrh Dno