Šta je novo?

Win98 ili WinME?

Celt

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2002
Poena
619
Znam da je to pitanje poput onog da li je bolji "mercedes ili bmw" i da ce jedni reci da je bolji ME,a drugi 98,ali me cisto interesuju vasa iskustva i misljenja jer je dugo vremena proslo od njihovog pojavljivanja i da je nedoumica postajala sve do izlaska XP-a ,ali opet sta izabrati izmedju ME i 98?

Jedno pet - sest puta sam prelazio sa jednog na drugi, trazeci uzalud neku razliku, i nisam nasao nikakvu bitnu...LM, sem malo drugacije sminke, potpuno ista stvar ! ( na kraju balade sam ostao na ME samo zbog te malo "modernije" grafike...)

Razlike postoje i te kako....

1.Brzi multitasking,mnogo( preuzet od windows-a 2000)
2.Brzi u igrama(ne po frejmovima nego po svojstvu da mnogo bolje radi sa swap-om,znaci nema vise glupog seckanja koje swap proizvodi,da pojasnim zamisli imas 240fps-a i odjedanput cak pa opet 240fps-a pa kroz 3 minuta cak pa 240fps-a,e toga nema u ME-u).

3.Nema problema sa ACPI-jem
4.Nema problema sa Shut Down-om
5.AVP prosto poleti na ME-u pa brzi je brat bratu 25 puta prilikom podizanja AVP monitora, znaci ukoliko sam startujes AVP monitor nije bitno koja verzija (za primer Kasparsky 3.6 pro),znaci nema seckanja misa i glupe blokade na 7-8 sec., u Me-u proleti za manje od 1 sec.
6.Male zamerke po pitanju zvuka i slike u ME-u(ukoliko imas Live i Nvidiu,male zvucne deformacije i malo mutniju sliku nego u 98)moze da se preboli.
Inace ovo ti pricam o originalnom ME-u neznam za piratske verzije kod nas bile su lose tako da ....
Imam US verziju i Fisku i Holandsku,
kao i 98Se original US kao i original Corporate isti su nema razlike
Kao i 4 original Win2000pro(uglavnom Dell verzije potpuno neiskoristljive za non Dell user-e)

Pod obavezno ako budes imao nameru da koristis Me ugasi mu PChelt i System Restore.Naravno uz pomoc nekog programa ili sam rucno ,malo je komlikovanije ali ako si PRO lako je ko pasulj.
Inace najbolja ti je konbinacija ME(c) i 2000pro(d) zajedno!!!!

Moram jos ovo da dodam WinMe ima mnogo brzi network protokol nego 98,na primer prilaz remote masini preko neta traje 2-3 sec dok sa 98 traje najmanje 10 sec i to u najboljem slucaju,znaci Me je opet dobio osobinu i to pozitivnu sa 2000 + ukoliko skeniras nesto ili se bavis prostim hackom videces da me moze da savlada preko 20 konekcija u isto vreme (2000 pro moze 50 a 2000 adv.serv. moze 100) dok 98 jedva moze da savlada 5.
Ukoliko mislis da ovo sto ti pricam ima neke veze sa download-ovnjem onda gresis nema neke razlike u downloding-u izmedju 98 i Me-a

Re: Razlike postoje i te kako....

Koristim corporate Win Me i nemam nikakvih problema osim male plate.

Re: Razlike postoje i te kako....

lucky2001 je napisao(la):
6.Male zamerke po pitanju zvuka i slike u ME-u(ukoliko imas Live i Nvidiu,male zvucne deformacije i malo mutniju sliku nego u 98)moze da se preboli.
Kakve veze ima mutna slika sa ME, ili obrnuto ?
Ako ima ondak neka covek uzme 98, oci su najvaznije !!!
:D

Razlike su male ipak ali primetne,

ali bih se ja ipak opredelio za ME ,mnogo manje plavih ekrana ,cudnih izleta i bagova,da jos moram da napomenem ukoliko nameravas da overklokujes sistem ,98 mnogo bolje podnosi overclock(bilo kakav),
kao i ako ti se skrlja registry mnogo ga lakse mozes povratiti u 98 nego u ME.Zaci ukoliko ti pukne u 98 kucas u commandpromt-u scanreg /restore pre toga pokusas sa scanreg /fix, i izaberes neki najblizi datum ,to sve mozes da odradis i na Me-u samo sto ces morati da boot-ujes sistem sa diskete ili cd-a bootabilnog i to od 98,neke verzije Me-a nemaju scanreg komandu tako da ces morati da je iskopiras iz W98 cab.-inet fajlova sa extract komandom ili mnogo lakse koriscenjem WindowsCommander-a od recimo verzije 4.5 pa nagore.

A da odgovorim onom pametnjakovicu za corporate version of W98se, postoje razlike i to u podrsci drajvera znaci taj windows je optimizovan za jednu veliku kompaniju znaci instaliras ga i on ima sve parametre za tu kompaniju kao i sve drajvere za uredjaje koje ta kompanija poseduje,
moze da se instalira i u obicnom modu samo moras da mu dodelis parametre iza setup-a .

Znate sta jako je cudno da ljudi imaju hrabrosti da se upuste u raspravu a nemaju niti blage veze sa tom raspravom ,niti su skolovani za to ,niti su kadri da pravilno odgovore ,a po svemu sudeci je i i da su se sveukupno krivo informisali.

A za mutnu sliku je odgovoran system drajvera za ME odnosno to mozete popraviti koriscenjem powerstrip programa ili slicnog iz te kategorije.Stvar je u opsegu i tacnoj frekvenciji koja odgovara kako grafickoj tako i monitoru.
Problem se javlja inace u kombinaciji nvidia+neki monitor(u ovom slucaju Samsung) to jest treba fino podesiti frekvencu,da neduzim ko razume nastelovace a ko nerazume bolje je i da ne pokusava!!
Nvidia je firma koja pravi najmocnije cipove ali evidentno je da to ostvaruju na ustrb kvaliteta slike,prevelike latencije itd.. da ne nabrajam jer ce se javiti protivnici iako im ja nisam protivnik koji ce to osporavati.

Kako da provalim da li imam corporate ,us,ili neku drugu verziju ME???

Moja verzija je sa ukucanim registracionim brojem.

BoroB tvoja verzija je jedna od prvih piratskih verzija kod

Odlikuje je to da joj je driver baza vrlo slaba,kao i sitni propusti u samim network protokolima(imam je i vrlo dobro sam je testirao),kao i jako cesti problemi sa illegal operation-ima.

Evo kao test BoroB mogu da ti narezem na tvoj Verbatim disk i to na 4X(a i to je jako bitno ) ,pa je probaj ,US WindowsME sa originala,pritom ti necu dati Serial(imam pravo da ga instaliram na samo 50 OEM masina,takav mi je ugovor koji sam potpisao sa Microsoftom),Uzmi neki serial za US verziju preko astalaviste.com koji ce sigurno raditi.
naravno ukoliko si iz Beograda,a ako nisi ne mogu da komplikujem toliko a i nemam toliko vremena!

U sustini oba su ista.Jedina razlika je sto se ME dize brze nego 98.Naravno ima ih i jos...........Ja sam imao oba,oba su radila dobro
ali ti ipak predlazem WIN98. WinME ima dosta bagova tako da moras da skidas sa sajta update-ove.Kad ih skines to je to.

Treba imati na umu da je u pocetku w98 imao prednost jer ME jednostavno nije imao optimizovane drajvere. Isti su odavno sazreli i ME vise nije tako los izbor (ali samo ako W2K nije u konkurenciji).

Nazad
Vrh Dno