Šta je novo?

Win7 rundll32 problem

Djilkosh_Ns

The King
Super Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D & Thermalright Peerless Assassin 120 SE
Matična ploča
Asus TUF B550m - Plus
RAM
Kingston Renegade 4x8 3200mhz
GPU
Sapphire Pulse 9070
Storage
XPG SX8200 Pro 2TB + Kingston A400 480GB + aData SU630 480GB + SP A55 512GB
Zvuk
Integrale
PSU
Corsair RM650 Fully Modular
Kućište
Rajintek Arcadia III TG
Monitor
LG 27GP850-B
Miš & tastatura
Razer Basilisk v3 & Ajazz 820 Pro black / Silent Tactile Tom
Ostale periferije
Turtle Beach 600P
Tablet
Samsung A9+ 11"
Mobilni telefon
iPhone 16 Pro Max Black Titanium 256GB
Pametni uređaji
Apple Watch 10 Midnight 46mm
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Dugo se nisam bakcao sa windowsom i njegovim problemima, presaltao sam se na telefone najvise pod androidOS, tako da nisam vise win strucnjak :)

Imam problem da mi pomenuti rundll32 se stalno ucitava... Naime stalno vidim da kad pokrenem neku igricu on se dize i igrica nece da mi se pokrene, moram opet igricu da startujem da bi se pokrenula iako u task manageru stoji da je pokrenuta igrica nista se ne desava... Kada izadjem iz igrice rundll32.exe ostaje upaljen i svake 2-3 sekunde se pojavljuju 5-6 tih rundll32.exe, a strelica na misu se menja kao da ucitava nesto...

Sta moze da bude problem, jel se moze nekako resiti sem reinstalacije windowsa?

4df31630-10df-fc11.jpg

Poslednja izmena:
Udri u Task Manageru kad si na tabu Processes iz padajuceg menija iznad View->Select Columns..., pa obavezno stikliraj opciju Command Line i potvrdi sa OK-task manager ce ti sada dati tacno putanju koji jos DLL poziva taj windows-ov legitimni rundll32.exe host process (ako jeste legitiman-pokrece se obicno iz C:\Windows\System32 foldera ili iz C:\Windows\SysWOW64 foldera)

Npr. kod mene u "leru" je samo jedan pokrenut rundll32.exe na 64-bitnoj Sedmici i uvek poziva cmicnfgp.dll i CMICtrlWnd sto je recimo konkretno za moju konfu konfig panel za CMedia chip (odn. Asus Xonar zvucnu kartu) koji se pokrece pri startup-u windows-a i cuci u tray-u stalno

Ako rundll32.exe nije pokrenut sa legitimne lokacije i ako poziva neke "nepoznate" i cudne dll-ove sa neobicnih lokacija, onda moze biti da si zapatio i neko trojanche ili virusche-spyware se cesto maskira pod imenom legitimnih windows-ovih Host Process-a, kao sto je rundll32.exe ali se pokrece sa druge lokacije, ne iz windows-ovih sistemskih foldera

Mozes i sa Process Explorer programcetom da vidis sta se tu i kako poziva pomocu rundll32.exe kad pokrenes *.exe igre, instaliras ga i on ce ti dati mozda neke odgovore

1.rundll32.exe c:/Windows/system32/gameux.dll,GameUXShim {63dc63d0-97d3-4590-9ed7-3a682fc118df} ; F:/Program Files/Warcraft III/Frozen Throne.exe;2340
2.rundll32.exe c:/Windows/system32/rundll32.exe" "c:/Windows/system32//WININET.dll", DispatchAPICall 1
3 .rundll32.exe c:/Windows/system32/rundll32.exe" "c:/Windows/system32//WININET.dll", DispatchAPICall 1
4.rundll32.exe c:/Windows/system32/rundll32.exe" "c:/Windows/system32//WININET.dll", DispatchAPICall 1
5 .rundll32.exe c:/Windows/system32/rundll32.exe" "c:/Windows/system32//WININET.dll", DispatchAPICall 1
6 .rundll32.exe c:/Windows/system32/rundll32.exe" "c:/Windows/system32//WININET.dll", DispatchAPICall 1

Ja mislim da samo onaj pod brojem 1. valja, jer ovih ostalih 5 je sto se pale s vremena na vreme...

Sad razmisljam da li da ga obrisem, ali ne znam jel mu treba za windows taj WININET.dll

Inace imam Avast anti virus i nista nije prijavio... Znam da je djubre, ali koji god da sam imao ili AVG ili Avast ili Aviru, svaki propusta na nekoj strani... Cak i da placam mislim da ne postoji 100% zastita od virusa...

Izgleda da je i taj wininet.dll okej, imam ga i ja u sys32 folderu-vezan je za neke internet funkcije windowsa, nemoj ga brisati

Gameux.dll se odnosi na Game Explorer u Windowsima, i to je OK

Kao da wininet pokusava da pozove neki API, mozda za iscrtavanje nekog UI-a (korisnickog interfejsa za neku aplikaciju-igru) ali ne uspeva, ako ne moze da pristupi netu mozda, pa se glavi, tj. ulazi u neuspesni loop-otuda toliko rundll-ova pokrenutih, jer verovatno programer nije predvideo sta da mu radi aplikacija ako posle nekog vremena ne moze da pozove neku funkciju...ko ce ga znati, nisam programer, ovo je neko moje razmisljanje, ne zameri

Mozda ima neke veze sto pokusavas da pokrenes taj FrozenThrone.exe jer ti nije po defaultu instaliran u C:\Program Files nego u F:\Program Files

Druge opcije su ti da eventualno skines taj wininet.dll sa neta pa ga smestis u sys 32 ili da ga otpakujes sa instalacionog dvd-ja Sedmice u sys 32 folder, postoji komanda iz command prompta za to, ubacis disk u drajv, pokrenes command prompt i kucas nesto kao:

extract d:\i386\wininit.dl_ c:\windows\system32\wininit.dll, gde je d: slovo tvog optickog drajva u windozi

Pozz

E bas to sam skontao sad sto si rekao, ali ne razumem malo... Naime kad imam internet, nemam tih problema, a kad nemam net, onda mi se to pojavljuje... Tako mi se jednom desilo da winamp nije hteo da mi pusta muziku, kaze da nema driver-a za zvucnu, ja upalim net, sve radi, ugasim net, ne radi... Videcu da ako nista reinstaliram win7, pa cu se valjda resiti jos mnogih problema :)

Hvala u svakom slucaju.

Nema potrebe da reinstaliraš Windows 7. Problem pravi Game Explorer jer pokušava da skine podatke o igri sa neta svaki put kada je pokreneš. Kada imaš net, on skine podatke i igra se pokrene. Kada nemaš net, proces zaglavi. 'Ebi ga, Majkrosoftovi programeri su bili ubeđeni da je svako non-stop povezan na net.
Rešenje:
1. Uđi u Game Exporer i isključi sve opcije o skidanju podataka o igrama sa neta. Ako to ne pomogne,
2. Preimenuj fajl gameuh.dll u nešto drugo, recimo gameuh1.dll. Ako neće direkno ili iz Safe Mod-a, instaliraj Unlocker pa uradi preko njega.
Ako bude nekih problema (a ne bi trebalo) zbog preimenovanja fajla, samo vrati stari naziv.

P.S. Problem se javlja kod starijih igara.

Poslednja izmena:
Tooo ilidane :) iskljucio u Game Exploreru sve sto se moze iskljuciti i nema vise problema, odmah mi startuje igrice :)

Nazad
Vrh Dno