Šta je novo?

Win7 + Mint

Nuclear

Slavan
Učlanjen(a)
14.11.2006
Poena
320
почетник сам у линуксу, па сам одабрао Минт
имам 3 партиције под Виндовсом, а направио сам још 2, једна од 10 гб за инсталацију линукса, и друга од 4 (за свап).

међутим, кад дођем до корака да одаберем партицију где да инсталирам Линукс, инсталер ми види само две, једна је системска од Виндовса, а друга је све остало (иако из Вин-а имам још 4 партиције!).
очигедно да нешто не радим како треба, помоћ је добродошла?

Windows je na primarnoj particiji a ostale su logicke na extended particiji. Meni je cudo da Mint installer ne ume da prepozna extended + logicke particije. Da li mozes da napravis screenshot iz disk managmenta u windowsu i okaci ovda da vidimo kako su rasporedjene particije.

http://www.dodaj.rs/f/2u/gZ/4J9in8LE/particije.png

мало сам направио збрку са овим нестандарним drive letters - али ситуација је следећа:
имао сам c, i, m партиције, а након покушаја да инсталирам минт додао сам још 2, p,q.

форматирао сам их у нтфс, јер немам неки бољи алат при руци а надао сам се да ћу моћи то да урадим из минт-а.

Pretpostavljam da je najnoviji Mint, ne neko izdanje od pre godinu dana?

Ne vidim razlog zašto ne bi video NTFS particije :/

4 GB je previše za swap, biće ti dosta i 1-2 GB. Obriši particije i ostavi samo prazan prostor, svaki linuks će sam ponuditi da tamo napravi svoje particije. Najčešće je dovoljno da prihvatiš njegov predlog.

Tebi su sve to primarne particije.. pitam se kako si napravio vise od 4? Kod mene to izgleda ovako:
attachment.php

Zelenom bojom je oznacena extended particija i u njoj se nalazi vise logickih particija. Dve unknown particije su Ubuntu (swap & root).

Prilozi

• particije.jpg
    particije.jpg
    23.5 KB · Pregleda: 407
kod yooyo je disk type Basic, a kod Nuclear je disk type Dynamic.

Sta je zapravo Dynamic u Windowsu? Pretpostavljam da taj Dynamic ima problem sa linux installerom.

EDIT: to je izgleda neki microsoft proprietary shit, u linux kernelu treba da bude ukljucen LDM da bi mogao da pristupa windows dynamic diskovima.

Poslednja izmena:
после доста муке јављам се са линукса. да бих лепо испартиционисао диск, скинуо сам гпартед.
одабрао сам да ми обрише све осим Ц диска, како бих направио једну extended и одатле направио две, три логичке, како је yoyo рекао. међутим, мени гпартед брише САМО ц диск (како, немам појма), оставља све остале живе, и убија ми тотално могућност да бутујем систем... цео дан сам покушавао да поправим помоћу win recovery console али на крају ми је допиздело, одрадио свежу инсталацију вин, након тога поново ушао у гпартед и одрадио остатак партиционисања...
након тога је инсталација минта прошла глатко.

постоји ли софтвер типа mozbackup, којим бих могао да пребацим комплетан профил, букмарксе, скин... у фф у линуксу?

Možda je moguće prekopirati kompletan FF profil iz Windowsa u /home/tvoj-korisnik/.mozilla/firefox/xxxxx.default/

Ili jednostavno koristiti add-on Xmarks ... ja redovno pomoću njega sinhronizujem bookmarks-e na firefox-u windowsa, linuxa, kompa na poslu...

Како да направим ППОЕ конекцију? Уби ме ово већ недељу дана. Wireless је у питању.

Otvori terminal i u njemu kucaj: sudo pppoeconf ,pa sledi instrukcije.

@despot77
Da li ti bookmarks sinhronizuješ na nekom sajtu pa poslepovlačiš u browser ili drugačije finkcioniše

I kakvi su po pitanju sigurnosti?

Mozes da probas i da eksportujes u .HTML bookmarkove, pa da ih uvezes. Meni nije uspelo google -> firefox, ali firefox -> firefox ne bi trebalo da ima problem.

Ako instaliras Google Chrome, on ima takodje svoj sync. Naravno, samo chrome podesavanja se sinhronizuju...

Inace, xmarks sam i ja koristio i radi.

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno