Šta je novo?

Win7 deljenje particija

dragoslavbata

Cenjen
Učlanjen(a)
06.05.2009
Poena
169
Pozdrav!

Instalirao sam Win7 ali nisam podelio hdd na particije..(***, zaboravih :wall: )
Da li je preporucljivo da sada nekim programom podelm na dve particije ili da formatiram sve pa da prilikom nove instalacije podelim na dva dela?
ako je ok ova opcija sa programom, preporucite koj.
bas mi se ne formatira, taman sam sve podesio :) ali ako treba...
Sta kazu strucnjaci?

Poslednja izmena:
Ja sam to odradio sa Acronis Disk Directorom. Nije bilo problema.

a kojim programom da smanjim C particiju na ustrb D particije a da mi ostanu podaci svi... znaci merge ili resize.
u Xp sam to uradio sa Acronisom ako se secam dobro, ali jer proverio neko u kom programu se to radi najbezbednije na windows 7 x64 ???

Pa jesi li pogledao link koji sam postavio?

Partition Wizard Home Edition is a free partition manager software designed by MT Solution Ltd. Our partition manager supports 32/64 bit Windows Operating System including Windows XP, Vista and Windows 7.

Hvala!
Sve je ok, preporucujem program Partition Wizard Home Edition

Pa jesi li pogledao link koji sam postavio?

pogledao sam , al tek posto sam ostavio poruku tj pitanje... manje vise frka mi je samo sta je bezbedno po windows 7 sistem??! jer znam da posle tih akrobacija sa Acronisom na XP sistem mi je prosao dosta lose, jedva sam posle bootovao XP sa hard diska... posle toga sam uradio ubrzo reinstalaciju i prelazak na Win 7 pa necu da gresim dusu mozda nije kriv Acronis,ne znam tacno sta je toliko zeznulo XP. zato sam pitao, cisto dal je neko probao na win 7 x64 i uverio se da sistem posle toga normalno radi... ne bi da se natezem oko 20tak gigabajta prostora na hard disku za resise:pa da mi se posle zezne win7 pa da mora radim reinstal ponovo:trust:

Kada se radi resize particija sa podacima na njima uvek nešto može da zezne, nebitno koji program koristiš

Poslednja izmena:
Imam problem, nov hard (500gb) sam isao na Shrink i hteo da podelim na dve particije, jednu na (C) 100gb i ostalo (D) da bude za arhivu, medjutim ispalo mi je da je sada particija C manja od D?? Kako da vratim hard na pocetnu tacku da bi ponovo pravio particije?

AKo dobro razumem, hteo si C da bude 100GB, ostatak tj 400GB da bude D. 100 je manje od 400 a ti kazes da ti je ispalo da je C manje od D. :trust:

Acronis director suite.
Nema greske.

Imam problem, nov hard (500gb) sam isao na Shrink i hteo da podelim na dve particije, jednu na (C) 100gb i ostalo (D) da bude za arhivu, medjutim ispalo mi je da je sada particija C manja od D?? Kako da vratim hard na pocetnu tacku da bi ponovo pravio particije?

A jesi se sapleo. :)

Pa ništa, samo obrišeš tu particiju, i ona će se stopiti sa C particijom.

Covek je hteo da C bude manje od D i tako je i ispalo. Dakle, crva nikad nije ni bilo. :D

Nema potrebe za bilo kakvim programom.
desni klik na Computer izaberi Manage,otvorice se Computer Management.
Izaberi Storage i mozes sta god zelis deljenje,povecavanje,brisnje,otvaranje nove,promena naziva itd...

Vuk40

To je u teoriji tako, međutim praksa često pokazuje da windows-ov disk management, po mojoj slobodnoj proceni, ne radi u 20-30% slučajeva, iz nekog nepoznatog razloga
Acronis Disk Director ili Easus-ov program rešavaju to što WDM ne može

Ja sam to stalno radio sa XP i 7 i uvek je funkcionisalo

Možda to i radi na jednom kompjuteru, ali kad instaliraš 10-20 mesečno, vidiš da je tako

Preporučujem i ja Acronis, više puta sam menjao veličine particijama i nije bilo problema

Dobar je i paragon ima free edition a i easeus partition manager free edition Oba su odlična i sigurna. Jednostavno prvo resize particiju koju hoćeš a zatim taj prazan prostor merge sa drugom particijom.

I ja isto, na koliko god kompjutera sam radio dijeljenje, lagano je išlo...

Posto se vec pominje Acronis, i posto sam i ja radio nesto sa njim sa particionisanjem, mozda nije lose da pitam ovde...
Dakle, imao sam particiju od 200GB za multimediju i sistemsku od skoro 33GB, duze vreme je to bilo sasvim dovoljno ali kako me vuce da imam novije programe, po pravilu bar 50% "teze" od prethodnika, ostade mi samo 3GB slobodno, i resim da prebacim sa multimedija u sistem nekoliko GB...
To sam radio ne znam koliko puta do sad i sebi i drugima, ne secam se da je bilo problema, odscem nekoliko GB od D particije, idem na Merge opciju sa C, stikliram da je glavna C i pustim da odradi, restartuje se i u DOS-u zavrsi posao...

MEDjUTIM, laptop se zaglavi na startovanju i nekoliko minuta stoji "Preparing your desktop", a onda mi je izasao samo plavi desktop sa natpisom "This Windows copy is not genuine", u pitanju je naravno piratski Windows 7 Ultimate x64, i komp skroz prazan!!
Jedva sam se nekako snasao, preko Ctrl+Alt+Del sam cackao, pokusavao da otvorim neke programe, neke hoce a neke nece, ALI primetim odatle da kad trazim putanju programa da ga pusti, pise mi D: System, a particije D nema!!

Skapirao sam sta je problem i koliko je sati, Acronis je odbio da se pokrene, kao i vecina drugih, fale mu neki fajlovi... Uglavnom odem do druga, snimim USB instalaciju, vratim se i u DOS-u promenim ime particije u C, i laptop se opet 5 minuta podizao ali na kraju uspeo, ALI...

Iskace mi sad upozorenje da je Windows piratski, ne mogu da ga otkacim dok mi ne izlista neka upozorenja i gluposti, i particija D se pojavila naravno, ali sad uz nju stoji ikonica kao za neasocirani fajl, ima jos nekih sitnica ali te 3 stvari me najvise nerviraju...
Ajde za sporo dizanje cu da nadjem resenje, ali kako se pojavilo ovo za piratski Windows, nije mu dozvoljeno da se apdejtuje, ali pretpostavljam da ima i za to leka na netu, nego sta cu sa ovom ikonicom za D, nervira me ovako, jel moze nesto u registry-u da se sredi ili gde vec???

Sredjeno vec, sa ovim programcetom bas za to namenjenim:
http://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/SevenDriveIconChanger.shtml
Izgleda da je ovo veliki problem sudeci po iskustvima sa neta, ali jos veci problem za nas je sto Google ne (ili ja ne umem da podesim) sortira prvo najsvezije, pa su prvih par strana uglavnom rezultati tema od 2006-2010. godine najcesce za XP, na YT videu sam video 2 nacina (nisu pomogla) pa mi na komentare odgovorio postavljac za ovaj programcic.
Inace isto se desilo kad sam nakacio eksterni HD, isto je i njegova ikonica bila kao neasocirani fajl, i videh negde da se to moze desiti zbog virusa, ili zbog programa koji imitiraju fiktivne drajvove, a bas pre neki dan sam bezuspesno instalirao Alcohol 52%, nema ga nigde...

Jedno glupo pitanje posto sam se nesto zezanuo ! Drugaru danas instaliorao win 7 ultimate prvi sistem, uzeo nov komp. Decko ima HDD od 500 giga koji sam ja hteo da podelim na 100 jedna i 400 druga particija i naravno posle costum instala isao sam da kreiram novu particiju i pitalo me je koliko zelim i ja stavim 100 000 tacnije 100 giga! E sad tu sam stavio odma next i dalje krece instalacija windowsa i onda posle instaliranja drajvera graficke i to primetim kad sam usao u my computer da postoji samo jedna particija od 100 giga i nista vise ! Gde su ostali 400 giga ???? Dajte ljudi pomoc!

Ништа ниси погрешио, иди у Disk Management и креирај партицију од празног простора који је остао.

Hvala puno probam sutra posle posla! pa javljam sta sam uradio !

Vrh Dno