Šta je novo?

win7 64bit C:/ slobodni prostor problem

kilowatt

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
319
IMam win7 64bit i zasto mi nekad pokazuje da imam slobodno 2gb a nekad pise da imam slobodno 4gb?
Inace sam defragmentovao,skenirao sektore i sve je ok,radio ccleaner.:wall:

IMam win7 64bit i zasto mi nekad pokazuje da imam slobodno 2gb a nekad pise da imam slobodno 4gb?
Inace sam defragmentovao,skenirao sektore i sve je ok,radio ccleaner.:wall:

Zbog hibernacije restore pointa itd .
Sasavim normalno nemas nista .
Bolje da poveces patriciju na kojoj je win 7.

Hibernaciju sa disableovao u TuneUp utlities,da mi nije njega bio pi hard pun.

Malo je i 2 i 4 GB. Trebalo bi da imas min 30% slobodno.

Moze objasnjenje laiku koji nezna zasto? Po tom principu, ako imam particiju od 100GB, smem da koristim samo 70GB iste. Znaci da nemam praticiju od 100, nego od 70GB. Right? :p. Da ne govorim o situaciji kao u mom slucaju, gde je sistemska particija samo 50 giga (***, malo je guzva sa storage delom diska :D), i trenutno imam 13% particije slobodno, sto je tu negde oko 6.5 giga. Sta ce mu vise?

Poslednja izmena:
vidi ja imam na C 100 giga.. i tu mi je win7 i sve to lepo radi i ja to drzim na nelik 70 - 80 posto puno... cim mi pređe preko te cifre i priblizi se na 90 gb puno ja ocistim sistem tj obrisem nesto... ili premestim na D.
takođe system restore mi je minimalan iznosi 2 gb to je dovoljno , i ona doprinosi da na particiji bude 'komotno'.
preporucujem i tebi iste procente da staviš.
zato sam i pitao gore kako da ugasim hibernaciju , da bi bilo još komotnije...
poenta - windowsu je potrebna komocija od 10 posto najmanje da bi normalno funkcionisao...

I meni je brljala hibernacija,jednog momenta mi je zauzimala 8 GB harda.

Najbolje resenje koje sam nasao na netu je:

Otvoris Command prompt, ukucas powercfg -h off pa Enter.
Posle restarta je disable-ovana hibernacija i obrisan je fajl

pitam se ima li neka fora na windows 7 da se uđe u power options pa da se isključi kao što je bilo na XP , i onda je sigurno isključena ? :smash:

ja sam pronašao ovu fora za win7 ali je nisam probao:
citiram :
' hibernacija je jedna od stavki koja se ne može lako istinski isključiti. Ukoliko vas zamara činjenica da „hiberfil.sys” neprestano zauzima više gigabajta prostora, na lokaciji „HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\Power” promenite vrednost promenljive „HibernateEnabled” na nulu. '

Napisano ti je u prethodnom postu sta 100% iskljucuje
Ako ides preko Control Panela iskljucices hibernaciju ali ce ti fajl hibernacije koji zna biti pozamasan ostati na hardu i bespotrebno zauzimati prostor...

Nije 30%, to je previše. Poželjno je da slobodno bude 20%, znam da bi mi Diskeeper koji sam ranije koristio prijavljivao "veliki problem" ukoliko bi
slobodan prostor pao ispod tog procenta, a mislim da ispod 10% ne bi smjelo nikako!
Ja se uglavnom pridržavam Diskeeper-ovog pravila, ispod 20% nikako!

kilowatt, provjeri da ti System Restore ne zauzima previše prostora na disku!
Ukoliko često instaliraš/deinstaliraš programe, imaćeš par gigabajta restore pointa sigurno. ;)
My Computer->System properties->Advanced system settings->System Protection->Configure
Tu ćeš vidjeti koliko ti System Restore zauzima trenutno (Current Usage), a možeš i izbrisati te pointe klikom na Delete i osloboditi prostor.
Takođe, tu možeš podesiti do koliko maximalno System Restore može da ti zauzme prostora (Max Usage)

Znam da se jedan dečko isto tako čudio šta mu jede hard disk, da bi otkrio da mu S.R. zauzima 14.5gb... :)

P.S
instaliraj CCleaner !

Poslednja izmena:
Vrh Dno