Šta je novo?

WIN2000 i XP

bracadj

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2002
Poena
609
Da li neko ima iskustva sa koriscenjem ova 2 operativna sistema na istom racunaru? Naime ja sam pre neki dan pokusao da instaliram XP(proffesional) na novoj NTFS particiji i da zadrzim WIN2000(pro) na particiji C ali kad sam instalirao XP nikako nisam mogao da startujem WIN2000. Probao sam da preinstaliram WIN2000 ali u tom slucaju uspem da startujem WIN2000 ali nece XP. Da li uopste ova dva OS-a mogu da se koriste na istom racunaru?

mogu bez problema... uopste mi nije jasno gde si napravio gresku
evo ja sam na primer imao na c 98 na d 2k na e xp - i sve je radilo bez problema...
ako imas bootabilan cd ubacis ga startujes komp krenes instalaciju sa njega i samo mu odredis drugu particiju... za sve ostalo bi trebalo a se pobrine instalacija...

probaj sledece u zavisnosti koja ti je os sada "aktivan". ubaci cd drugog bootuj komp i probaj da uradis repair tog os-a kojeg ne mozes da startujes...

D-Kee ti je objasnio i to bi trebalo da ti pomogne... ali ako sam ja tebe dobro shvatio ti to hoces na istoj particiji da ti koegzistiraju i W2000 i XP jel`?
onda samo pazi prilikom instalacije da mu zadas drugi instalacioni direktorijum... ako ti je recimo W2k u c:\windows, onda prilikom instalacije XP-a zadaj neki drugi direktoriju npr. c:\winxp...
cini mi se da zato imas problem jer prilikom instalacije ne promenis folder u koji da ti instalira novi OS i onda ti on prepise onaj stari...
one more thing, ako si primetio D-Kee ima na dve razlicite particije w2k i xp, sto ti preporucujem da i ti uradish... znaci npr. na c: w2k, a na d: xp...

drugarski :wave;

Hvala na odgovorima ali ja i dalje nemam resenje za svoj problem.
Dakle ja sam u startu probao da instaliram XP i WIN2K na razlicitim particijama(iskren da budem nisam ni znao da mogu da se instaliraju na istoj particiji) i oni se dobro instaliraju medjutim ja ne mogu da se boot-ujem na jednu od njih. Probao sam da instaliram boot magic ali on nece da se instalira ako nema primarne dos particije (ja imam dve primarne NTFS particije).
Inace probao sam sinoc i na drugom racunaru da instaliram WIN2KPro dok sam na drugoj particiji vec imao XP i desilo se isto - nisam mogao da se boot-ujem na XP. Ukoliko imate neko drugo resenje bio bih vam zahvalan na njemu.

bracadj je napisao(la):
Dakle ja sam u startu probao da instaliram XP i WIN2K na razlicitim particijama(iskren da budem nisam ni znao da mogu da se instaliraju na istoj particiji) i oni se dobro instaliraju medjutim ja ne mogu da se boot-ujem na jednu od njih. Probao sam da instaliram boot magic ali on nece da se instalira ako nema primarne dos particije (ja imam dve primarne NTFS particije).
Inace probao sam sinoc i na drugom racunaru da instaliram WIN2KPro dok sam na drugoj particiji vec imao XP i desilo se isto - nisam mogao da se boot-ujem na XP. Ukoliko imate neko drugo resenje bio bih vam zahvalan na njemu.

Ko ti je rekao da druga particija treba da bude primary? Napravi je kao extended i nece biti problema. Kada sam tek instalirao XP probe radi, drzao sam ga na istoj masini sa 2000 i radilo je sasvim normalno. Druga varijanta, ako si vec tako instalirao, je da menjas boot partition is biosa, pa kad hoces onaj sa c: izaberes HDD0 ili kako je vec u tvome biosu, a kad hoces drugi os samo iz biosa uzmi hdd1 ili sta vec ima :)

bracadj je napisao(la):

Ko ti je rekao da druga particija treba da bude primary? Napravi je kao extended i nece biti problema. Kada sam tek instalirao XP probe radi, drzao sam ga na istoj masini sa 2000 i radilo je sasvim normalno. Druga varijanta, ako si vec tako instalirao, je da menjas boot partition is biosa, pa kad hoces onaj sa c: izaberes HDD0 ili kako je vec u tvome biosu, a kad hoces drugi os samo iz biosa uzmi hdd1 ili sta vec ima :)

Ni meni nije uspelo

Tacno je da triple boot (prvo podignut 98, pa 2k, pa XP) radi bez problema - ta konfiguracija je mesecima lepo radila na mojoj masini. No problem nastaje kada se na solo 2k sistem dodaje XP kao dual boot. Imao sam tu nesrecu da sam pokusao i zaista je jedan sistem "izvisio" (u mom slucaju nazalost 2k). Zanimljivo, u HELPu za 2k, kao i za XP se detaljno govori o mogucnostima multiboota u kombinacijama 98-2K ili 98-XP, ali se kombinacija XP-2K uopste ne pominje. Postoji napomena da 2K i NT (ili XP i NT) nije preporucljivo podici kao dual boot. Po nekoj logici (posto su i XP i 2K bazirani na NTu) verovatno isto vazi i za kombinaciju XP-2K. Interesantno je i da je vecim delom help za XP prepisan iz 2K samo je uradjen Find/Replace...

U svakom slucaju, definitivno isproban metod podrazumeva da se prvo podigne 98 kao osnovni sistem, a tek onda 2K pa XP.

Good luck :cool:

Re: Ni meni nije uspelo

k. je napisao(la):
Tacno je da triple boot (prvo podignut 98, pa 2k, pa XP) radi bez problema - ta konfiguracija je mesecima lepo radila na mojoj masini. No problem nastaje kada se na solo 2k sistem dodaje XP kao dual boot. Imao sam tu nesrecu da sam pokusao i zaista je jedan sistem "izvisio" (u mom slucaju nazalost 2k). Zanimljivo, u HELPu za 2k, kao i za XP se detaljno govori o mogucnostima multiboota u kombinacijama 98-2K ili 98-XP, ali se kombinacija XP-2K uopste ne pominje. Postoji napomena da 2K i NT (ili XP i NT) nije preporucljivo podici kao dual boot. Po nekoj logici (posto su i XP i 2K bazirani na NTu) verovatno isto vazi i za kombinaciju XP-2K. Interesantno je i da je vecim delom help za XP prepisan iz 2K samo je uradjen Find/Replace...

U svakom slucaju, definitivno isproban metod podrazumeva da se prvo podigne 98 kao osnovni sistem, a tek onda 2K pa XP.

Good luck :cool:

na poslu imam w2k i xp i rade bez problema!!!!

Nazad
Vrh Dno