Šta je novo?

Win10 ne da pristup BIOS-u

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Sorry drugari, ali moram da pitam posebno jer je nemoguće da čitam svih 800 strana o Win10.

Dakle, problem je što Win10 sakrije BIOS i ne može se u njega ući (tek tako ući). Ima ona varijanta kroz PC Settings -> Update and Recovery -> Recovery -> Advanced Startup/Restart Now, ali to radi samo jednom i kada se opet hoće u BIOS, mora ispočetka. A i ne znam šta bih radio da se nešto win krene zapucavati pa da ne mogu ući u njega da bih omogućio ovaj napredni setap.

Ima li opcija da dozvola pristupa BIOS-u bude default (ili kako već sve to da nazovem)?

Kako to mislis sakrije? Hoces da udjes u win 10 meni ili bios maticne?

UEFI

U BIOS matične. Do sada je radilo klikanje na F2 po paljenju računara, a sada jok. Kreće Win bez obzira šta klikćem pre prvog boot-a.

Ali evo, ušao sam ovde u trag problemu.

Poslednja izmena:
Imao sam jedan Acer sa W8 koji se isto ponasao. Problem je (bio) BIOS zakljucan na W8. Dok nisam fleshovao drugu verziju BIOS-a nisam mogao da instaliram ni W7 ni Linux, samo iskljucivo W8.

Ode on u BIOS posle procedure u win-u:
PC Settings -> Update and Recovery -> Recovery -> Advanced Startup/Restart Now
From there select:
Choose an Option/Troubleshoot -> Advanced Options -> Startup Repair

Tada ide u reset, te omogućava ulazak u BIOS, ali to važi samo za taj jedan reset. Posle dizanja Wina, opet više neda BIOS do ponovnog pokretanja gornje procedure.

U pitanju je Fujitsu Lifebook, napredniji laptop.

Poslednja izmena:
Na vecini ploca ima opcija u biosu kako da postuje.
Mozda fastboot/fast startup to uzrokuje, probaj da ugasis.

Ode on u BIOS posle procedure u win-u:
PC Settings -> Update and Recovery -> Recovery -> Advanced Startup/Restart Now
From there select:
Choose an Option/Troubleshoot -> Advanced Options -> Startup Repair

Tada ide u reset, te omogućava ulazak u BIOS, ali to važi samo za taj jedan reset. Posle dizanja Wina, opet više neda BIOS do ponovnog pokretanja gornje procedure.

U pitanju je Fujitsu Lifebook, napredniji laptop.

Ah, krenuo sam da objasnjavam nebitan deo price :) (izvini)

Elem, nisam mogao da udjem u BIOS osim tim postupkom koji si ti opisao. Promena boot device-a isto maltretiranje, nece da podigne ni jedan OS osim W8 i sl.... tek posle flasha sam dobio opciju ulaska u bios odmah pre OS-a. (i naravno mogucnost instalacije W7)

Probaj ovo sto Vuk40 kaze,

http://answers.microsoft.com/en-us/...s/10562f96-f0c0-496e-927e-711dcb0c1938?auth=1

Poslednja izmena:
Restart nije sto sto i shutdown & start. Od Win8 to je promenjeno. Shutdown je u stvari nekakav suspend ili hibernacija, pa se OS podize odmah po dobijanju struje.
Restart bi trebao da zaista pogasi sve i da dozvoli normalan ulazak u BIOS.

takodje,ako imaju fastboot,ultraboot i sl opcije,pogasi.

Uf bre, ala su ga iskomplikovali. Našao sam šta je. Dakle, pratiti uputstvo sa ovog linka.

Tj, treba uraditi ovo:
Go to 'Control Panel -> 'Power Options' -> from the left hand column select 'What the Power Buttons Do' -> at the top of the page select 'Change Settings that are currently unavailable' -> scroll all of the way to the bottom and uncheck 'Turn on Fast Startup (Recommended)'. Then click 'Save Changes'.

Prebacivanje fast startup u BIOS-u na disable jeste dovelo da se pilikom paljenja računara pojavi prozor sa ponuđenim F2 i F12 opcijama (koji se preskače kada je fast start aktivan u BIOS), ali je Win ipak preskakao moje kliktanje i kretao je da se diže bez obzira šta se kuckalo u preboot vremenu. Isključenje ovog "Turn of Fast Startup" u Win-u je opet omogućilo da se uđe u BIOS, bez obzira kako je fast start podešen u BIOS-u. Dakle, u BIOS-u sam vratio fast start na enable, u Win-u isključio fast start, i sada sve radi kako treba.

Zbunilo me jerbo prilikom prelaska sa Win7 na Win10 nisam ni ulazio u BIOS. Kako je on onda bre promenuo ponašanje računara pre boot-a?!? BRE! :smash:

Poslednja izmena:
win7 nije bila UEFI instalacija,10tka jeste.

Uf bre, ala su ga iskomplikovali. Našao sam šta je. Dakle, pratiti uputstvo sa ovog linka.

Tj, treba uraditi ovo:

Prebacivanje fast startup u BIOS-u na disable jeste dovelo da se pilikom paljenja računara pojavi prozor sa ponuđenim F2 i F12 opcijama (koji se preskače kada je fast start aktivan u BIOS), ali je Win ipak preskakao moje kliktanje i kretao je da se diže bez obzira šta se kuckalo u preboot vremenu. Isključenje ovog "Turn of Fast Startup" u Win-u je opet omogućilo da se uđe u BIOS, bez obzira kako je fast start podešen u BIOS-u. Dakle, u BIOS-u sam vratio fast start na enable, u Win-u isključio fast start, i sada sve radi kako treba.

Zbunilo me jerbo prilikom prelaska sa Win7 na Win10 nisam ni ulazio u BIOS. Kako je on onda bre promenuo ponašanje računara pre boot-a?!? BRE! :smash:
To je normalno ponašanje za noviji Windows, zbog brzog butovanja se isključi detekcija usb portova i tastature, a ovako gasiš Fast startup koji ima smisla. Ako baš hoćeš u UEFI ili skini utility od proizvođača ploče za reboot u BIOS - za ASUS to je Boot Settings, a i EasyUEFI radi - imaš opciju reboot to UEFI Firmware settings.

Poslednja izmena:
Radi i sada, ovako.

BIOS je poslednji što ga proizvođač daje.

Znam da radi, ali si efektivno isključio brz start, koji nekad nije loš...

Potrazi na sajtu maticne utility program tipa 'fast boot' u kojem ima opcija 'win2bios' ili slicno i preko tog programa posle restarta ulazis u bios.

Kada se iskljuci fast boot opcija u Windowsu onda je brzina paljenja slicna kao na Windows 7.

Da, uopšte ne primetim neko znatno usporenje uključenjem/isključenjem fast boot opcije u win10. Za sada ostavljam ovako.

Vrh Dno