Šta je novo?

win xp,win 2000 & linux

The-Stetni

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
604
Trenutno imam win xp professional built 2600.Hocu da ga maknem i da instaliram win 2000 professional i neku linuxovu distribuciju.Cuo sam da nemogu da gazim instalaciju xp-a,nego moram da formatiram HDD ili da obrisem folder u kojeme mi je xp(NT).U tome slucaju ce mi se pojavljivati pitanje koji win da dignem prilikom podizanja systema,a to bi me strasno nerviralo.
Htio sam da instaliram posle win 2000 i neku linuxovu distribuciju,pa me interesuje koju mi predlazete?
Sto da radim?
:wave;

"Ubijes" sve particije, ocistis MBR (sa fdisk /mbr). Nikakvo 'pripremanje' particija crnim Partition Magicom. Instaliraj Win2000 na deo diska, ostatak (koliko si vec planirao za linux) ostavi totalno prazan, tj neparticionisan. Onda instaliraj linux. Za sada mogu od distribucija da preporucima SuSE 7.3 (kao bivsi zadrti RedHetash, moram priznati da sam se preobratio), uz malu rezervu - FreeBSD 4.5 (nabavio jesam, probao jos nisam, ali trebao bi da bude vrrrlo dobar).

Znam sto cu:Sve interesantno sto imam na pc-ju cu da prebacim na novu particiju.A onda cu da formatiram particiju dje mi je instaliran xp.Onda cu normalno na particju dje je bio xp instalirati 2000 i sastaviti te 2 particije.Onda ide instalacija linuxa.Moze li to?

Pa pazi, zavisi uglavnom od vrste fajlsistema koji hoces da koristis sa Win2000 - NTFS ili FAT32.

Ako imas podataka za backup i slicno (a ne narezuje ti se ta gomila na CDove), ja bih kreiraju jednu FAT32 particiju i sasuo tamo te podatke. XP particiju ne bih formatirao, nego bih je "ubio" skroz, dakle "pa-pa". Prilikom instalacije Win2k bih kreirao particiju za njega, NTFS tipa, na koju bi se on instalirao. I na kraju bih instalirao linux. Onu FAT32 particiju sa podacima ne bih ni spajao ni brisao - ostavio bih je da stoji tamo gde jeste, sa svim tim slikama, muzikom (sta vec imas od podataka za dump). I win2k i linux mogu da citaju i da zapisuju podatke na FAT32 particiju, tako da mozes da koristis iste wallpapere, pustas iste MP3-jeve (i sve ostale operacije sa svojim podacima) iz oba OS-a, bez potrebe da ti gutaju mesto na svim particijama. Cak i da ti NTFS particija od Win2k 'rikne', podacima na FAT32 particiji uvek mozes da pristupis, spasis ih i ostalo. Dakle, plus sto koristis prostor ekonomicno, imas sigurnost, a i jednu particiju preko koje Win2k i linux razmenjuju podatke. Mala napomena ovde - linux moze da cita i NTFS particije, ali je drajver za "pisanje" po njima jos uvek u experimentalnoj fazi, pa ja ne bih rizikovao.

Vrh Dno