Šta je novo?

Win XP sacuvati serial number

Kluzo

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2005
Poena
320
U firmi treba stoje na 5 racunara instalirani win XP od momenta kada su kupljeni pre nekih skoro 5g.
Normalno sistemi su u jako losem stanju u neophodna je reinstalacija.
U pitanju su Dell masine koje su dosle sa licencnim softverom, imaju na sebi naepnice sa serijski brojevima, ali u firmi nemaju instalacione diskove sa XP-om za te masine.
Moje pitanje je na koji nacin najbolje mogu reinstalirati sistem na masinama a da svaka masina bude imala serijski broj koji joj stoji na nalepnici.

Skini rockXP pa iz njega mozes da vidis koji su serijski brojevi tih windowsa. Mozda ima i nekih drugih alata koji rade taj posao

Ma ja mogu da vidim koji su serijski tih windowsa preko nalepnice na svakom racunaru, ali nemam orginalne diskove da sa njih ponovo instaliram XP koji ce imati isti serijski.Poenta moje price je da na masini koja ima nalepnicu na sebi instaliram XP koji ima isti serijski koji je i na nalepnici i da cela prica moze da prodje validaciju kad skidam update. Inace firma ima racune o kupovini tih racunara sa sistemom, tako da tj deo price oko legalnosti nije sporan.

***...kapiras bas kao Kluzo :). Bilo koji OEM disk (mada bi bilo zgodno da nabavis dell-ov), pokreni instalaciju I ukucaj serijski sa nalepnice...dobices ono sto si hteo tj ono sto vlasnici zele...I u kojoj prici, ti, koji ne znas ovakvo nesto, se bavis reinstaliranjem :)

Kad god sam imao nalepnicu na brend mašini instalirao sam odgovarajući OEM XP(home, pro).Ukucam serijski sa nalepnice i nikad problema.
edit
Preteče me čovek.
Dell-ov OEM mi prolazi i na drugim mašinama(ne DELL-ovim).Jedino u root-u ima folder DELL

Poslednja izmena:
Ja sam sretao oem masine (laptop) sa nalepnicom i serijskim brojem na njemu koji se razlikovao od serijskog broja windowsa koji je rock xp izbacio. Zato sam i rekao da poskida brojeve sa rockXP.

Nabasah na ovaj post pa i ja da naucim to o instalaciji sa legalnog diska, posto mnogi od nas najcesce instaliraju one koji nisu na OEM cd-u, pa i nemaju puno iskustva.
Pretpostavljam da ista prica vazi i za Win 7.

Ja sam sretao oem masine (laptop) sa nalepnicom i serijskim brojem na njemu koji se razlikovao od serijskog broja windowsa koji je rock xp izbacio. Zato sam i rekao da poskida brojeve sa rockXP.

Svi znamo da legalan windows, sem ako nije GGK, mora da bude instaliran sa serijskim brojem koji se nalazi na nalepnici, inače nije legalan

Moj laptop, HP 8710w, koji je pre 5 godina dosao sa XP-om koji se i dan danas vrti na njemu ima razlicite serijske brojeve na nalepnici i serial koji prijavljuje rockXP.
Laptop je dosao sa recovery particijom, bez windowsXP diska. Kada sam ga dobio, nije mi odgovarao da imam samo jednu particiju, te sam pobrisao sve i instalirao ponovo. Posto sam hteo sistem bez HP bloatware-a, pokusao sam sa OEM windows XP cd-om da instaliram XP koristeci broj sa nalepnice, i nije proslo.. broj nije bio validan. Srecom pre cele operacije sam izvukao serijski broj pomocu rockXP i sa tim brojem je instalacija prosla. Na kraju sam (zbg nekih drugih razloga) ipak morao da instaliram sistem sa recovery particije, koji ima isti serijski broj kao i na pocetku. Windows je potpuno legalan, prolazi genuine test, i updejti se normalno instaliraju.
Ako te bas kopka, mogu da uslikam nalepnicu i broj koji projavljuje rockXP.

Nalepnice mogu da se izlizu i kada ti zatreba broj, on vise nije dostupan. U tom slucaju, jedino resenje je da ponovo kupis windows, sto je po meni jadno. Zbog toga na svim masinama koje kupujem za firmu, uslikam nalepnicu i skinem serijski broj i te informacije cuvam na sigurnom mestu.

Poslednja izmena:
dusko m
***...kapiras bas kao Kluzo . Bilo koji OEM disk (mada bi bilo zgodno da nabavis dell-ov), pokreni instalaciju I ukucaj serijski sa nalepnice...dobices ono sto si hteo tj ono sto vlasnici zele...I u kojoj prici, ti, koji ne znas ovakvo nesto, se bavis reinstaliranjem

Po yooyo-u izgleda da nece broj sa nalepnice proci kod svakog OEM instalacionog diska. Pa nemoj tako samouvereno da siris dezinformacije.

Poslednja izmena:
Koji Windows XP? Pro ili Home? Da li imaš bilo koji Windows XP CD, makar narodski? Budi siguran da je Windows na tim računarima aktiviran kao OEM.

Na tastaturi uradi Win+Pause/Break i pogledaj u nizu brojeva OEM. Znači, XXXXX-XXX-XXXXXXX-XXXXX, šta piše pod crveno?

Ne može bilo koji OEM disk. Na OEM disku se nalaze OEMBIOS fajlovi svojstveni proizvođaču računara.

Nazad
Vrh Dno