Šta je novo?

win na sata ili ata

Alexandros

Slavan
Učlanjen(a)
15.10.2007
Poena
309
Imam maxtor 40gb i sad sam uzeo WD 3200aaks pa me zanima da li da windows ostane na maxtoru pa da imam ovamo ceo hard kao jednu particiju ili da ga stavim na wd. Kako bih dobio najbrzi rad i kolika je u stvari ta rzlika tj. da li bih ja tu razliku uopste primetio?

Novi disk ti je sigurno za 50% brži. Tako da win i sve ostalo stavi na njega. A maxtor neka ti bude za beck-up ili npr. mp3.

Stavi Win na novi HDD, zbog vece brzine.

Pre instalacije Win-a iz BIOS-a odjavi ATA disk (ili ga fizicki otkaci) posto nece hteti da se instalira na SATA disk ako vidi da vec postoji ATA. Posle instalacije samo vrati ATA disk i sve ce da sljaka.

E, da: Ne bi bilo lose da prebacis swap fajl na taj stari hard kad zavrsis sa instalacijom Windows-a.

Iz licnog iskustva...

ja nisma imao takvih problema...

nekad se zna desiti da, ako je o boot order-u kao prvi disk postavljen ata hdd, xp nece da se instalira na s-ata hdd...znaci, u tom slucaju, samo u boot order treba pstaviti s-ata disk kao prvi i problem rijesen!

to je vec logicno...

Ja sam imao slicnu konfiguraciju diskova kad sam nedavno kupio SATA disk.

Win hoce da se instalira na SATA i sve je proslo normalno. E jedino sto nije normalno, ali ne utice na rad sistema nimalo, je da sam u toj gimnastici izgubio slovo C za sistemski disk. Nakon instalacije WIN-a dobio sam sledecu konfiguraciju.
Novi SATA disk - E:
Stari IDE disk - C:
Stari IDE DVD - D:

Iz WIN-a sam lako izmenio slova optici i ovom storage disku. Ali sistemski disk nece. Ustvari ne secam se vise, valjda hoce ali izlazi neko upozorenje da mogu izgubiti podatke, programi nece raditi... nebitno. Ostavio sam E: i sve radi normalno. Mrzi me sad samo zbog toga da instaliram sve iz pocetka.

Tako da, moj predlog ti je da ipak otkacis sve diskove osim tog novog, instaliras Win pa ih posle prikacis.

Ma sto bi se cimao i vadio hardove samo zato da bi mu sistemska particija bila C? Svi programi ce raditi najnormalnije bez obzira na slovnu oznaku.

moze i disable iz biosa...

Sredio sam sve juce, otkacio sam stari hdd i na novi instalirao win particije C i D i onda povezao i stari formatirao ga i to je to, hvala svima na pomoci.

Vrh Dno