Šta je novo?

win 7 32bit vs win7 64bit..

Baldybb

Cenjen
Učlanjen(a)
30.10.2010
Poena
151
Da li moze neko u kratkim crtama da mi kaze koja je razlika i koje su mane i prednosti win 7 32 i 64 bit? U napred hvala :)

U najkraćim crtama:na windows7x64 možeš bez problema imati više od 4gb RAM memorije a da ih sistem zaista koristi,dok to nije slučaj sa x32 sistemom.Takođe,x64 brže radi,naročito sa kompaktibilnim programima (64bita).

Za prosecnog korisnika sve se svodi na bukvalno dve stvari. Prva je ta da 32bit sistem ne adresira vise od 3.25-3.5GB, dok 64bit sistem moze da podrzi i 192GB - W7 Pro, Ultimate, Enterprise. A Home Premium do 16GB, Starter i Home Basic valjda do 8GB.

A druga stvar je ta da je zapravo bolje staviti 32bit sistem na neku slabiju masinu i sa manje od 4GB memorije - najlogicnije je da je to manje zapravo 2GB.

Znaci sve u svemu svodi se na ram memoriju,to sam vec znao,mislio sam da ima jos nesto ali hvala opet.

Ima i veze sa time što 64bit sistem može da izvršava 64bit aplikacije koje potencijalno mogu raditi dosta brže od svojih 32bitnih parnjaka, ali njih za sada nema tako puno... barem ne onih gde je ta razlika osetna. Uglavnom se razlika primeti u nekim rendering programima i slično.
A da, novi Adobe Premier recimo postoji samo u 64bit varijanti :p

i jos jedna stvar manje vise bitna za prosecne korisnike je da ukoliko imas neki zastareli deo haardvera ili stariji program sa 32b neces imati problema ...ili bar su takvi slucajevi redji a na 64b situacija je dosta gora...

POSTOJE TU I OZBILJNIJE RAZLIKE!!!
Na istoj mašini, sa istim instaliranim aplikacijama i kodecima (dakle, identično) Windows 7 32 bit ne može da prikaže neke MKV filmove (CCCP codec pack) jer mu se iz nekog razloga nešto tu ne dopada (izbacuje zeleni ekran i ide samo ton). Šta - ne znam, ali znam da Windows 7 64 bit nema problem sa tim. Ovo je testirano na dve mašine i meni je dovoljno da se opredelim.

Ko još koristi te nesrećne codec pack-ove...
Sa njima sam samo probleme imao.

ja sam zeleni ekran imao zbog ukljucene ati splendid opcije.

nazad na temu. 64 bit sistem bi trebao da bude bolji u svakom pogledu. samo je pitanje da li hardver podrzava

edit: slazem se sa dandy-jem. sada playeri imaju svoje kodeke i sve radi odlicno. za mene licno kmp i vlc rade najbolji posao.

Poslednja izmena:
To za MKV filmove je, da izvines, obicna glupost. To moze jedino da bude zbog tvog zbrljanog sistema, a pogotovo zbog tih zbrljanih kodeka koje koristis? CCCP? Gde ih nadje... U danasnje vreme, pored toliko odlicnih programa koji pustaju sve zivo (VLC, KMP, Gom...), ti koristis kodeke... A ako ih vec koristis, kao ja - iz navike, onda koristi normalne K-Lite. Nisam imao problema sa njima niti na 32 bita, niti na 64 bita.

Takodje, kod nas je izrazen neki mit kako 64-bitni operativni sistem jos uvek nije ok, kako dosta programa ne radi, bla bla. To je i mene mucilo kada sam se odlucivao, ali sam zbog 4GB rama probao, i sve je bilo savrseno ok.

Dakle, ako imate iole noviji hardver, i 4GB RAM memorije - ili vise, slobodno instalirajte 64-bitni sistem.

Da, 64 bitni sistemi su sasvim OK. Jedina mana je što mnoge rasprostarnjene programe nemaš u native 64 bitu ( video i audio plejeri, virtual diskovi, programi za rezanje i sl.), ali vremenom proizvođači sve više počinju sa izdavanjem native 64 verzija .

U svakom slučaju,mnogo bolja opcija je x64,prevashodno zbog RAM memorije.Što se programa tiče,pa svi koji nisu x64 idu u program files x86 ,a ostali-mašala! A biće ih sve više,tako da....

Prosecan korisnik treba da ima u vidu samo kolicinu svoje memorije ako ima 4gb obavezno 64bit ako ima 3gb onda mu je svejedno ako ima manje od 3gb preporucujem x86
Isto vazi za stariji hardver obavezno x86
Malo zahtevniji korisnici treba da imaju dve stvar u vidu .
1)Od nekih retkih 64 bit aplikacija moze biti koristi i na 2.5gb rama jer 64 bit moze da kesira vise od x86 za jednu aplikaciju 2) xp mode i generalno sve virtualne masine imaju problema na manje od 3 gb rama a rade odlicno na win 7 x86 ..
Obican prosecni korisnik nema sta da misli pogleda kolicinu rama i instalira u skladu sa tim.

Nazad
Vrh Dno