Šta je novo?

WIN 10 i HDD FREEZEING ??

MiskoMaxfix

Slavan
Učlanjen(a)
20.08.2008
Poena
309
Imam problem sa kompjuterom. Zadnje dve nedelje je krenuo da mi zakucava u igricama,nekad na minut,2, a nekad skroz, pa moram force restartovati, a kada ga force restartujem,ne prepozna hard disk. Ugasim ga, ponovo ga upalim i onda lagano udje u Windows,ali i dalje freezuje. Gledao sam procese u task manageru i resource monitoru, i pise da je hard disk na 100%, ali nema ni jedan proces koji tera disk na 100%. Testirao sam "zdravlje" diska,uradio sam check disk i nije bilo problema. Probao sam sve moguce stvari, 3 puta sam reinstalirao windowse, probao sam i sedmicu, ali i dalje freezuje. Gledao sam u Event Vieweru da li ima neki problem, i ustaniovio sam da problem pravi ServiceControlManager, Event ID 7009. Nasao sam neki fix na internetu,ali ni to nije uspelo. Dakle, u igri -Overwatch na primer, krene dobro i posle nekolg vremena hdd pocne da cita sa diska ili sta vec , pa prestane pa posle toga opet sve duze dok ne freezuje potpuno, Probao sam sa isklucivanjem superfetch) i slicno ali nije pomoglo jer posle nekog vremena opet krene. HDD je testiran sa vise programa i izgleda ok. Ovo se ponavlja i u war thunder_u i u fortinit_u. Sta bi moglo da bude ??? Ideje !???

specifikacija:
AMD A8-5600K ,4.1 ghz @1.428v
Gigabyte GA-F2A85XD3H
ASUS ROG STRIX RX560 4GB
Patriot 2x4GB 1866mhz DDR3
Antec A40 PRO
WD10EZEX 1TB

Hmm to mi nije palo na pamet, ali provericu, mada kabl otkako je montiran nije diran i to su oni kvalitetni sto dolaze uz gb ploce, ai ovo se dogadja samo u igrama !???

Je si li testirao memoriju Memtestom ili tako nešto?

Da li javlja neki probleme u S.M.A.R.T.-u(vidi sa Hdtune - Health kartica, Crystaldiskinfo i sl programom)

Testiranovise puta i nista HDD zdrav ko dren a zanimljivo je da je forinite igran nekoliko gejmova i da nije freezovao, a tek posle nekog vremena je HDD opoceo nesto besomucno da cita i da ne gasi lampicu, Kao da je neki problem sa baferima ili kesiranjem. Napominjem da ove brljoke pravi sam u igramai to ne svim - walkong dead na primer ??? Jako cudno ???

Meni se ovo desavalo kada sam igrao Far Cry 5 ispalo je da proces Cortana Runtime krka nesto u pozadini i to ne malo nego hard disk i cpu skoro na 70 %.Tvrdi mi drugar da je ovo neka vrsta antipiraterije tjt zeza onaj KMS ili kako se vec zove.A ako je legalna verzija Windows-a i to se desava onda mi nije drugar u pravu javi nam da mu kazem da nema pojma :-devil-:

Memorija (RAM) je često uzročnik random zakucavanja računara (posebno ako vidiš sliku, a sve ostalo je zabolo) - ovo bi trebalo proveriti Memtest programom. Download link sa opcijom na USB boot-ovanje.
Promena sata kabla ili sata porta na ploči možda pomogne, ako je problem do sata kontrolera ili samog kabla.
Odradi i reset cmos-a, čisto zbog memorije (možda se "nekim čudom" prebacila na neke šlogirane tajminge - ovo sam jednom video i cmos reset je pomogao).

Poslednja izmena:
Ja sam mu to već rekao da proveri memoriju.... može čak i da grafičku da stisne nekim testovima i testira njenu memoriju....

Vrh Dno