Šta je novo?

Wildfire ili nokia c5-03

Viktor94

Cenjen
Učlanjen(a)
04.07.2010
Poena
154
ovih dana idem da kupim telefon pa se dvoumim se izmedju ova dva naime moja mama je na racunu i moze da uzme telefon,a ja bih samo ubacio svoju prepaid karticu...
Uvek sam imao najobicnije telefone tako da nzm sta da ocekujem od telefona a nisam upoznat ni sa symbianom ni sa androidom... sto se tice interneta koristio bih warless za ove update-ove tipa vremenska nzm ni ja sta... sve u svemu koji je bolji za filmove,igrice muziku i koji je bolji za prepaid karticu sto znaci da mesecno uplacujem oko 500din i nemam nameru da trosim krd za internet na telefonu... cuo sam da sto se tice wildfire-a sve aplikacije zahtevaju internet (nzm ni sta sta spada u aplikacije na telefonu)...
msm po specifikacijama bolji wildfire definitivno ali sta je bolje za multimediju?
P.S. mozda mi se dopadnu aplikacije pa ne ostanem samo na multimediji, kad nzm ni sta oni sve mogu...

Wildfire obavezno.. neces verovati sta sve mozes sa Androidom. Vec imas wifi ruter ako sam te razumeo tako da uopste nemas potrebe za nekim internet paketom, bice ti gotivno da surfujes i preko telefona umesto pc-a, cak i da nemas komp iz nekog razloga (kvar) imaces skroz pristojno internet iskustvo i preko telefona. Mozes da ga koristis kao daljinski za komp, milion stvari.. Izrada telefona je super, uopste ne deluje kao neka jeftina kopija skupljih telefona, materijali i izrada su slicni kao na skupljim modelima, mozes sve sto mozes sa njima, osim nekih naprednijih igara i video snimaka..

Poslednja izmena:
Kakva je kamera na Wildfire? Ja ganjam svoj prvi smartphone i hoću neki Android ali ne neki skup i jak model kao Desire i njemu slični. I meni Wildfire djeluje dobro ali me zanimam kakav je kvalitet fotografija. Ako sam ja dobro shvatio (a ispravite me ako nisam) HTC modeli se ne mogu previše pohvaliti kamerom, što je šteta ako je to tačno jer po ostalom mi djeluju dosta dobri.

Vjerovatno ću sačekati Wildfire S koji bi trabo izaći za mjesec dana, imaće veću rezoluciju, nešto jači CPU, više RAM-a, i Android 2.3. Mada i slabiju bateriju (1230 mAh :().

Da li je tačno da CPU od 600 MHz nije dovoljan za solidan rad Android platforme? Neko mi reče nešto slično ali računam da to nije tačno jer Wildfire ima 528 MHz pa nisam vidio da se neko žali na brzinu.

Ja imam HTC Tattoo. Uredjaj je jako slichan Wildfire-u, jedina razlika je ta shto Wildfire ima kapacitivni Touchscreen(shto je stvarno dobro), a moj ima rezistivni. Android kao Android lepo radi i sa tako slabim procesorom. Ekran je male razolucije tako da se hardware ne muchi da prikaze previshe stvari od jednom. Nazalost, ovi uredjaji nemaju zvanichno Froyo, a samim tim i Flash u Browseru.
Mislim da se to moze nabaciti uspomoc nekih kuvanih romova, ali tu se vidi da procesor od 528MHz zaostaje. Chak i u browsingu bez Flash-a telefon ne poseduje mogucnost browsinga sa vishe taba(ili barem ja ne znam za tako neshto), stranice se poprilichno dugo uchitavaju, a i malo zna da secne kod skrolovanja ili zumiranja.
Na 600MHz taj dozivljaj je bolji, ne mnogostruko, ali za neku odredjenu nijansu.

E sad, pored browsinga, star procesor zna da zasmeta i kod igara. Iako je mala rezolucija, mnoge nove igre se ili ne prave za male rezolucije ili ako se naprave seckaju jer chak i u tom smanjenom prikazu traze jako puno resursa od telefona.

Ne rachunajuci procesor, mane su im vec navedena mala rezolucija ekrana(ali on i ne moze biti veci zbog procesora), slaba kamera i mala kolichina RAM-a.

Kod Android telefona glavno je da imash kapacitivni ekran, dosta RAM-a, ekran koji podrzava barem rezoluciju od 640x480 i procesor koji tu rezoluciju moze da izgura. Tako da chuvaj pare za neki HTC HD Mini(to je WinMo telefon, ali android moze da se ubaci na njega) ili precenjeni HTC Legend.

Koliko vidim taj HTC HD Mini je kao Wildfire S, samo što Wildfire S ima više RAM-a (512 MB) i Android 2.3

Opera Mini bi trebalo da podržava otvaranje više tabova.

Lepo će tebi da radi android na toj platformi. Nećeš imati fleš, jer on radi samo na snapdragon platformi (ako govorimo o qualcomm-u).
Veliki broj igara ti neće raditi, jer je opet snapdragon QSD8250 bio de facto standard prošle generacije za optimizaciju igara.

Platforma na kojoj se prave legend, hd mini i wildfire S (čini mi se MSM 7227) za razliku od tattoo-a i wildfire-a ima i bolju grafičku, pa će raditi veći broj igara. Kao što seu razni testovi legend-a i hero-a pokazali, razlika između platformi nije samo u mhz, već je i bolje optimizovana, pa se tih 600 mhz oseti fino u odnosu na 528 sa prethodne generacije.

Što se tiče kamera na HTC, one su meh. Znači tu su i ok su i to je sve.
Na nadolazećeim incredible s i desire s su stavljene dosta bolje kamere, pa bi možda bilo logično da će istu kameru staviti i na wildfire S.

Ja bih čekao wildfire S, pa čak i ako bude skup, možda naletiš na neki desire, galaxy s, galaxy ace povoljno.

Poslednja izmena:
Kakva je kamera na Wildfire?

Nista posebno.. za razliku od fotografija video snimci su skroz pristojni.
Sto se tice Wildfire S meni se iskreno uopste ne svidja, nije zato sto ja imam obicni, ali stvarno mi deluje jeftinije i neozbiljnije.. Bolji ekran je svakako plus ali mi izgleda za klasu dve 'jeftiniji' od normalne verzije..

Lepo će tebi da radi android na toj platformi. Nećeš imati fleš, jer on radi samo na snapdragon platformi (ako govorimo o qualcomm-u).
Veliki broj igara ti neće raditi, jer je opet snapdragon QSD8250 bio de facto standard prošle generacije za optimizaciju igara.

Platforma na kojoj se prave legend, hd mini i wildfire S (čini mi se MSM 7227) za razliku od tattoo-a i wildfire-a ima i bolju grafičku, pa će raditi veći broj igara. Kao što seu razni testovi legend-a i hero-a pokazali, razlika između platformi nije samo u mhz, već je i bolje optimizovana, pa se tih 600 mhz oseti fino u odnosu na 528 sa prethodne generacije.

Što se tiče kamera na HTC, one su meh. Znači tu su i ok su i to je sve.
Na nadolazećeim incredible s i desire s su stavljene dosta bolje kamere, pa bi možda bilo logično da će istu kameru staviti i na wildfire S.

Ja bih čekao wildfire S, pa čak i ako bude skup, možda naletiš na neki desire, galaxy s, galaxy ace povoljno.
Pa prijatelju, teze malo. Postojalo je dosta igara koje su letele na Motorola Droid, koji ima 600MHz proc ali mnogo bolju grafichku, a uzasno seckale na Desire-u, dok o onome shta je Galaxy S bio sposoban, da ne prichamo.

600MHz HTC telefon bi bio idealan(po nekim mojim razmishljanjima), ali Legend, stari model, je precenjen svugde, a ovi novi modeli sigurno nece drugachije proci. Jedino ti ostaje HD Mini koji jeste da ima WinMo, ali moze da se prebaci Android na njega, i po onome shto sam ja chitao, to radi kako valja!!!

Poslednja izmena:
Sto se tice Wildfire S meni se iskreno uopste ne svidja, nije zato sto ja imam obicni, ali stvarno mi deluje jeftinije i neozbiljnije.. Bolji ekran je svakako plus ali mi izgleda za klasu dve 'jeftiniji' od normalne verzije..

Kako misliš "jeftinije"? Jesi li ga držao u ruci? On bi se trebao pojaviti tek za mjesec dana. Stvarno ne znam kakav će imati kvalitet izrade, to a i ostalo ću sačekati da vidim kad izađe (ako bi mu kamera bila bolja bilo bi odlično). Mada HTC valjda generalno važi za kvalitetan, nadam se da će i taj novi Wilsfire S biti takav. Gledao sam cijene u Austriji i već je izlistan u više firmi za 280 €. Ne znam da li je pametno tamo kupiti, mogao bi prijatelj da mi ga kupi, ako se ne varam retail izdanje bi radilo OK out-of-the-box, ne bi mu trebalo dekodiranje?

Sve u svemu ganjam neki dobar Android za nekih 250-300 €. Neko negdje reče da su svi Androidi isti, razlika je samo u CPU, RAM-u, displeju i kameri (znači u hardveru).

Ali me stvarno naljuti što uvijek namjerno nešto zeznu, eto taj Wildfire S je na papiru u svemu ili isti ili bolji od Wildfire, osim baterije koja je slabija i za koju je otvoreno rečeno da će imati manji Stand-by i Talk time. Odavno znam da se to radi, ne samo kod mobilnih telefona nego i inače, na primjer kod digitalnih fotoaparata, samo te tjeraju da kupiš jače i skuplje modele ako nećeš da uređaj ima neku glupu manu. Svima nešto fali. Mada nije previše sjajno ni u jačoj klasi, za Desire kažu da mu baterija i kamera nisu jače strane.

HTC Legend je skup valjda zbog tog aluminijumskog kućišta. Šteta.

Ima li neke naročite razlike između AMOLED ekrana kod Legend i TFT kod Wildfire?
I ima li neke naročite razlike između displeja sa 16M boja i onog sa 256K boja?

Neko reče da bi trebalo obratiti pažnju i na Motorola Defy. Sviđa mi se kako izgleda, sviđa mi se njegova robusnost, manje mi se sviđa njegov UI u odnous na onaj na HTC modelima, a kažu da 3.7" displej kod Defy solidno prazni bateriju.

Pod jeftinije sam mislio na dizajn. Wildfire izgleda kao high-end telefon samo manjih dimenzija, dok mi Wildfire S izgleda nekako namenjen mladjoj publici.. Mada moguce da je uzivo druga prica..

EDIT: ok, pogledao sam neke novije slike, lep je S..

Poslednja izmena:
Meni je jedino kod wildfire-a je baš loša rezolucija. Moja sestra je uzela, mada sam ja malo pre nje uzeo galaxy s pa mi možda zbog toga izgledala toliko loše rezolucija. Obavezno pogledaj fon pre nego što ga uzmeš, isprobaj, pusti neki klip. da se ne bi razočarao kasnije. U svakom slučaju idi na android, nema tu nokia šta da traži. Mislim da je sada wildfire precenjen (bar u radnjama), ja bih pogledao možda neki polovan i očuvan desire sa garancijom, može za oko 250e da se nadje u super stanju. To u slučaju da wf plaćaš kešom.

Da, nikako nov WF u radnjama.. nadje se dobar oglas sa vremena na vreme, skoro je bio star 4 meseca sa garancijom za 150e, ja sam svoj neotpakovan platio 175...

Neko reče da bi trebalo obratiti pažnju i na Motorola Defy. Sviđa mi se kako izgleda, sviđa mi se njegova robusnost, manje mi se sviđa njegov UI u odnous na onaj na HTC modelima, a kažu da 3.7" displej kod Defy solidno prazni bateriju.

Veruj mi HTC-ovi (bilo koji) jos "solidnije" prazne bateriju. Samo sto ne znam kakav graficki cip ima Defy (mislim da je definitivno slabiji od Droid-a)

Pa prijatelju, teze malo. Postojalo je dosta igara koje su letele na Motorola Droid, koji ima 600MHz proc ali mnogo bolju grafichku, a uzasno seckale na Desire-u, dok o onome shta je Galaxy S bio sposoban, da ne prichamo.

droid se jeste prodao u velikom broju, ali to je bio jedan od prvih modela androida (možda 3. Ili 4., nebitno) i prvi sa omap procesorom. Izašlo je par igara koje su bile portovane sa iphone 3gs-a.
Onda je google izbacio nexus one i svi proizvodjači, osim motorole, su počeli da prave telefone sa snapdragonom i tada se sve zapravo zahuktalo.
Galaxy s čipset je jači, ali je došao dosta kasnije (više od 6 meseci). opet, prodao se u velikom broju, ali samo Samsung koristi taj čipset. A qualcomm je ultra dominantan na tržištu mobilnih procesora.

Da ne idem više u ot, wildfire u svakom slučaju pre ove nokije, ako kupuješ sada. Ako čekaš, napisao sam u svom prethodnom postu.

---
Ttalk

Ovo me obradovalo pa sam sada malo gledao neke testove za Desire S i Incredible S ali nisam našao da su kamere nešto dosta bolje. Na ovom testu kaže: Kompletna situacija sa kvalitetom kamere kod HTC uređaja je ostala nepromenjena pa se ni za fotografije nastale modelom HTC Incredible S ne može reći da su više nego osrednje. Fotografije su zrnaste sa dosta šuma.

Vrh Dno