Šta je novo?

Wifi stream na 15 racunara (u mrezi)

Creative_X

Slavan
Učlanjen(a)
15.06.2009
Poena
360
U pitanju su predavanja u auto skoli. Ima dosta video materijala koji treba istovremeno da se stream-uje na 15-ak racunara u okviru predavanja. Da li je uopste moguce da se izvede to preko wireless mreze obzirom da su video fajlovi teski od 700-1000mb?
Treba mi savet kako da se resi to ako je moguce.
Hvala unapred :)

Nije bitna veicina fajla vec bitrate. Ako 15x(audio + video) bitrate < od 1/2 wifi brzine onda ce da radi.

15 racunara ne bi zagusilo isti ruter?? Mislio sam da ovo bez vise AP/rutera ne bi moglo da se izvede i za malecke bitrate-e.

To i ja mislim,nego ajde da pitam mozda je neko imao slicno iskustvo. Najbolje je resenje je da sprovedu kablice i da sprovedu mrezu preko gigaLan. Ne znam da li bi bilo vodu da se odradi tipa 4 racunara na jedan ruter, preko wifi-a.

Pa playeri ne vuku file punom brzinom vec onoliko koliko im treba da ba ga reprodukovali, a to je bitrate. Od wifi routera zavisi koliko konekcija moze da izdrzi, ali bandwidth po konekciji dok traje video playback je mali.
Primer.. ako je video snimak SD kvaliteta i zapakovan u neki xvid ili mpeg4 sa bitrateom od 850kbps, u audio neka je 128kbps mp3, zajedno daje 978kbps.
Ukupan throughput za 15 racunara je 978*15 = 14670kbps odnosno oko 14mbit, a to je daleko manje od npr. 54mbit koji najjadniji router isporucuje. Posto "brzina" Wifi opada sa povecanjem broja klijenata, router po svakom klijentu treba da svake sekunde isporuci oko 1mbit.
Problem moze da nastane ako se u blizini nalazi drugi wifi na istom ili bliskom kanalu pa ce se sudarati paketi u vazduhu i oba routera ce morati da ih ponavljaju. Problem mogu da prave i fizicke prepreke (vise zidova -> slabiji prijem).

Jesi li ovo isprobao u praksi?

Taj najjadniji ruter od 54Mbps ce vrlo tesko da isporuci 14Mbit i za obicno kopiranje na 2 racunara a kamoli na 15+ njih. Nemam neko preterano iskustvo, ali cak i sa nekim slabijim N ruterima i sa nekoliko prosecnih G (54Mpbs) rutera nikako nisam uspeo da prebacim 2-3MB/s za obicno kopiranje preko mreze izmedju 2 korisnika, a vise korisnika mnogo vise opterete WiFi sigurno.

Kad sam gledao kako Samsung radi WiFi u firmi da bi se implementirala wifi security za dodatnu enkripciju IP paketa, rekli su mi da moraju da imaju najvise 5 korisnika na jedan AP, inace dolazi do garantovanog zagusenja. A to nije mesto gde ce biti vuceno 20 HD youtube klipova u isto vreme, vec slati i primani dokumenti stalno.

BTW, da li postoji neki multicast WiFi broadcasting za ovako nesto?

Ako pretpostavimo da se radi o 2.4Ghz 800.11/g Wireless opremi, postici 54Mbit je prakticno nemoguce. U najboljem slucaju to je 25Mbit sa obicnom Wifi opremom, i to za oba smera ukupno, upload+download (half duplex). Ako je i server sa koga se strimuje sadrzaj takodje bezicnim putem povezan na Wifi ruter, a bitrate strima je 1Mbit, za 15 klijent strimova to je 15Mbit u uploadu sa servera na mrezu, plus 15Mbit u downloadu za streaming klijente, sto je ukupan mrezni protok od 35Mbit, sto mislim da nece moci postici sa consumer 800.11/g opremom.

Pojedini wifi ruteri podrzavaju multicast, ali je obicno ogranicen na neki niski bandwidth i radi ocajno.

Ili kvalitetna oprema ili kabel, recimo Ubiqiti UniFi ?

A prosto vise AP-ova povezanih LAN-om na server?

To nece da moze nikako sa obicnom opremom. 15 korisnika je krajnja granica, a na 2.4ghz ima lako da se ugusi bilo koji wifi uredjaj.

Sa toliko racunara imace problem i sa kablovima...

Ako hoces da ti to radi kroz WiFi, moja preporuka je VLC i multikast, smanjiti bitrate fajla, ako nije potreban audio ukinuti ga i onda ce to sve nekako i moci da radi, uz naravno neki malo bolji wifi uredjaj.

VLC i koriste i smanjen je bitrate ali do 4-5 racunara stream radi, posle toga,nista...

Za takve potrebne racunar koji daje stream mora biti malo jaca masina. Takodje pogledaj kolika je zauzetost CPU-a?

Preformulisi to ...posle toga nista? Ne radi vise ni najednom ili ne moze vise racunara da se nakaci dalje. Koju vrstu streama pustaju? Koju opremu trenutno koristite? Koje su wifi kartice na racunarima, dajte malo vise objasnjenja o tome kakav je trenutan setup.

Vrh Dno