Šta je novo?

WiFi sa kablovskim internetom

Riga019

Cenjen
Učlanjen(a)
15.09.2013
Poena
151
Pozdrav, imam zakupljen kablovski internet kod jednog provajdera i modem koji koristim je CISCO EPC2100R3. Posto ovaj modem nema WiFi u sebi, kako mogu da privezem HG520 sa CISCO-m i da dobijem WiFi mrezu sa kablovskog interneta, tj. da sa HG520 saljem WiFi ?

Da rezimiram: imaš kablovski net i ADSL istovremeno ? I hoćeš da nakačiš kablovski net na ADSL ruter (tj gateway) ? Neće da može. Bar ne sa tim običnim ruterom..

A ako nemaš adsl već samo taj zaostali havajac hg520, batali ga i uzmi neki kršten tplink ili dlink ili bilo koji drugi običan ruter, radiće ti posao po defaultu bez čačkanja i nameštanja adsl rutera da radi nešto za šta nije predviđen ;)

Kad kažem običan ruter mislim na ruter bez integrisanog adsl modema da se tako izrazim :)

Može uz dosta veliko ograničenje.

Na adsl ruteru isključi u opcijama DHCP, a lan kabl iz modema ubodi u prvi ili četvrti lan port na ruteru. Na ovaj način ćeš dobiti nešto kao wifi switch nakačen na kabl.
modem.

Problem može nastati ako je kabl. provajder ograničio na samom modemu da može da dodeli samo jednu ip adresu. To znači da ne možeš koristiti više od jednog uređaja istovremeno.

Da.. kolko vidim u uputstvu za ovog Cisca pise da "can support up to 64 devices" znaci da nije obican modem vec mali rutercic pa je dovoljno bocnuti switch u ethernet...ili u tvom slucaju adsl gateway koji ce se ponasati kao switch :)

Mozete detaljnije da mi objasnite ? Ja kada iskljucim dhcp i ukljucim wifi, na pc-u preko lan 4 nece da se konektuje, a u lan 1 kablovski modem, a za wifi pokaze obtaining ip adress i nece na dalje. Meni taj wifi treba u sobi samo, pa sam hteo da iskoristim ovaj adsl modem koji mi nicemu nije sluzio jer nemam adsl konekciju.

Jel moze HG520 da se postavi u Bridge ili Pure Bridge mode ? Kad iskljucis dhcp na njemu a pc je utaknut u njega on ne dobija ip adresu...a sam je dobija od modema. Znaci il je konfigurisi rucno il stavi u bridge il iskljuci na njemu i nat i dhcp :)

Ima bridge mod,ali nat ne znam gde se iskljucuje. Da li imas skype pa da ti shareujem prko moba screen ?

Samo u bridge i radice ;) Tad automatski gasi i dhcp i nat (nat ti prevodi ip modema (recimo 10.0.0.2 u ip adsl rutera recimo 192.168.1.2)

Dok nat na modemu prevodi javni ip u njegove lokalne (govorim modem umesto mali kablovski ruter sa modemom :) )

Tako da ce tvoj pc posto ti je hg520 u bridgu direktno dobiti IP od modema..ako je njegov dhcp ukljucen.

Samo u bridge i radice ;) Tad automatski gasi i dhcp i nat (nat ti prevodi ip modema (recimo 10.0.0.2 u ip adsl rutera recimo 192.168.1.2)

Dok nat na modemu prevodi javni ip u njegove lokalne (govorim modem umesto mali kablovski ruter sa modemom :) )

Tako da ce tvoj pc posto ti je hg520 u bridgu direktno dobiti IP od modema..ako je njegov dhcp ukljucen.

Namestio sam bridge mod, sada daje konekciju racunaru na lan 4 i WiFi je ukljucen, konektuje se, ali kao da nema interneta, bukvalno se poveze za sekundu i kada hocu bilo gde da udjem, nece.

Da.. kolko vidim u uputstvu za ovog Cisca pise da "can support up to 64 devices" znaci da nije obican modem vec mali rutercic pa je dovoljno bocnuti switch u ethernet...ili u tvom slucaju adsl gateway koji ce se ponasati kao switch :)

Da, Cisco modem može da radi kao DHCP server u slučaju da postaviš njega na svič sa 64 portova, dok nije nakačen na coox. kabl, tj dok ne dobije config fajl od CMTS-a u kome je definisano koliko će IP adresa "propustiti" ka uređajima iza njega. U velikom broju slučajeva, to je 1 IP adresa, retko gde su 2 (istovremeno.).

Probaj sledeće: modem sada vidi dve MAC adrese iza njega, od PC-a nakačenog na LAN i (pretpostavljam) laptopa nakačenog na WiFi. Pošto je verovatno ograničen na 1 IP adresu, isključi komp sa LAN mreže, resetuj kabl. modem i probaj onda WiFi.

To je ono ograničenje o kome sam pričao na početku...

Poslednja izmena:
Sve zivo sam pokuso, ali mi ne uspeva. Nikako da proradi wifi.

Ja bi ti preporučio da kupiš router. Radiće sigurno i nećeš morati toliko da se cimaš da ga konfigurišeš.

Upravo...ako i ne bude mogao da se iskljuci dhcp na ciscu...neka pici sve kao double NAT i radice :) al mora to neko podesiti

Upravo...ako i ne bude mogao da se iskljuci dhcp na ciscu...neka pici sve kao double NAT i radice :) al mora to neko podesiti

Ja na cisku nisam nista ni podesavao. Da li neko ima full admin login da bih mogao da podesim sta treba ? Pre sam nasao to na netu, ali sada mi nesto ne ide od ruke. :S

Nasao sam, namestio sam full access, samo nigde nema nista da se podesava, moze samo da se procitaju informacije itd.

Nazad
Vrh Dno