Šta je novo?

wifi kartica i antena

D.J.Cool

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2003
Poena
609
Sobzirom da su najavili poskupljenje cena u telekomu, a od pre mesec dana pojavio se prvi wireles provajder, razmisljao sam o prelasku na wireles. Zanima me sledece, cena opreme i ugradnje je 130 eura, a mesecna pretplata za 128 kbs je 1400 dinara, da li je to skupo ili nije? Jedan prijatelj mi je rekao da ako sam blizu njihovog predajnika(prijemnika) mogao bih da prodjem sa pci ili usb wifi karticom i da me to kosta oko 20-30 eura, da li je to tacno, koji je maksimalni domet takve neke kartice?

Mislim da je korektna cena opreme sa ugradnjom, pogotovo ako ti to radi provajder, onda te ne zanima sta i kako, mora da radi savrseno ili ih zovi da se penju ponovo na krov.

Jeste kartica kosta 20, 30 €, ali sa pendrek antenom koja ide uz nju morao bi da budes jaaakoo blizu AP-a (njihovog predajnika) da bi to radilo kako treba. Onda znaci, treba jos spoljna antena, kabl (kablovi za wireless su skupi), neki nosac antene ( u mom slucaju cev od celih 6 metara :))

I da sam radis ne bi bilo mnogo manje verovatno.

Ako tih 128 radi adekvatno i ta cena je OK.

D.J.Cool je napisao(la):
Sobzirom da su najavili poskupljenje cena u telekomu, a od pre mesec dana pojavio se prvi wireles provajder, razmisljao sam o prelasku na wireles. Zanima me sledece, cena opreme i ugradnje je 130 eura, a mesecna pretplata za 128 kbs je 1400 dinara, da li je to skupo ili nije? Jedan prijatelj mi je rekao da ako sam blizu njihovog predajnika(prijemnika) mogao bih da prodjem sa pci ili usb wifi karticom i da me to kosta oko 20-30 eura, da li je to tacno, koji je maksimalni domet takve neke kartice?
kartica je oko 30eu(prosechna).Antena je isto tu negde a moze i manje.Kabal u zavisnosti od preseka ali nije krupna stavka-recimo oko 15eu.Znachi hardware ti je oko 70-80eu.Mesechna pretplata je oko 20eu a ide i do 17eu u zavisnosti od protoka,download limita i providera.Znachi,rad im je od 30-40eu.kada ti postavljaju opremu.Za tu cenu mesechne pretplate trebalo bi da imaju 256 protoka ako hoce da budu konkuretni.

Poslednja izmena:
Po nekoj mojoj racunici imam oko 400-500 metara do njihovog AP, da li bih mogao sa nekom spoljnom antenom i USB ili PCI karticom da imam dovoljno jak signal da to radi korektno?
Oni za tih 130 e daju AP, jagi antenu i kablove, plus ugradnja. Cini mi se da je AP neki nas pa mi on rece da mu flesuju firmware i onda to radi dobro(po njihovoj prici).
Neznam da li ima veze koji su mi ostali hardveri u kompjuteru, da se to uklopi da radi dobro. Imam mb MSI neo2-v, cpu Celeron 2.133, ram 512, integrisanu lan karticu.
Jedan kiolega sa pola mi rece da bi tu mozda mogla i loga antena sa sto kracim delovima da bi bila sto usmerenija.

Ja sam bio udaljen 500-600 metara od provajderovog AP-a i imao sam super vezu samo sa onom pendrek antenicom. Inace koristio sam Ovislink 1120AP, kasnije sa ga prodao i kupio obicnu wireless karticu i na napravio Bquad antenu i sada pici vec pola godine bez problema. Eto toliko.

D.J.Cool je napisao(la):
Po nekoj mojoj racunici imam oko 400-500 metara do njihovog AP, da li bih mogao sa nekom spoljnom antenom i USB ili PCI karticom da imam dovoljno jak signal da to radi korektno?
Oni za tih 130 e daju AP, jagi antenu i kablove, plus ugradnja. Cini mi se da je AP neki nas pa mi on rece da mu flesuju firmware i onda to radi dobro(po njihovoj prici).
Neznam da li ima veze koji su mi ostali hardveri u kompjuteru, da se to uklopi da radi dobro. Imam mb MSI neo2-v, cpu Celeron 2.133, ram 512, integrisanu lan karticu.
Jedan kiolega sa pola mi rece da bi tu mozda mogla i loga antena sa sto kracim delovima da bi bila sto usmerenija.
Ne treba ti AP na tom rastojanju vec samo usmeravajuca antena.

DARK SIDE je napisao(la):
Ne treba ti AP na tom rastojanju vec samo usmeravajuca antena.
Dal' ti treba AP ili ne, ne zavisi od udaljenosti tebe od provajdera već od udaljenosti tvoje antene od tvog kompjutera. Ako je to rastojanje veće od ~10m onda ti AP treba.

jddipqd je napisao(la):
Dal' ti treba AP ili ne, ne zavisi od udaljenosti tebe od provajdera već od udaljenosti tvoje antene od tvog kompjutera. Ako je to rastojanje veće od ~10m onda ti AP treba.
NE.kod mene je rastojanje 21 metar i radi odlichno.4 signala imam.A kartica je njesra teshko od 20eu.Nema potrebe za tim...samo bolji presek kabla i nema frke..

Poslednja izmena:
Nije tolko pitanje dal ti treba AP vec dal ti se isplati da ga ne uzmes.

DARK SIDE je napisao(la):
NE.kod mene je rastojanje 21 metar i radi odlichno.4 signala imam.A kartica je njesra teshko od 20eu.Nema potrebe za tim...samo bolji presek kabla i nema frke..

Kolko te je kostao WiFi kabel od 21m ??? Kad saberes cenu samog kabla i jace antene da kompenzuje gubitke u kablu, dodje ti na isto da si kupio AP i odgovarajucu mu poremu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno