Šta je novo?

wifi kartica 2 wifi kartica

joojant200

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
865
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16
Tablet
Lenovo t something
Mobilni telefon
Sljamsung S23
Pametni uređaji
Fenix 7s pro ss, Xbox series X
Stara sema Neta u stanu:
cable net -> stoni kompjuter sa 2 mrezne - softwerski rutira saobracaj ->
switch -> mrezom do multimedia/backup racunar
i switch-> i mrezom do ap-a
ap -> wifi na 2 laptopa.

Crkao je trafo od ap-a, pa dok ne nadjem novi trafo hteo bi da ide: stoni kompjuter->switch->laptop 1 kablom. Da spojim laptop2 na net wifi konekcijom preko laptopa1, ali ne znam kako da se medjusobno vide? Oba laptopa su pod xp-om. Da li ima/treba neki mod da jednu pretvori u ap (obe su minipci bg kartice)?

ps: znam da mi je setup i ideja ... i da treba wifi ruter ali necu da ga kupujem za sada pa to nemorate da mi govorite.

wifi kartica mora da moze da radi kao AP da bi ti to uspelo
obicno se to namesta u software-u od kartice

A kad nema u sofweru od kartice?
Secam se da su ranije postojali modovi koji su to omogucavali?

idi kupi router... i potpisi ugovor sa sbb om |>>>

posto znam da si tvrdoglav:
instaliraj w7 na masinu koja ce da ti seruje net i instaliraj programce connectify... onda mozes sta hoces i bice daleko jednostavnije...

mogu da se vide racunari u adhoc modu, bez ikakvih problema, jedan da seruje net drugom, pod xp-om je to jednostavno, na jednom kreiras adhoc mrezu, das joj neko ime i neki presharedkey i onda na drugom pristupis toj mrezi i to je otprilike to. Net sherujes internet connection sharingom, imas onog wizarda u xp-u, samo bice ti ip 192.168.0.1, a ne znam kako ce ti s3e to uklapati sa onim racunarom sto ti rutira?

Win7 i bez dodataka može da se pretvori u AP sa WPA2 enkripcijom. Iskopajte negde tutorijal, meni je to radilo sjajno pre par meseci. Može čak na istoj WiFi kartici da bude i klijent za neki net i da sharuje net drugima.

Popravio sam trafo od ap-a, ali izgleda da vise ne radi mrezna kartica u ap-u: power svetli i wi-fi svetli i radi, ali mrezna nix.
Onda sam namestio ad-hock wifi mrezu/ics na 2 xp laptopa, ali nikako nisam mogao da promenim glupi xp ics sa 192.168.0.x na 172.20.x.x - kako to uradim, tako prestane da da radi ... pa sam na kraju odustao.
Moracu kupiti ruter :/

Jel nisi procitao sta sam ti napisao? ako koristis ics iskljucivo 192.168.0.1 i nema menjanja...
a odakle ti ideja da stavis 172.20.x.x, to je neki public ip!?

Kupi router.

Aman :p

"Instaliraj win7" ... pa ne mogu kad imam licencirane xp-ove i starije laptope, +sve radi i sa xp samo se stavi ad hock u wifi
"ako koristis ics - iskljucivo 192.168.0.1" ... mozda na xp i win7, ali na win2003 radi kako hocu ics...
"a odakle ti ideja da stavis 172.20.x.x, to je neki public ip!" ... private
"kupi ruter" ... da imam para to bi odavno uradio

ps: Pretpostavljam da je sledeci savet "prodaj laptop i kupi ruter" ? :)))

Poslednja izmena:
Opseg 172.16.0.0 - 172.31.255.255 je privatni opseg .

OK namestio sam do daljnjeg:
sbb modem->desktop racunar softwerski nat sa 2 mrezne 172.20.x.x:
- lapotop1 po xp-om povezan mrezom 172.20.x.x
- kreiran adhoc ssid wifi na laptopu1
- kreiran ics 192.168.0.x na laptopu 1
- laptop2 se konektuje adhock wifi na laptop1 i od njega dobije mrezu 192.168.0.x
Radi :) (doduse ne mogu vise da mu pristupim sa desktop racunara)

Otprilike (negde oko polovine klipa ide podesavanje za xp):
http://www.youtube.com/watch?v=ADpHIeBSFUk

Imam jos jedno pitanje:
'Ruteri sa usb-portom" npr: Belkin F5D8235 ili Asus WL-500g Premium:
Jasno mi je da je pristup usb-u ocajan preko wifi, ali me interesuje
kolika je brzina prebacivanja podataka sa usb-a kada se pristupa preko racunara koji je zicano utaknut u ruter?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno