Šta je novo?

WiFi i adsl najprostije

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Imam skroz pocetnicko pitanje u vezi povezivanja wifi i adsl-a u kuci, jer sam citao po forumu dosta i vise sam zbunjen sad nego pre nego sto sam poceo da citam. Znanje o mrezama mi je u minusu trenutno, a bilo je 0.

Najprostije moguce - imam desktop i telekom adsl ruter aolyink. Cilj mi je da imam neki wifi ruter u koji gurnem adsl, povezem lanom na desktop, a laptop i mob se kace na wifi uz neku glupavu lozniku. Nikakvih zidova nema, sve je maltene u jednoj vecoj sobi.

Kako to najlakse izvesti i najbitnije jel dovoljno lako da mogu sam to da izvedem?

ADSL Modem #lan port ----utp---- #wan port wireless ruter.
Podesish da ti subnet ADSL rutera i wireless rutera ne budu isti (ako je ADSL ruter 192.168.1.1/24, stavish da ti IP adresa WiFi rutera bude, recimo 192.168.2.1/24)
Sve ostalo bi, po defaultu, trebalo da je dobro podeseno i trebalo bi da imash net na wireless ruteru.
Kad dobijesh izlaz na net onda dolazi na redo osiguravanje mreze.
Ukoliko ne menjash racunare cesto i ne planirash da ti neko dolazi sa svojim kompom/smartphone-om da koristi net, stavi rezervacije po MAC adresama (uglavnom svi ruteri imaju ovu opciju).
Druga opcija ti je WEP/WPA enkripcija za koju ti je potreban passphrase koji ces definisati kada budesh pravio wireless konekciju ili ces svaki put kada se konektujesh upisivati rucno.

Jel nije moguce da koristim samo jedan uredjaj? Dakle adsl kabl -> wifi ruter -> lan kabl -> desktop racunar. Sve ostalo da mi se kaci preko wifi na net (laptop i fon).

Ne planiram nikakve prelaske na kablovski, dodatne racunare, troskovi su nebitni i sl.

Samo da je sto manje zezanja i da kad hocu da prikacim npr laptop da me pita za wep key i to je to.

Obavezno stavi WPA2 ako neces da ti se neko nakaci na net. Osiguravanje preko mac adrese je slabo, posto jednim prostim skenom se vidi tvoj mac (koji je nakacen na ruter) i onda se taj samo postavi i voila...

Jel nije moguce da koristim samo jedan uredjaj? Dakle adsl kabl -> wifi ruter -> lan kabl -> desktop racunar. Sve ostalo da mi se kaci preko wifi na net (laptop i fon).

Ne planiram nikakve prelaske na kablovski, dodatne racunare, troskovi su nebitni i sl.

Samo da je sto manje zezanja i da kad hocu da prikacim npr laptop da me pita za wep key i to je to.

Moze i tako, ali ti treba ADSL Wireless ruter, kao recimo Huawei hg520 koji bash Telekom daje. Probaj da pozovesh njihovu teh. podrsku i da pitash da li postoji varijanta da zamenish taj modem za wireless ruter.

ako su ljubazni da ti zamene onda definitivno uzmi hg520. ja sam se ispalio i uzeo ruter, a posle nedelju dana video da su poceli te wireless i sami da dele.

ako budes morao da sam kupis ruter ja ti preporucujem da od njega napravis switch(da iskljucis dhcp) jer moze doci do problema sa izlaskom na net. ja sam mislio da sam dobio los ruter ali posle trazenja po netu nasao sam to resenje gde se ruter pretvara u switch sa access point za wireless.

A jel moze opcija da se ne cimam sa njima vec odem i sam kupim adsl wifi ruter? Imam sva setovanja na papiru sto sam dobio od njih, jedino ne znam kako idu ta podesavanja. Ako je tipa prati uputstva sa ekrana onda ok?

Pa moze i ta opcija, samo ti je jeftinije da trazish od telekoma.
Em shto daju stvarno dobar ruter, em shto ce verovatno da bude besplatno ili sa nekom simbolicnom doplatom - 1000 -2000din.
Wireless ruter + ADSL modem uredjaji su malo skuplji.
Nesto kao TP-Link TD-W8910g. Za ovu vrstu uredjaja stvarno nemam preporuku, pa nek ti ovaj bude samo "orientaciono" da znash shta da trazish.

slazem se sa tarabom. ako ces sam da kupujes onda uzmi samo wireless ruter. kupovati novi uredjaj koji ima i modem i wireless je preskupo u odnosu na obican wireless ruter. ipak se ti raspitaj kod telekoma, a ako ti je bas problem da se cimas sa njima onda uzmi ruter. jedino ako ti je bas problem da imas dva uredjaja jedan pored drugog pa da razmisljas o modem+ruter+wireless varijanti.

Vrh Dno