Šta je novo?

WiFi 6e, opseg frekvencija oko 6GHz i njihova implementacija u Srbiji

zygomatic

Zapažen
Učlanjen(a)
04.10.2023
Poena
12
Pozdrav svima!
Na spisku zemalja koje su dozvolile korišćenje celokupnog ili ograničenog spektra frekvencija oko 6GHz u WiFi svrhe, ili su implementaciju WiFi 6e barem uzele u obzir, Srbije naravno nema. Da li to znači da se u Srbiji bežična mreža na 6GHz a priori ne može osposobiti?

Može.

Hvala na odgovoru! Time ostaju tri činioca koja potencijalno ne rade svoj posao:
  • ASUS RX-AXE7800 tri-band,
  • Samsung Galaxy S23 Ultra,
  • moja malenkost kojoj je nešto promaklo u setapu.
Da li si lično osposobljavao wireless mrežu na 6GHz i da li si pritom nailazio na određene poteškoće? Uz svu igru i ples i oko telefona i oko rutera moj S23 Ultra prosto ne vidi SSID na 6GHz koji navedeni ruter emituje, odnosno bi trebao da emituje. Samsungova podrška nije imala ama baš ništa da kaže. Asusova podrška mi je tražila da flešujem firmware rutera, promenim nekoliko parametara i kad to nije urodilo plodom digla ruke rečima da kontaktiram ovlašćeni servis. Nažalost, pomenuti telefon mi je jedini uređaj koji bi po specifikaciji trebalo da se kači na mrežu od 6GHz, tako da trenutno nemam način da izuzmem bilo koji od ona tri činioca.

Da li si lično osposobljavao wireless mrežu na 6GHz i da li si pritom nailazio na određene poteškoće?
Ne. Nisam se još uvek susreo sa wifi 6E uređajima.
Uz svu igru i ples i oko telefona i oko rutera moj S23 Ultra prosto ne vidi SSID na 6GHz koji navedeni ruter emituje, odnosno bi trebao da emituje. Samsungova podrška nije imala ama baš ništa da kaže. Asusova podrška mi je tražila da flešujem firmware rutera, promenim nekoliko parametara i kad to nije urodilo plodom digla ruke rečima da kontaktiram ovlašćeni servis. Nažalost, pomenuti telefon mi je jedini uređaj koji bi po specifikaciji trebalo da se kači na mrežu od 6GHz, tako da trenutno nemam način da izuzmem bilo koji od ona tri činioca.
Mala je verovatnoća da je problem do telefona. Ja bi uradio baš kao što podrška kaže. Reklamiraj router, pa neka u servisu provere da li wifi 6E uopšte radi.

Hvala na odgovoru! Time ostaju tri činioca koja potencijalno ne rade svoj posao:
  • ASUS RX-AXE7800 tri-band,
  • Samsung Galaxy S23 Ultra,
  • moja malenkost kojoj je nešto promaklo u setapu.
Da li si lično osposobljavao wireless mrežu na 6GHz i da li si pritom nailazio na određene poteškoće? Uz svu igru i ples i oko telefona i oko rutera moj S23 Ultra prosto ne vidi SSID na 6GHz koji navedeni ruter emituje, odnosno bi trebao da emituje. Samsungova podrška nije imala ama baš ništa da kaže. Asusova podrška mi je tražila da flešujem firmware rutera, promenim nekoliko parametara i kad to nije urodilo plodom digla ruke rečima da kontaktiram ovlašćeni servis. Nažalost, pomenuti telefon mi je jedini uređaj koji bi po specifikaciji trebalo da se kači na mrežu od 6GHz, tako da trenutno nemam način da izuzmem bilo koji od ona tri činioca.

Da li ti je apdejtovan Android na poslednju verziju?

I managed to get wifi 6e showing. Turn on developer mode and you want to go to WiFi safe mode and enable it. To turn on developer mode go to settings>about phone>software information and press build number seven times.

Pokušao već, ali bez uspeha nažalost. 😔 Hvala u svakom slučaju!

Biće da nije u pitanju ruter. Probao sam sreću sa još jednim WiFi 6e ruterom, Tenda RX27 Pro, ali mreže na 6GHz nema ni za leka, bar što se S23 Ultra tiče.

Probaj u regionalnim podešavanjima routera da staviš USA ili Canda ali pre toga isključi kabl iz WAN porta tako da router nema internet.

Čini mi se da ovaj Asusov ruter nema tu opciju, a ni Tenda.

Pokušaću da pronađem još neki WiFi 6e klijent uređaj i vidim šta će on da kaže.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.
Samo bih da podelim par dosadašnjih iskustava... Uspeo sam da S24 Ultra konektujem na hotspot mrežu koju S23 Ultra hostuje na 6GHz i obrnuto. Takođe sam uspeo da u range extender režimu ruter Tenda RX27 Pro preko mreže na 6GHz konektujem sa ASUS RX-AXE7800. Ni S24 Ultra ni S23 Ultra ne vide mreže na 6GHz dva pomenuta rutera.

Nazad
Vrh Dno