Šta je novo?

Wide TV - 2 pitanja

Bokaco

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2003
Poena
649
Znaci, danas svratim u tehnomaniju da vidim neki wide 82, i udjem lepo, pitam lika sta ima od wide tv-a sa katodnom cevi. Jedino ima Samsung slimfit, ali izgleda neki novi model, oko 62 hiljade, Ice Age sa dvd-a izgleda vrhunski. ( ovo me je strasno zacudilo, jer moj najbolji ortak ima slimfit 4:3 koji je toliko go*njiv da to recima ne moze da se opise. Ovo se odnosi na boje, pixelizaciju, drhtanje slike, uzasna uniformnost boje i geometrija. Al, ovaj, ko sto reko, extra!) Bacim pogled levo na neke lg-jeve lcde koji su nesto jace od 100 hiljada, i sta imam da vidim, slika gora nego na samsungu. Okrenem jos malo, i kad me srcka ne strefi: Bravia model dijagonale preko metar. Joj majko, kako ono izgleda. I zbog toga odlucim, bataljujem kupovinu tv-a bar za godinu ipo, dok ne pojeftine ovi jaci lcd modeli dovoljno da do tad sakupim jos kinte.

Posto sam zavrsio moj izuzetno sazet uvod :) , red bi bio da postavim koje pitanje.

1.Gotovo sam siguran da je pola modela koje sam video 16:9, dok su drugi po mojoj proceni 16:10, ili veci. Medju njim je i bravia. U cemu je ovde fora? Sta se onda sve moze smatrati widesvreenom, i da li standalone dvd playeri mogu bez problema da rade sa svim ovim modelima bez izoblicenja slike. Mislim na ove 16:10

2. I sad veselje!!!!
Pitam ja lika koji radi tamo da li neki od ovih novih lcd-a imaju neki mod-algoritam za prikazivanje 4:3 signala koji ce da eliminise da ljudi izgledaju kao pingvini. Koliko znam crt wide televizori su imali neke modovi koji su delimicno razvlacili i zumirali sliku tako da je slika bila kao da je emitovan 16:9 signal, a ne 4:3.
On kaze, da to rade 4:3 televizori :wall: , dok na svakom ( i crt) 16:9 slika mora da bude spljostena. Ja lepo ponovim ono od malo pre, a on mi kaze kako to nema veze sa zivotom sta ja pricam.
Zato, lepo opsujem u sebi neku, okrenem se i odem.
I sta sad? Jesam li lud ili glup?

Poslednja izmena:
2. Za 16:9 znam da oni imaju vise fora za prikaz 4:3 (to na tv-ovima koje sam video kod prijatelja). Moze da ga razvuce na 16:9 kao kod standardnih televizora koje si pominjao, gde ljudi izgledaju kao pingvini. Ili prikazuje kao 4:3, pri cemu su sa leve i desne strane od slike crne trake, odnosno praznine (razlika izmedju 16:9 i 4:3). Dakle, ne mora na svakom 16:9 slika da bude spljostena.
1. Pa trebalo bi. Sada, ruku na srce, ja sam to gledao samo na 16:9, ali zar ne bi to po default-u trebalo da bude 16:9 (slika sa dvd player-a) ? Kada na CRT 4:3 pustis dvd film ide automatski prikaz 16:9, pri cemu imas praznine da gornjoj i donjoj ivici ekrana. Cenim da bi to trebalo da se desi i sa 16:9, odnosno da imas male praznine ka gornjoj i donjoj ivici. Ne verujem da ce razvuci sliku. Mada nisam 100% siguran.

svi lcd-ei imaju vise modova slike. to sto ljudi izgledaju ko pingvini je bolje nego da imas crne trake sa strane sto si onda kupovao 16:9. osim 4:3 moda imas i auto aspect, wide, 16:9, 14:9, just, 4:3, zoom1, zoom2, i zoom3. Tako je bar na panasonicu a verujem da ni ostali ne oskudevaju u tim stvarima. Ti namesti kako ti se svidja ali veruj mi posle 3 dana gledanja tv vise neprimecujes da su pingvini jednostavno neobracas paznju.

Poslednja izmena:
Ja sam krenuo da pazarim Samsung wide82 i kad sam video sliku Samsunga i jednog Philipsa isto 82wide ja se lepo vratio kući sa Sony Wega 72cm :) . Slika je mutna, razvučena, granasta. Jednostavno kad sam bacio pogled na Sony kao da sam progledao. Mislim da se ne isplati kupovati wide za gledanje naših kanala (DVD i satelitska TV su već nešto drugo).

Moguće da se može nešto u opcijama srediti ali opet slika je predviđena za 4:3 a da platim tolike pare i da gledam spljoštenu sliku ili crne rubove sa strane baš mi i nije želja. :)

dexx je napisao(la):
Moguće da se može nešto u opcijama srediti ali opet slika je predviđena za 4:3 a da platim tolike pare i da gledam spljoštenu sliku ili crne rubove sa strane baš mi i nije želja. :)

Slika je predviđena za 4:3 za gledaoce RTS.

Dakle, ili daš pare pa gledaš filmove kao u bioskopu na 16:9 ili baciš pare pa gledaš "Bolji Život".

Heinz je napisao(la):
Dakle, ili daš pare pa gledaš filmove kao u bioskopu na 16:9 ili baciš pare pa gledaš "Bolji Život".

Ako hoćeš da gledaš filmove kao u bioskopu onda kupiš projektor, a TV još uvek se više koristi za gledanje zemaljskih kanala. Zamisli šoka kad neko gleda utakmicu na wide pa shvati da lopta nije okrugla :D

Poslednja izmena:
Ipak je ovo Srbija... :(

Znaci, nisam lud onda! Ma nasi prodavci najbolje znaju sve, sem sto nemaju blage veze sa zivotom! Cast izuzecima...
Moze, ovako, pre kupovine, lepo zamolim coveka da mi da daljinski, pa cu videti da li tv ima mod slike koji mi odgovara.

Inace, ne verujem da bih se navikao na ljude-pingvine bas tako lako :)

Takodje, moje je misljenje da ljudi koji gledaju preko 80% tv program nemaju logike da uzimaju wide, ali npr, ja gledam u toj meri filmove, tako da bi bilo koji pristojan mod prikazivanja 4:3 mogao da prodje. Na kraju, neka to bude i kvadrat sa crnim poljima sa leve i desne strane, samo da tv bude dobar.
Pozdrav

postoji pristojan mod prikazivanja 4:3 signala, a to je panorama mod kada se prosiri slika samo u krajevima, dok centar slike nije deformisan.

Sony ima i mod taj zoom, gde zumira sliku i istovremeno malkice je sabije na vrhu i dnu ali tako da ne primercujes.

Nego reci koji slimfit 4:3 ima tvoj ortak, da li onaj Z306 koji je stvarno los ili ovaj novi model sa PIP-om 29Z408PQ.

Stefan1 je napisao(la):
postoji pristojan mod prikazivanja 4:3 signala, a to je panorama mod kada se prosiri slika samo u krajevima, dok centar slike nije deformisan.

Sony ima i mod taj zoom, gde zumira sliku i istovremeno malkice je sabije na vrhu i dnu ali tako da ne primercujes.

Nego reci koji slimfit 4:3 ima tvoj ortak, da li onaj Z306 koji je stvarno los ili ovaj novi model sa PIP-om 29Z408PQ.

Bravo stefane! Panorama mod je to sto sam trazio. E sad lepo, treba naci nacina to objasniti prodavcu... Uzas!

Moj ortak ima stari slim fit bez pip-a koji je stvardno dno dna! Samsung 72 100hz obican je majka za ovaj tv. A kosta 10 iljada manje.
Ali, kao sto sam gore rekao, onaj nov sasmung slimfit 16:9 ima bas odlicnu sliku.

Pozdrav

Panorama mod trebao bi da ima svaki wide tv, mislim ja sam ga vidjao i na 16:9 televizorima iz 1999 godine, tako racunam ako su tad imali neki, sad sigurno imaju svi, medjutim u svakom slucaju pre kupovine proveri.

Taj panorama mod je odlicna stvar. Veruj mi gledao sam LG plasmu 42" sa ukljucenom panoramom, uopste nisam primecivao da je to 4:3 signal, posto u vecini slucajeva slika izgleda kao da je izvorni 16:9 kao da nema deformacija, deformacije se primecuju tek kada je pokretna slika, pa se javlja efekat "gledanja kroz teglu" mada i to ne smeta mnogo lako se naviknes.

Super onda, ja sam mislio da ovi novi tft i plazme nemaju taj mod, vec samo stari crt 16:9. Odlicno, onda za tv nece biti frke.
Pozdrav

Ja sada za vikend kada sam bio na Kop-u video sam u kaficu neki TV koji ima onaj inteligent mod razvlacenja 4:3 slike na 16:9 ekranu... To je MS implementirao u Media Center 2005 UR2 (Panorama, Inteligent itd...).

Imas, sliku koja je sabijena po ivicama, a na sredini je normalan prikaz bez poremecenog aspekta... Znaci, lik koji je na sredini wide ekrana (izvorni signal je 4:3) je normalnog aspekta (ili mozda minimalno razvucen, ali ja mislim da nije...), a npr. logo televizije koja emituje program, kajroni, potpisi na ekranu jesu spljosteni... Neki Samsung je bio u pitanju.

Vecina bi trebalo da ima uobicajeni rezim: 4:3 slika, razvucena od gornje do donje ivice sa crnim trakama sa leve i desne strane cime nije poremecen aspekt, ali je dosta smanjena dijagomala (od 16:9 napravis 4:3).

Zoom mod je po meni najbolji (kao pan-scan u softverskim DivX plejerima...)

Poslednja izmena:
dexx je napisao(la):
Ako hoćeš da gledaš filmove kao u bioskopu onda kupiš projektor, a TV još uvek se više koristi za gledanje zemaljskih kanala. Zamisli šoka kad neko gleda utakmicu na wide pa shvati da lopta nije okrugla :D

BTW: Na ovom Wide-u sto sam opisao u prethodnom postu je bas i bio prenos utakmice... U tom modu fudbal izgleda fenoemanalno, a primeti se da se npr. reklame oko terena sabijaju na ivicama ekrana kako se slika skroluje po terenu. Naravno, 99% vremena gledas u centar ekrana, a ne u reklame oko terena :)

Poslednja izmena:
Stefan1 je napisao(la):
Panorama mod trebao bi da ima svaki wide tv, mislim ja sam ga vidjao i na 16:9 televizorima iz 1999 godine, tako racunam ako su tad imali neki, sad sigurno imaju svi, medjutim u svakom slucaju pre kupovine proveri.

Taj panorama mod je odlicna stvar. Veruj mi gledao sam LG plasmu 42" sa ukljucenom panoramom, uopste nisam primecivao da je to 4:3 signal, posto u vecini slucajeva slika izgleda kao da je izvorni 16:9 kao da nema deformacija, deformacije se primecuju tek kada je pokretna slika, pa se javlja efekat "gledanja kroz teglu" mada i to ne smeta mnogo lako se naviknes.

Isto tako! Jedva da sam primetio da nije u pitanju 4:3 signal (malo je falilo da se zapitam jel ovo RTS poceo da emituje i WIDE :) )

dexx je napisao(la):

I ja glasam za opciju klasičan 4:3 TV za kablovsku i projektor za filmove. Nema svrhe prelaziti na 16:9 dok bar na kabloskoj ne budemo bili u mogućnosti da pratimo digitalne kanale. Za ovaj kvalitet slike koji nam se sada nudi to je čisto bacanje para.

Sale je napisao(la):
I ja glasam za opciju klasičan 4:3 TV za kablovsku i projektor za filmove.

A projektori su 16:9?

Cekajte ljudi, gde bre dva tv-a? :)

Ja bih bio i bicu uskoro zadovoljan sa jednim 16:9.

Ali i dalje mi ne ide u glavu kako onaj lik u radnji kaze da nema leba da wide tv-i mogu da puste tako 4:3 program. Izgleda da je potpuno obrnuto, sto me sada raduje, jer necu morati da jurim tv koji ima bas taj panorama mod (jer ih izgleda svi imaju), vec onaj na kojem mi se bude svidela slika.
Pozdrav

Pa ima veze jer neću da gledam pomenuti Bolji Život na njemu.

Pa nema veze jer na projektoru nemaš ograničavajući faktor za veličinu slike - fizičke pixele na projekcionoj površini. U sobi prosečne veličine bez problema možeš dobiti sliku dijagonale preko 2-2,5 m, što je ipak mnogo više nego na bilo kojoj 16:9 plazmi ili TFT-u.

Dijagonala nije bitna, jer opet imaš 2/3 platna crno. Bitno je da na 16:9 imaš mnogo veću površinu slike. Kao u bioskopu, nikakva filozofija specijalna nije potrebna. Koji bioskop ima platno 4:3? :)

Kako imaš mnogo veću površinu slike? Najveći LCD koje možeš naći kod nas je 32", najveća plazma 50", a sa projektorom možeš da izvučeš i preko 100" u standardnoj sobi (projektor oko 3.5-4 m od platna).
Evo ti kalkulator pa se igraj: http://www.projectorpoint.co.uk/projectorresolution.htm

Osim toga, većina projektora ima native podršku za 16:9 format, što znači da će kada ga prebaciš u 16:9 rezoluciju prikazivati sliku rezolucije npr. 1024x576 bez interpolacije i bez crnih linija ispod i iznad slike.

E sad, ako ti baš smeta što standardno prezentacijsko platno nema dimenzije 4:3, ti kupi 16:9 platno i rešen problem :)

Poslednja izmena:
Sale je napisao(la):
E sad, ako ti baš smeta što standardno prezentacijsko platno nema dimenzije 4:3, ti kupi 16:9 platno i rešen problem :)

...ili odmotaj manje platna da liči na 16:9....

Tema je Wide TV kolko vidim, a ne projetkor i platno, koje zahteva extra prostora.

Momci gledajte ovo: Na brzinu sam racunao koliko se dobije vise povrsine za gledanje filmova, ako poredimo tv 4:3 i 16:9. Po mom valjda tacnom proracunu, dobitak je upravo 16:9, tj povrsina je veca za 1.777 puta. Al sam ga reko sad, a, a, a :)

ajd da dignem temu iz mrtvih, ne nadjoh nijednu drugu o ovome.
uglavnom, nabavio sam povoljno 32" lg lcd tv, i nekako se mislim da li ga uopste vredi zadrzati ili da ga prodajem.
kada se moze ocekivati da domaci kablovski operateri puste neke widescreen signale? ili mozda nesto vec postoji? ne pratim sta se dogadja oko toga, ali evo povezah tv i gledam ga onako u 4:3 s crnim crtama sa strane, ispada mi slika 30% manja nego na starom crt televizoru. da gledam spljostenu sliku je nepodnosljivo...
u principu i ne gledam tv vec bih ga koristio za filmove ali matorcima tesko da ovo odgovara pa se pitam ima li svrhe i u koliko narednih godina kupovati widescreen ekran ako se tv koristi za gledanje tv programa..?

ajd da dignem temu iz mrtvih, ne nadjoh nijednu drugu o ovome.
uglavnom, nabavio sam povoljno 32" lg lcd tv, i nekako se mislim da li ga uopste vredi zadrzati ili da ga prodajem.
kada se moze ocekivati da domaci kablovski operateri puste neke widescreen signale? ili mozda nesto vec postoji? ne pratim sta se dogadja oko toga, ali evo povezah tv i gledam ga onako u 4:3 s crnim crtama sa strane, ispada mi slika 30% manja nego na starom crt televizoru. da gledam spljostenu sliku je nepodnosljivo...
u principu i ne gledam tv vec bih ga koristio za filmove ali matorcima tesko da ovo odgovara pa se pitam ima li svrhe i u koliko narednih godina kupovati widescreen ekran ako se tv koristi za gledanje tv programa..?

procitaj uputstvo od tv-a nema potrebe da imas crne crte sa strane tv sigurno ima nesto tipa menjanje slike auto aspect, 16:9, wide i jos sto sta, tako da je slika preko celog ekrana. Sto se tice matoraca samo ti njima stavi sliku preko celog ekrana za 2 dana se naviknu i posle i ne primecuju znam iz iskustva.

ma moze sve da se menja nije problem, i aspekt i 2 vrste zuma s vertikalnim podesavanjem, to je ok, ali meni, a bogme i matorcima, je gledanje rastegnute slike uzasno...

nije mi jasno kako se nesto ne dogadja po tom pitanju, jer imati wide tv u srbiji je izgleda besmisleno ako moram da gledam ili 4:3 sa praznim prostorima sa strane, ili razvucenu sliku koja ne lici ni na sta. ja ne znam kako neko moze da gleda da mu sve bude rastegljeno...

Na zalost, bas je tako kako si rekao. Za sad nema resenja...

Nazad
Vrh Dno