Šta je novo?

Wide i 4:3

kdejan

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2002
Poena
630
Planiram uskoro da zamenim Samsung 795 MB sa nekim od Wide TFT monitora. Jedina stvar koja me interesuje jeste, da li svaki wide monitor može da se isforsira da prikazuje 4:3 rezolucije iz starijih igara sa crnim okvirom sa strana? Da li je potrebno da monitor u tom slučaju bude DVI? Ukoliko ne može svaki monitor to da odradi molim vas da mi pošaljete preporuku za monitore koji su to u stanju. Grafička je Ati Radeon 9600 sa DVI izlazom.

To svakako radi graficka, tako da nema veze sa monitorom... postavis centered u podesavanjima drajvera i to je to...

U Ati Catalist tu opciju trenutno ne mogu da nađem. Može li mala pomoć gde tačno da gledam? Na poslu imam wide monitor, čačkao sam i tamo nešto ali nisam ništa našao. Pročačkaću u ponedeljak ponovo. Buni me zato što sam naišao na informacije da monitor mora da bude DVI da bi se to odradilo.

I cene wide dvi vise nisu kao ranije, a monitor se ne menja cesto tako da ulozi za bolji kvalitet - neces se pokajati.

OK, meni je samo bitno da postoji ta opcija. Međutim, nju trenutno ne mogu da nađem u Catalystu. Da li će se pojaviti kad priključim monitor na DVI i gde se ona tačno nalazi?

Kad prikljucis DVI monitor, dobices i opcije vezane samo za to.

Evo me sad na poslu. Monitor Benq2400WA, analogni priključak. Ne znam kako ranije nisam video, ali ima podešavanje prikaza slike u meniju samog monitora. Može da se izabere da li će slika biti prikazana u 1:1 (crne trake u manjim rezolucijama sa sve 4 strane), proširena slika sam do gornje ivice ekrana ali zadržan format slike (crne trake samo sam leve i desne strane) i full prikaz.

Pošto mi se slika na monitoru mnogo sviđa razmišljam da kupim sebi isti ovakav. Interesuje me da li neko zna u čemu je razlika između Benq G2400WA i G2400WAD monitora? Gledam na internetu, ali su mi po specifikacijama to dva gotovo identična monitora, pa molim nekoga ko se razume da mi ukaže na razlike.

http://benq.com/products/LCD/?product=1323&page=specifications
http://benq.com/products/LCD/?product=1282&page=specifications

ako se ne varam ovaj sa WAD oznakom bi trebalo da ima dvi ulaz dok taj sto imas na poslu ima analogni

Upravo to. Verzija sa DVI je malo skuplja a sve ostalo na monitoru je isto. Monitor ima odlican kontrast i nema probijanja pozadinskog osvetljenja. Extra je za male pare i preporucujem ti da ga uzmes ako planiras da kupujes neki jeftiniji 24.

Hmmm... Sudeći po karakteristikama sa linkova, oba imaju samo D-SUB priključak. I prodavačica u jednoj od firmi mi je rekla da ovaj WAD ima samo analogni priključak, ali nije umela da mi kaže šta je konkretno razlika. :trust: Vidim da ću morati da odem negde uživo da ga vidim, ali ko zna da li ću i tada uspeti da primetim razliku.

Kako se ispoljava loš odziv na monitoru? Kroz "duhove" ili seckanje, ili može i jedno i drugo?

Uzeo sam na kraju Benq G2400WAD. Ni dalje ne mogu da provalim u čemu je razlika između WA i WAD modela. Deluje mi potpuno isti kao onaj WA na poslu.

Elem, pošto sam obišao dosta prodavnica i pogledao gomilu monitora na blic, ne ulazeći sad u kvalitet slike na raznim monitorima želim da napomenem samo jednu stvar, a to je da očigledno da nije bitno da li je monitor DVI ili ne da bo mogao da prikazuje 4:3 prikaz kao takav. Nikola87 je gotovo pa u pravu, pošto ogromna veličina monitora koje sam gledao a nisu DVI imaju opciju prikaza 4:3 slike u samom meniju monitora. Toliko. Hvala svima na odgovrima, pozdrav! :)

^ Skoro i da nema razlike, osim što se kod jednog pominje i "dinamički kontrast=4000"
Sve ostalo je gotovo identično

PS
Dobri su BenQ za svoju cenu, odličan izbor!
Radim u prodavnici računara i između Samsung / LG / BenQ u istoj klasi cene definitivno glasam za BenQ

Prilozi

• WA.jpg
    WA.jpg
    46.8 KB · Pregleda: 39
  • wad.jpg
    wad.jpg
    50.1 KB · Pregleda: 47
Posle malo dužeg korišćenja primetio sam jednu jedinu razliku između ova dva modela. Naime, WAD u odnosu na WA model u meniju ima opciju "AMA" koja služi za "Improves the gray level response time of the LCD panel". Tu opciju držim isključenom jer sam primetio da mi se u suprotnom pojavljuju duhovi. Npr. kad skrolujem ovu stranicu vidim konture slova i smajlija na svetloj pozadini kako ostaju iza objekta koji se skroluje. Kvalitet slike na oba monitora mi je podjednako dobar. Filmovi su extra, a i counter 1.5 mi izgleda mnogo bolje nego na starom CRT 17".

Monitor ima moju preporuku. Ukoliko se neko interesuje da kupi monitor preporučujem da barem isproba ovaj Benq u nekoj od prodavnica pa nek ga oceni na licu mesta, mislim da će mu se svideti.

Nazad
Vrh Dno