Šta je novo?

Why Windows Vista Won't Suck

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izuzetno dobar clanak,doduse obuhvatili su samo nekolicinu stvari u visti (sto su i sami naglasili) jer i sami kazu da je OS prevelik tj. da ima mnostvo stvari u njemu o kojima ima da se pise...

Ono sto mi se bas i nije dopalo je sto se nigde (ne samo u ovom clanku,vec bas nigde) ne pominje System Requirements,a ja imam laptop kao i mnogi drugi,pa mislim da bi mnoge ljude interesovalo da li ce na svoj laptop moci da uzivaju u carima i mogucnostima MS Vista OS-a....

ZoNi je napisao(la):
moja procena sys req: malo vise nego XP... znaci, trebalo bi da lepo radi na bilo kom 1+GHz i npr. 512MB... uz neku solidnu graficku...

LOL

Sa 512MB ni pod razno 🙂 Ostalo, ako si mazohista, moze nekako da prodje...

delimir je napisao(la):
sa 512MB ni pod razno
pa, sta ja znam... ako meni sasvim lepo radi XP SP2 (sa raznim visual glupostima) na Cel633/192MB 66MHz SDram-a, ne mogu da poverujem da Vista nece lepo raditi na npr. nekom najsporijem Celeronu sada (ili cak od pre godinu-dve) i 512MB DDRa...

Windows i optimizacija u istom threadu? 'si lud? :d

ZoNi je napisao(la):
pa, sta ja znam... ako meni sasvim lepo radi XP SP2 (sa raznim visual glupostima) na Cel633/192MB 66MHz SDram-a, ne mogu da poverujem da Vista nece lepo raditi na npr. nekom najsporijem Celeronu sada (ili cak od pre godinu-dve) i 512MB DDRa...

:zgran: Ti jesi mazohista! 😀
Ja bi odavno 😡 i :crash: tako nesto.

Odgovor na pitanje iz naslova:

Q: Why Windows Vista Won't Suck?
A: Because We Won't Let It! :d

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
LOL

Sa 512MB ni pod razno 🙂 Ostalo, ako si mazohista, moze nekako da prodje...

And while 512 MB is great for many scenarios, more advanced users will want 1 GB of memory or more. If your typical workload is heavy, you do a lot of image editing or development, or you run multiple applications all the time, then more memory is good. In general, an investment in additional memory is wise, and you should certainly make sure that the computer you buy has room to add additional memory later.
sto u principu vazi i za xp
al bitno je da mi sad nagadjamo i bacamo pasulj.
mozda je pametnije da sacekamo malo pa da onda vidimo da li radi i na 256mb ili ne

zasto bi neko sa 512 Mb hteo vistu, pa i xp ne radi bas najbolje sa samo 512, mislim da vista nije ta koja ce nas naterati da menjamo hardware vec aplikacije koje budu aktuelne... a koje ce vista syreq ucinit smesnim naspram svoje.

Mare je napisao(la):
zasto bi neko sa 512 Mb hteo vistu, pa i xp ne radi bas najbolje sa samo 512
Ma daj bre, o čemu ti pričaš. Meni XP SP2 savršeno radi na Duronu 850 MHz i sa 128 MB SDRAM memorije. Kad mu dodam jos 128 MB on prosto ''leti''. Ništa brže, ili bolje reći primetno brže, se sistem ne učitava na Bartonu 2500+ MHz i sa 512 MB DDR memorije.
Memorije nikad dosta, priznajem, ali OS (makar ovi dosadašnji) i nisu toliko zahtevni. I ja smatram da će Vista lepo da radi i sa 512 MB, ništa drugo nam ne preostaje nego da sačekamo finalnu verziju pa da to i proverimo,

Sale KG je napisao(la):
Ma daj bre, o čemu ti pričaš. Meni XP SP2 savršeno radi na Duronu 850 MHz i sa 128 MB SDRAM memorije. Kad mu dodam jos 128 MB on prosto ''leti''. Ništa brže, ili bolje reći primetno brže, se sistem ne učitava na Bartonu 2500+ MHz i sa 512 MB DDR memorije.
Memorije nikad dosta, priznajem, ali OS (makar ovi dosadašnji) i nisu toliko zahtevni. I ja smatram da će Vista lepo da radi i sa 512 MB, ništa drugo nam ne preostaje nego da sačekamo finalnu verziju pa da to i proverimo,

Pa ako ti je 'podizanje XP-a' glavni pos'o koji odradjujes na toj masini, onda OK. Ljudi se bave i drugim stvarima osim neta i word-a....

Evo trenutno kod mene: Jbuilder i Fox sa par tabova, Blinds skin (uvijek aktivan) i par servisa za wireless -> Commit Charge 450MB :eyebrows: Mogu samo da zamislim sta bi bilo sa 128MB rama. U stvari ne mogu :d

Mada s obirom na povoljne cijene memorija i uvijek solidan, da ne kazem proporcionalan) dobitak u performansama koji donosi vise Ram-a, ne vidim zasto bi bio problem nabudziti 1GB rama.

Pa to je klasicna navlakusha... Naravno da ce napisati i da XP radi na 64 MB (min sys. req je 64MB 🙂 ) da bi se sto vise vunstera upecalo i kupilo ga, instalirao ga, smorilo se i nadogradilo masinu...

WinXP SP2 se gusi u bilo cemu ozbiljnijem vec sa 512MB... Znam, sada Zoni moze da kaze, meni radi super i na kanta-masini, ali to je Zoni 🙂

MacOS X koji je uzor Visti ne moze ni da se instalira na masini koja ima 128MB. Samo se resetuje komp kada vidi da nemas min. 128MB.

Min.sys req se obicno pomnozi sa dva, pa dobijete sistem koji eto kao radi...

Poslednja izmena:
Neko ce reci da ne treba suditi po beta verziji, jer ce kao toboze optimizovati finalnu verziju da trosi 3x manje resursa (cuda, inace, nisu moguca)...

Na mojoj masini, poslednji build Viste drljavi po HDD-u na giga rama. Kada se doda jos giga, sistem radi perfektno, kao sada WinXP sa 1 Giga.

Pored toga, giga rama je i na XP postalo malo, ako se igraju najnovije igrice, ali tu se opet dolazi do toga sta ko ocekuje od racunara. Ako je nekome perfektan rad uz drljanje HDD-a nakon izlaska iz iole zahtevnije igrice, onda je to OK. Ali je to daleko od perfektnog rada... Naravno, uvek se moze polemisati sta je za nekoga "perfektan rad", ali kao sto kazu Komunisti: "Sto manje znas, manje patis" 🙂

Mda, vidi se da fakticki preporucuju dual core procesore. Sto mu dodje "jedan core za windows, drugi za sve ostale programe" :d

... npr. novi "pametan" sistem preload-a često korištenih aplikacija, tu bi vjerojatno dobro došlo više memorije i/ili dual core. Al ima i potencijalno dosta dobrih stvari, npr. novi pristup "kačenja" drivera na kernel, gdje problematični driveri više neće moći srušiti sustav i uzrokovati BSOD.

Po kom osnovu mislite da ce da bocnete jos malo neke bede od RAM-a i da ce sve da bude OK!? Al ajde i da bocnete dovoljnio, ne verujem da ce RAM da resi probleme. Ovo je windows sa najvecim time-spanom tako da ce biti i najveci hardver rekvajerment skok. Strasno je zahtevan sistem.
Meni je na 64-bita @ 2.32ghz i memorijom stisnutom na 466 - seckao mis! Istina - sa drajverima za grafiku njie vise seckao, ali bez obzira ...
Cujem da su radili novi rebuild bilda 5308. Tesko ce ovo da proradi kako treba do kraja godine.

ipedja je napisao(la):
Pa ako ti je 'podizanje XP-a' glavni pos'o koji odradjujes na toj masini, onda OK. Ljudi se bave i drugim stvarima osim neta i word-a....
C,c,c...
Ovde se priča o OS a ne i o propratnim programima ili najnovijim igrama, ali ajd sad. Očigledno nisi ni probao to što pričaš pa zato ne možeš ni da zamisliš ,).
A šta tek možeš sa 512 MB, tj. bolje reći šta sve ne možeš, ne treba ni pominjati. Konkretno kod mene nije bilo nikakvih problema, ni sa starom ni sa ovom novijom-starom konfiguracijom.
Najlakše i jeste ubaciti 2 GB memorije, ili možda i više, i ne misliti ništa. Još bolje je kupiti odmah najnoviju konfiguraciju, čim izađe nov OS, jer što je sigurno - sigurno je. Ne treba se *****avati sa takvim stvarima. 😉

Sale KG je napisao(la):
C,c,c...
Ovde se priča o OS a ne i o propratnim programima ili najnovijim igrama, ali ajd sad. Očigledno nisi ni probao to što pričaš pa zato ne možeš ni da zamisliš ,).
A šta tek možeš sa 512 MB, tj. bolje reći šta sve ne možeš, ne treba ni pominjati. Konkretno kod mene nije bilo nikakvih problema, ni sa starom ni sa ovom novijom-starom konfiguracijom.
Najlakše i jeste ubaciti 2 GB memorije, ili možda i više, i ne misliti ništa. Još bolje je kupiti odmah najnoviju konfiguraciju, čim izađe nov OS, jer što je sigurno - sigurno je. Ne treba se *****avati sa takvim stvarima. 😉
sale ja te razumem - ali gresis 🙂

Sale KG je napisao(la):
C,c,c...

Ispravite me ako gresim, ali OS i jeste okruzenje za pokretanje programa 🙂

Ako ces da butujes i da gledas ceo dan wallapeper - to ce ti raditi i na 64 MB 🙂

Generalno gledano pre dve godine je sve radilo odlichno na XP-u sa 1 Gb rama, ali sada je vec problematichno - upravo gledam nove Adobe programe (PS CS2, AI CS2, Encore DVD 2, AE 7, Premiere Pro 2) i mogu vam reci da su dosta zahtevniji od starijih verzija po pitanju memorije. Pogledam onda u task manageru koliko mi memorije jede FF - 77 mb sa 3 taba!!! Ejjj... Mislim da ce na Visti za pochetka biti dosta 1,5-2 Gb memorije, mada bih ja (kao grafichar) ishao odmah na 4 😀

sa 512 mb danas moze jedva da se radi u xp-u, giga je zaista potrebno za iole ozbiljne stvari. I po cemu ce to onda visiti biti dovoljno samo 512? Oni ce verovatno iz blesavosti dozvoliti da se instalira na dosta losije kompove, po sistemu instalirajete da vidite sta propustate, ali za ugodan rad ne verujem da ce biti dovoljno manje od 2 Gb.

Uh, ala ste se navrzli.
Ne znam šta vi koristite, ali meni PS CS2, Corel 12, Dreamweawer 8, Opera, IE, Apache server, Notepad++ ili PHP Expert Editor u određenim trenutcima rade istovremeno bez ikakvih problema, seckanja itd., a u pozadini rade KAV i Kerio. O igrama ne pričam, mada sam sve novije igre probao i igrao sa manje ili više uspeha iako mi to i nije prioritet. Ovo je bio samo primer pokrenutih aplikacija, u većini slučajeva PS i Corel mi ne rade istovremeno ali je zato obavezno pokrenut neki PDF tutorijal, a kada se umorim i poželim malo zabave bez problema pokrećem bilo koji od Yetisports-a (ja ih imam 8) ili pustim u pozadini FLY 2000 TV (MTV, VH1...) i nastavim sa radom.
Hoću da kažem da je za ovaj rad sasvim dovoljno 512 MB. Da li će aplikacija da se podigne za 10 ili 15 sekundi meni nije od prevashodnog značaja pošto je nakon pokretanja ne gasim dokle god radim. Ovo sam naveo samo kao primer (pošto mi je trenutno to i uključeno) i govorim samo o svom ličnom iskustvu. Zažalio sam ja ko zna koliko puta za još jedno GB memorije ali samo kada su igre u pitanju, što se tiče ostalih stvari nikada nisam osetio nedostatak iste, tj. bolje reći da nisam zažalio što nemam još taj 1GB.
O tome ja govorim, a vi izvadite iz svojih slotova po neki modul pa probajte. Iznenadićete se šta sve može da se uradi sa manje od GB memorije.

Kod vas izgleda važi ono ''od šume ne vide drveće''.

Evo kako izgleda načešća kombinacija koju koristim:
untitled11gz.jpg

Poslednja izmena:
Sale KG je napisao(la):

Radice lepo... mislim Notepad i Calculator i tako to... daj bre ne zezaj ljude! Sta moze ozbiljno da se radi sa 128MB RAM-a?!?
Nije poenta u tome koliko se ucitava sistem, nego koliko se ucitavaju aplikacije i koliko traje obrada dokumenata. Evo meni sada dok kucam Firefox jede 40MB RAM-a za samo 3 otvorena taba. Ta se cifra zna popeti i na 400-500MB kad se otvori 10-tak tabova sa graficki zahtevnim sajtovima koji imaju velike slike. Cak ni surf vise ne moze cestito bez 512MB da radi.

@delimir:
kada vista bude RC (release candidate) na osnovu toga ce se moci proceniti zahtevnost, beta buildovi imaju debug kod (fajlovi znaju biti veci do 3x stvarno, ako imas visual studio probaj sam).

Ja tipujem da ce 2GB RAM-a biti optimalni minimum. 😀

Poslednja izmena:
Ace Rimmer je napisao(la):
... npr. novi "pametan" sistem preload-a često korištenih aplikacija, tu bi vjerojatno dobro došlo više memorije i/ili dual core. Al ima i potencijalno dosta dobrih stvari, npr. novi pristup "kačenja" drivera na kernel, gdje problematični driveri više neće moći srušiti sustav i uzrokovati BSOD.

Moci ce da ruse i dalje nazalost. Microsoft je samo uveo digitalni potpis za drajvere koji prckaju po kernelu -- problem je u tome sto taj potpis samo govori ko je izdavac (koga spaliti na lomaci ako pukne sistem), to nije WHQL sertifikat i ne govori nista o stabilnosti.

zerbah je napisao(la):
Generalno gledano pre dve godine je sve radilo odlichno na XP-u sa 1 Gb rama, ali sada je vec problematichno - upravo gledam nove Adobe programe (PS CS2, AI CS2, Encore DVD 2, AE 7, Premiere Pro 2) i mogu vam reci da su dosta zahtevniji od starijih verzija po pitanju memorije. Pogledam onda u task manageru koliko mi memorije jede FF - 77 mb sa 3 taba!!! Ejjj... Mislim da ce na Visti za pochetka biti dosta 1,5-2 Gb memorije, mada bih ja (kao grafichar) ishao odmah na 4 😀
i za to je xp kriv?

audiofreak je napisao(la):
Radice lepo... mislim Notepad i Calculator i tako to... daj bre ne zezaj ljude! Sta moze ozbiljno da se radi sa 128MB RAM-a?!?
Nije poenta u tome koliko se ucitava sistem, nego koliko se ucitavaju aplikacije i koliko traje obrada dokumenata. Evo meni sada dok kucam Firefox jede 40MB RAM-a za samo 3 otvorena taba. Ta se cifra zna popeti i na 400-500MB kad se otvori 10-tak tabova sa graficki zahtevnim sajtovima koji imaju velike slike. Cak ni surf vise ne moze cestito bez 512MB da radi.
Ja tipujem da ce 2GB RAM-a biti optimalni minimum. 😀
Ajd' još jednom pogledaj sliku koju sam ''okacio'' 😉
A sto se tice FF ,tabova i memorije ja ti samo mogu reći PREÐI NA OPERU 😀
Sto se tiče tipovanja mogli bi da postavimo jednu anketu pa da na kraju proglasimo i najboljeg, a kao nagradu da mu dodelimo ovaj ''tupavi i previše zahtevni'' XP 😛

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno