Šta je novo?

What happens when the CPU cooler is removed?

Malo zastarelo, to se moglo očekivati...
Mada stvarno, da procesor preživi nakon skidanja hladnjaka pod punim opterećenjem, ne bi poverovao da nisam video. Za AMD sam lično prisustvovao :( . Hladnjak je bio na njemu, 'samo' nije bio pričvršćen i :crash:

BTW

jel se još nekom 'steglo' oko srca gledajući ovo? :)

Poslednja izmena:
Znate li vi kako je AMD tužio dotični sajt zbog ovoga...

Naravno, pisalo je i u svetu kompjutera, i sad konačno vidim otkud sva ova frka...

Naravno, ovo je sve bilo namešteno... ako se neko seti nek nadje u kom je broju SK, voleo bih opet to da pročitam (tipa AMD vs. THG).

I meni se jedanput desilo nesto slicno sa Palominom 1600+ (valjda je bio - ne secam se vise). Bilo je u naucne svrhe :D, a iovako procesor nije bio ispravan.

Trebalo mi je tri sata da provetrim sobu. Nemate pojma koliko smrdi Palomino :d

Poslednja izmena:
Vec vidim novi poll u ovo sobi sa nazivom : Ciji CPU vise smrdi ? :) :D

Meni se par puta desilo da zaboravim da prčvrstim hladnjak (samo ostane prislonjen na procesor) - zvoni telefon ili mi nešto drugo odvuče pažnju. Barton i Sempron procesori. Ploča se odmah isključi posle jedne sekunde. Oba procesora su i dalje živa i zdrava. :)

edit: A jednom mi se desilo na Epox 8RDA3+ da je bilo neispravno napajanje procesora, u toku rada samo zazujala ploča, malo zadimila ,) i ugasila se. Procesor je bio toliko vreo da sam se opekao (hladnjak bio normalno pričvršćen). I taj procesor je preživeo i radi normalno.

Poslednja izmena:
Kod mene na poslu se desilo da je socket popustio na palominu 1900+, kuler se odlepio od jezgra i za 10 sekundi je komp pocheo da se pushi :)

Ja sam u početku bio prilično skeptičan kada su najavili termalnu zaštitu. I nisam verovao da može efikasno da radi - do prve prilike kada mi je sačuvala procesor. :)

Odakle ovo izvukoste ? Pa, ja ovaj video klip imam godinama ( ako je to onaj sa Tomshardware sajta gde testiraju Pentium4 na 2GHz, Pentium3 na 1GHz, Athlon 1400 i Palomino 1200 ).

AMD je bio sklon samounistenju ranijih godina. Mislim da je sada situacija drugacija i da se oni manje greju od konkurencije ( iako ja imam Intel-a ).

Ja sam samo jednom na Cyrix-u dok sam nešto petljao po hardveru zaboravio da uključim fan (veliki heatsink je bio propisno pričvršćen s pastom), pojavio se posle desetak sekundi plavi ekran, ali CPU nije oštećen (što ne znači da ne bi bio da nisam bio tu i odmah isključio). A ipak je reč o procesoru PI klase koji se mnogo manje grejao od većine aktuelnih.

u meni je jedan duron tako opushteno zviznuo ja reko ma samo da vidim jel radi i RADIO je al 4 sekunde....

Meni je moj athlon radio bez ventilatora nekih 2 minuta (dok se digao win i ja shvatio sta se desava), zagrejao se do nekih 60+ stepeni i onda sam shvatio sta sam uradio - isprobavao sam TT Vulcano 7 fan i divio se kako je tih, a onda sam shvatio da ne radi (nisam ga prikacio :d)

....kad je temperatura pocela da raste sa 40-ak na koliko obicno radi... :d

Ali zato kad sam ga ukljucio bilo mi je jasno kako se cuje fan koji po drugima zvuci ko fen za kosu :d.

Dovoljno je reci da se ceo sto vibrirao od njega - kako li se to treslo onda u kucistu :d

wiz011 je napisao(la):
Ja sam samo jednom na Cyrix-u dok sam nešto petljao po hardveru zaboravio da uključim fan (veliki heatsink je bio propisno pričvršćen s pastom), pojavio se posle desetak sekundi plavi ekran, ali CPU nije oštećen (što ne znači da ne bi bio da nisam bio tu i odmah isključio). A ipak je reč o procesoru PI klase koji se mnogo manje grejao od većine aktuelnih.

Tim Cyrix-ima je uglavnom stradao L1 keš kad rikne fan, pošto nisu imali nikakvu termalnu zaštitu. Donosili su mi pojedine primerke na servis sa totalno ugljenisanom nalepnicom sa donje strane CPU.

Većina ih je završila u kanti za smeće.

Joj Boze... slatko se ismejah...

pogotovo onom sto mu je "...opusteno zviznuo..."

Meni ni Duron 1.1 ni Cel 2.4 (North) ni Cel 2.66...

Ploca nije htela da se ukljuci :)

Moj stari P4 1600 je radio bez kulera na ~50 stepeni nekih 30 minuta
A mozda je mogao i tako da radi ali ga nisam forsirao!

Prvo ovo je matoro, to je bio vrhunac onog zezanja izmedju AMD-a i Intela oko pregrevanja. Uostalom, koja je svrha ovako necega? Da bi se spalio procesor? Pa majku mu, danas i tranzistori imaju hladnjake, a oni hoce procesore da maltretiraju. :d

Meni je jedan put procesor iz potpisa radio oko 3 sata na temperaturi ~65*C (bio mi se isključio kuler iz matične), i kada sam to primetio (bilo mi je čudno što posle 3 minuta Warcrafta blokira komp) isključio sam ga, uključio kuler, upalio komp i radi normalno do dan danas :).

Ja cistio WR4 sa Palomina i okrenem ga naopacke tj. zarotiram pasivni za 180 stepeni, sistem se digne i odmah ugasi. Ja mufljuz pitam se sta je, upalim opet ono isto.
Ma rek'o tu nesto nije u redu, cek da ja to proverim.. :d

@kole89
Meni je ovaj Palomino kada sam ga uzeo, radio citavo leto na 75-76 default dok nisam shvatio da TT 6cu ustvari nije kuler, vec sprava napravljena da vlasnika sto pre posalje u Lazu Lazarevica ako se isti ne seti da je zameni..

Pa samo prisustvo heatsinka umnogome pobosljava stvar. Bolje da su testirali sta bi se desilo da ce crko fan, nego da su skroz na skroz sklonili ceo cooler.
Fizicki bi ovi procesori trebali da izdrze od 120-150 stepeni, zavisi od vrste polu-provodnika.

RazbojNick je napisao(la):
Eh, da mi je jedan taj Athlon 1400, da zamenim ovu moju ragu...

Какву машину имаш :)?

Taj Cyrix mi stoji na stolu kao ukras ( mislio sam cak da ga izbusim za privezak za kljuceve) :)
Ispravan je oce neko da kupi :)) :))

Hvala Bogu da se ovi Semproni vise ne greju...

Meni je Duron 1.3 ucitao windows bez coolera(prikljucio na plocu a zaboravio da ga montiram) i sve je normalno radilo.Naravno posle 2 minuta sam provalio sta sam uradio pa sam na brzaka iscupao napajanje.Posle 2 godine taj duron je crkao.Smrc,Smrc :type:

RazbojNick je napisao(la):
Sta mislis, kada bi mi taj 1.4 uduplao brzinu CPUa. Trust me, U don't wanna know the rest :crash:

Није важна машина већ оно испред монитора :)

a c a je napisao(la):
Jeste staro ali ne znam da li je bilo ranije.
Zao mi je Athloncheta

:exploder:
Ima i novi sa THG-a video clip sa Athlonima 64 i 64 FX. Svi su preziveli ;)
Inace, prezivljavaju i Athloni XP i Semproni na nForce2 plocama, kao i na svim novijim VIA plocama.

Nazad
Vrh Dno