Šta je novo?

Welcome to IT Serbia iliti dokle vise

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Da odmah rascistimo,ovo je cisto iz revolta.

Blejim po forumu i privuce mi paznju prvi komentar na ovo saopstenje/vest:

Huawei Honor pametni telefoni napokon u Srbiji

Na prvi mah pomislih "Vid ovog..." ali me zainteresovalo zasto je tako grubo odreagovao.I bacim pogled na cene u Nemackoj tj na ebay.de... 3x sam proveravao da li se stvarno radi o istim telefonima,nisam mogao da poverujem:

Screenshot from 2016-04-29 02-42-17.png Screenshot from 2016-04-29 02-56-51.png

Bacim pogled na komsiluk,tj madjarski Media Markt,oko 40e skuplje (donekle razumljivo,imaju porez od 25%)...

Razumem ja da je to Srbija,da smo zadnja rupa na svirali,malo trziste i svi ostali besmisleni izgovori,ali ovo je vec stvarno smesno...
Stvarno bih zeleo da cujem neko makar priblizno logicno obrazlozenje za ovolike cene u Srbiji... naravno ne odnosi se samo na ove telefone...

P.S.: Znamo da je Bench samo glasnik...

Poslednja izmena:
Po tvojoj lokaciji da se zakljuciti da tebe to manje pogadja no nas ovde :)

A razumno i logicno obrazlozenje?? Kad budemo ziveli u takvoj zemlji bice i takvih objasnjenja? A ovako - "ako me pitate.... mogu vam samo reci..."

Ukratko - kako ja to svatam - moze im se :) Dal je tuzno ili ne je nebitno :)

@DukeLander

Ako uzmem ovu računicu, tvoje najniže cene, carina, pdv, to mu dođe to. :D

Poslednja izmena:
75% procenata funkcionalno nepismenih u narodu, ti pitas zasto ovakve cene. Sigurno nece vecina odavde baciti 37k, ali za ostale - deri stoku. Da niko ne kupuje, sigurno ne bi bile tolike cene.

Sent from mTalk

Odmah da ti kažem da nije zbog standarda i kupovne moći.
Logično objašnjenje? Zaista, može li neko da nas uputi zašto su cene ovakve kakve su, a da je to smislen odgovor? Da su lopovi i da nas deru to znamo, draće nas dokle god se prodaju.

Pisano je delimicno u jednoj od tema (mislim da je bio neki editorijal Bencha bas na stanje ITa). Mada nije do kraja rekao Peca.

Ja sam predlozio lepo, posto je covek u tom krugu (IT), i ima uticaja, neka se organizuje nesto da se urede zakoni, da nema glupih atesta na bilo koju elektroniku (ja ne verujem da iko legalno uvozi LED sijalice recimo, i slicne ozbiljen stvari, a vidjao sam da se bas dobre prodaju kod nas - atesti od 100e bi ubili cenu, tj. podigli je previse), da se ukinu spedicije (da li IKO u svetu jos ima spediciju, tj. da li ima na tom nivou cene?), itd.

Ovo su samo tehnicke stvari, koje treba uraditi, jer ne samo da dizu cenu krajnjem kupcu, nego i usporavaju uvoz stvari, dodaju nepotrebnu papirologiju, itd. A tek tu ima stvari koje znamo da idu iza kulisa, neke su sitne, ali neke su ozbiljne (i idu kroz papire cak), ali njih cemo tesko sada srediti.

Špedicija košta oko 50 EUR bez obzira na količinu uvezenih stvari, već sa 50 komada bilo čega postane potpuno zanemarljiva stavka, ionako sve što se uvozi ide u većoj količini radi smanjenja transportnih troškova. Atesti takođe ne mogu toliko da utiču na cenu, uvoze ljudi tehniku daleko niže cene, plate sve potrebne ateste i sertifikate, i opet ne ode cena u nebo. Tržište je nula, šačica firmi sa kartelizovanim cenama, bezalkoholni napici i preprodavci smeća sa KP, i to je to. Doduše pre neki dan se videlo da je sve baš kako i treba i da bude...

Ovo sto sam naveo su tehnicke i lako racunljive stvari, a koje treba ukinuti, jer nicemu ne doprinose.

Pa koliko koštaju svi neophodni atesti za uvoz jednog modela telefona?

Dovoljno da kod nas promene cenu barem 10% za prosecne i nize modele. (jer ako nekoga to kosta 1eur, on ce dodati da zaokruzi na sledecih 10eur, a nece 1eur dodati na cenu)

Pa koliko koštaju svi neophodni atesti za uvoz jednog modela telefona?

Ako proizvodjac ima sve papire (declaration of conformity i test report za svaki standard pomenut u doc) onda 10k i 12k (mislim da vecina tehnike zahteva dve potvrde EMC i LVD, ali ne znam da li za telefone postoji jos nesto). Ako ti fali bilo koji od papira proizvodjaca, onda se sac metodom odredjuje koliko to kosta. Mojoj firmi su u jednom trenutku trazili 30k za neki uredjaj i mi sve dogovorili, posaljemo zahtev za 2 nedelje kad nam traze 100k. Ova prva sooba otisla na odmor i sada novi lik trazi vise jer tako to treba. Uredjaj od 1300din sa porezom. Kod telefona je gadno sto vrlo kratko traju. Posle godinu dana je telefon na lageru potpuno beskorisan. Isto je i za drugu tehniku, ali kod telefona je bas izrazeno. A izbor je ogroman.

U te cene ne ulaze samo atesti koji su najpoznatiji ljudima. Ima tu jako puno dazbina za firmu, ne samo po proizvodu. Jedna od, naizlged sitnih stvari, je kontrola otpada. Naplacuje se po kilogramu uvezene robe. Cena zavisi od proizvoda i najcesce ne prelazi 100din po kg, ali to zapravo uopste nije malo. Na kraju godine se vrlo lako skupi i do milion dinara. Firme koje prodaju samo tehniku i prodaju je dosta, sigurno placaju i nekoliko miliona na godisnjem nivou.
Treba otplatiti plate, lokale i brdo drugih troskova i na kraju kvartala imati 10k evra za kontrolu otpada. Da ne pricam o uvozu nove robe.

Za firmu nije malo da skupi 1.000.000 dinara godisnje??
Pa to nije ni 9000e.A nije ni tih 40k za kontrolu otpada, ako uopste postoji kod nas.
Za ove firme koje imaju lance prodavnica sirom Srbije i koje najvise diktiraju cene, je to najmanji problem.
Ali...zato direktorima i menadzerima dzipovi i kuce, a radnicima minimalci od 20.000.

Где је проблем? Цену одређују купци, да ови телефони могу да се продају по 10.000€, они би толико коштали. Пошто не могу, а могу по ценама које су наведене, по толико и иду. Ко је сиромашан? Они који не могу да купе најновији Самсунг или ајфон и онда се буне што је прескупо? Ајде? Јесте ли чули за овце и шишање?

Po tvojoj lokaciji da se zakljuciti da tebe to manje pogadja no nas ovde :)

A razumno i logicno obrazlozenje?? Kad budemo ziveli u takvoj zemlji bice i takvih objasnjenja? A ovako - "ako me pitate.... mogu vam samo reci..."

Ukratko - kako ja to svatam - moze im se :) Dal je tuzno ili ne je nebitno :)

Znao sam da ce biti komentar na moju lokaciju,samo nisam ocekivao bas prvi... no ok,to dosta govori...

Mene ne pogadja,pogadja moju rodbinu i prijatelje u Srbiji...

Sub: tvoja iskustva dosta objasnjavaju i ako su ovim prodavcima/uvoznicima trazili 100.000 din po modelu i nek su uvezli po 100 kom,to je opet 1000 din na cenu...
Sa druge strane cene koje sam naveo u Nemackoj nisu uvoznicke cene vec maloprodajne,znaci i tu je vec sve uracunato... i Media Markt ima ogroman broj lokala i ljudi (u DE preko 260 lokala i preko 13k zaposlenih) i EU ima takse i dadzbine pa opet imaju normalne cene,tj realne...
Jeste,standard je mnogo jaci u DE,ali odnos standard-prodaja u Srbiji ne vazi za mobilne telefone,to je opste poznata stvar...

Znao sam da ce biti komentar na moju lokaciju,samo nisam ocekivao bas prvi... no ok,to dosta govori...

Mene ne pogadja,pogadja moju rodbinu i prijatelje u Srbiji...

Ne shvatam samo da li imas nesto protiv ili kako? I sta to govori?

Po meni govori da i dalje zivimo u banana republici, ne znam sta tebi govori?

No pogadja i mene, zato retko kupujem tehniku i to ugl polovno, sto opet nije idealno ali makar isplativo donekle..

Zaboravljate jos jednu bitnu stavku u celoj prici za koju nisu krivi uvoznici (nije naznaceno ali predpostavljam da svi ovde aludiraju na to da vas uvoznici deru), a to su uvoznicke kvote.
Taj mediamarkt ili kako vec uveze milion komada tih telefona a nas "perica" uveze 10 tih telefona pa prema tome i dobije cenu od proizvodjaca. Jedino je u Srbiji ostalo pravilo da je cena ista za 1 i 100 komada i za onog ko placa avans i onog ko placa kad hoce ili promeni naziv firme pa ne plati nikad (predpostavljam da vecina vas zna o cemu govorim).

Drugo, malo je naivno gledati trziste sa aspekta telefona koji kosta 300e kad je gro prodaje u segmentu 100-200e, verujem da u tom main segmentu nije tako velika razlika u odnosu na zapad.
Da me neko ne shvati pogeresno, ne kazem ja da neko ne zaradjuje ali nije to onoliko koliko vi mislite, taj telefon konkretno ce se prodati u kolicini 150-200 kom u celoj Srbiji sto je prilicno malo, a od toga ce se prodati 150 kom preko likova koji unose telefone u torbi i ne placaju nikakve dazbine, daju garanciju od 6 meseci, i ici na 350e (za koliko vec mozete naci taj telefon) dok ce 50 kom otici preko legalnih tokova i kupice ih ljudi koji ne mogu da kesiraju vec su prinudjeni da ih uzimaju na kredit i time placati 400+e.

Sto se tice propisa, atesta i ostalih papiroloskih zavrzlama, moze to lako da se resi ali bi onda svako poceo da uvozi sve a to onda ne bi bilo dobro za ove koji vec imaju razdradjene kanale i odradjene papirologije ;)

moze to lako da se resi ali bi onda svako poceo da uvozi sve a to onda ne bi bilo dobro za ove koji vec imaju razdradjene kanale i odradjene papirologije ;)

Zapravo se stime štiti država u neku ruku,stim porezima i dadžbinama,da toga nema domače se ne bi kupovalo,a ako se ne kupuje nit se proizvodi,a onda biste čak bili u večim xxxx nek sad

Domaće je domaće(ne govorim o telefonima)

@freaky, ali te cene koje vidis u MM su cene sa PDV-om i svim uracunatim zaradama. Znaci da bez problema nasi mogu da dobiju BAREM po cenama koje su bez njihovog poreza. I onda nema opravdanja da cene budu po 200-500e vise (da, ima slucajeva da su telefoni tamo 500e, a ovde 1000e, vecina flagshipova mesec dana nakon izlaska recimo)

Ja sam takodje dao konkretan primer uvoza moje firme, gde sa svim placenim dazbinama nas izadje jedva vise nego u MM sto kosta Nemca (da mozemo da vratimo PDV, kostalo bi nas slicno kao i prosecnu DE firmu)

Ako im izlozbeni prostori prave problem - neka prestanu da drze prodavnice u skupim delovima gde nisu isplative i cao.

@bahamud
Ocito me nisi razumeo, nisam mislio na dazbine, dazbine su svakako neophodne, vec sam mislio na razne papiroloske zavrzlame (brdo raznoraznih papira i atesta koji ti trebaju) kojima se otezava cela procedura.
Drugo, ne vidim sta drzava stiti kad mi nemamo elektronsku industriju.

@alfaunits
Cena u MM je sa porezom i sa marzom koja je max 5% (cisto sumnjam da lanci tog tipa idu na vece marze), nasi nema sanse da dobiju taj artikal po ceni MM+5% vec dobijaju po daleko vecoj ceni jer kupuju na kasicicu.
To sto pojedinci naplacuju duplo to je njihovo pravo, vrv misle da je to neki premium price ili sta vec, neko je vec napisao, kome je skupo ne mora da kupuje. Kod nas imas sloj ljudi koji lako zaradjuju i imaju masnu kolicinu love pa im nije tesko da placaju premium price dok ovi ostali koji nemaju 1000e za telefon sigurno nemaju ni 500e.
Mogli bi prilicno da raspredamo zasto je ekonomski opravdano ovde prodavati za 1000e isti artikal koji u DE kosta 500e ali mislim da nema svrhe niti je to interesantno vecini posetioca foruma.

Odmah da ti kažem da nije zbog standarda i kupovne moći.
Logično objašnjenje? Zaista, može li neko da nas uputi zašto su cene ovakve kakve su, a da je to smislen odgovor? Da su lopovi i da nas deru to znamo, draće nas dokle god se prodaju.

Mislis, draće nas dokle god kupujemo!

Freaky, ja rekoh da mogu dobiti po ceni po kojoj MM prodaje (znaci bruto cena u MM minus PDV). I dodaju troskove i nas PDV. I tek onda marze.
Za moj primer, znaci vrlo malo uvoza za firmu, za interne potrebe, sa svim troskovima nije izaslo bitno vise od cene koja je placena u DE. (tu racunam i prevoz)

E, sad, mi nemamo tu troskove osoblja koje to prodaje i nemamo iste troskove za izlozni prostor (kancelarija ipak moze biti u mnogo jeftinijem stanu). Ali nemamo ni promet od desetine miliona EUR ni blizu, oni imaju.

Ali sve dok je jeftinije da se ode u Bec, kupi nesto (plati karta i smestaj), plati carina i PDV kod nas regularno (kao fizicko lice, znaci na licu mesta) nego da se kod nas kupi, i to primetno, nema smisla kupovati kod nas nista ozbilnije. Laptop recimo, poveci SSD, ili pak skuplji procesor.
Nece biti isplativo za misa samo, ali i za to ima leka, pa neka drugi brinu :)

Ja sad čekam da se odredi naša cena za P9. Po ovome za ove Honore 200K nije daleko :D

Sent from my LG-D405 using Tapatalk

Kod MTSa je dosta jeftiniji od ostalih flagshipova. Po meni i dalje dranje :)

540e je EU SIM free cena za ovaj telefon, a u Srbiji SIM free 790€.

Ima tu gomila raznih nameta, od ratela do nisa, probajte da uvezete legalno mobilni telefon pa cete videti.

btw vp cene su
Honor 5x ~ 200+pdv
Honor 7 ~ 300+pdv

Onda je ime teme genijalno pogođeno. Niko drugi u svetu nema takav problem, osim nas i možda Kube :D.

Vrh Dno