Šta je novo?

Webcam nadrzor

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Imam ideju da uzmem neku jeftinu web kamericu i da je privezem na racunar, da nadrzirem sta mi pas radi kad nisam kuci (kasnije slicna ideja za bebu itd)...
ovo bih rado da izvedem na linuxu, ako neko ima ideja

Tu moze biti problem naci web kameru (kod nas) za koju tvoja distribucija ima drajver.

Alternativa je da uzmes neki polovan Adndroid telefon i da instliras neku od besplatnih aplikacija koje rade bas to, remote video nadzor.
To je daleko najelegantnije resenje a cak je i na Linux-u :)

hah, neko je skoro prodavao c210 jer je rekao da mu ne radi, a bilo mi je sumnjivo...
da krenemo od ideje da nadjem kameru, kako sa SW strane da resim? web streaming bi mi bio idealan, sa zvukom :)

To resenje sa androidom mi deluje kao da uzmem IP kameru i zavrsim pos'o

Za Linux postoji projekat ZoneMinder. E sad, tu postoji jedan problem. Projekat je prvenstveno namenjen za IP kamere, tako da bih ti savetovao da prvo dobro pogledas forum i wiki, pa da na osnovu iskustva drugih ljudi procenis koju web kameru da uzmes. Ako se ne varam, ja sam probao da nakacim Logitech C310 i C270 web kamere, i nisam bas nesto uspeo. To sam pokusavao u zurbi na server-u, tako da mozda pod grafickim okruzenjem radi kako treba...
Tj. hocu reci, ako instaliras web kameru pod X-om, verovatno povuce dobre drajvere pa to moze da se namesti da radi...

Poslednja izmena:
Raspberry pi + web kamera + sigurno postoji neki streaming sw za rpi... npr
http://sirlagz.net/2012/08/04/how-to-stream-a-webcam-from-the-raspberry-pi/
http://wolfpaulus.com/journal/embedded/raspberrypi_webcam

Samo pronadji web kameru koju ce rpi da prepozna. Sve zajedno moze da kosta ~50e (kamera + rpi)

edit:
Jos jedno resenje.. Android TV dongle.. nemam pojma kako da ga nazovem. To je spravica koja vrti android 4 (ICS), ima hdmi izlaz, par USB portova, wifi i rupicu za napajanje.

http://www.squidoo.com/mk802-skype-usb-webcam

Ideja je da pokrenes neki ip webcam app na tom androidu. Nisam probao kako bi to radilo, ali kazu na gornjem linku da skype radi. Cena tog uredjaja je oko 50e + kamera.

Ideja je da sa sastavi uredjaj koji moze da radi bez gasenja mnogo vremena, koji nema delove koji se vrte, besuman, ne greje se puno i ne trosi mnogo struje.

Poslednja izmena:
Uzeo sam c210 i extra radi pod linuxom (hvala max), e sad zone minder sam krenuo da gledam i iskreno ne deluje da cu u ovom zivotu da ga namestim da radi :))

Probao sam cheese i guvcview, posto mi u principu odgovara da rucno startujem snimanje i da ga zaustavim, medjtuim obe aplikacije se skrse kad ima kazem record video :(

Mislim da mozes da snimas video VLC-om dosta jednsotavno.

ja prodajem kameru c210...i nije mi radilo pod linuxom zato sto je bio 2.4 i to na asusuovom ruteru , kada sam stavio 2.6 sve je proradilo ali mi firmware nije odgovarioa tako da sam se vratio na 2.4. Valjda, UVC je podrzan na 2.6 a na 2.4 treba linux znanje da bi se to nekako instaliralo, kojeg ja nemam...

motion mi se vise svidja, ipak :)

Ali smo ustanovili da je najzgodnije da snimam samo zvuk, pa sam instalirao audio recorder koji fino radi :)

Vrh Dno