Šta je novo?

Web - Svem se promenilo na ćirilicu

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
Ovako stoje stvari ... installirao sam office 2008 na MacBookPro-u i izgleda da je doslo do promene nekog sistemskog fonta ili nesto sl. ne znam kako da vam objasnim ...

uglavnom sada mi je npr. google na srpskom i to cirilica a i jos neki drugi sajtovi koje otvorim ... mozda je i jos neka aplikacija u istom problemu ali nisam jos locirao koja ... a mozda i nije ...

pa posto ne znam kako da objasnim ja sam lepo napravio pdf koji ce to da uradi umesto mene ... napravio bih neki gif ili nesto sl. ali ne znam kako na Mac-u da uradim print screen ... nemam to dugme na tastaturi :d ...

verzija software-a je Mac OS X 10.4.11 (8S2167) ... ajde pomozite ...

i jos jedno pitanje ...
ovaj MacBookPro ima installiran milion fontova ... da li je to dobro ili je slucaj kao na PC-u ... sto vise fontova to losije radi

DOPUNA
Evo nije me mrzelo da installiram i Firefox za Mac i ista je situacija ...

Prilozi

• Google Search.pdf
    88.8 KB · Pregleda: 464
Poslednja izmena od urednika:
Ovako stoje stvari ... installirao sam office 2008 na MacBookPro-u i izgleda da je doslo do promene nekog sistemskog fonta ili nesto sl. ne znam kako da vam objasnim ...

uglavnom sada mi je npr. google na srpskom i to cirilica a i jos neki drugi sajtovi koje otvorim ... mozda je i jos neka aplikacija u istom problemu ali nisam jos locirao koja ... a mozda i nije ...

pa posto ne znam kako da objasnim ja sam lepo napravio pdf koji ce to da uradi umesto mene ... napravio bih neki gif ili nesto sl. ali ne znam kako na Mac-u da uradim print screen ... nemam to dugme na tastaturi :d ...

verzija software-a je Mac OS X 10.4.11 (8S2167) ... ajde pomozite ...

i jos jedno pitanje ...
ovaj MacBookPro ima installiran milion fontova ... da li je to dobro ili je slucaj kao na PC-u ... sto vise fontova to losije radi

DOPUNA
Evo nije me mrzelo da installiram i Firefox za Mac i ista je situacija ...

1. Microsoft software (smece) pravi probleme i na Mac-u
najverovatnije si cekirao da ti instalira i fontove uz Office.

2. print screen ti je jabuka+shift+3 (fullscreen) ili jabuka+shift+4 (selekcija). ako imas Leopard dobices PNG fajla dok Tiger pravi TIFF ako se ne varam (mozes i ovo da promenis uz pomoc npr. Onyx-a).

3. da, ako imas gomilu fontova i Mac OS X se gusi. Za manipulaciju fontovima imas sistemsku aplikaciju FontBook. Koliko losije radi ne znam, samo ljudi kazu da radi losije kad imas "milion" fontova...

4. proveri sta ti je setovano u System Preference pa pod International, ne bi me cudilo da je M$ ispodesavao sistemske parametre u zavisnosti od toga sta si uneo prilikom instalacije Officea.

Poslednja izmena od urednika:
1. Microsoft software (smece) pravi probleme i na Mac-u
najverovatnije si cekirao da ti instalira i fontove uz Office.

2. print screen ti je jabuka+shift+3 (fullscreen) ili jabuka+shift+4 (selekcija). ako imas Leopard dobices PNG fajla dok Tiger pravi TIFF ako se ne varam (mozes i ovo da promenis uz pomoc npr. Onyx-a).

3. da, ako imas gomilu fontova i Mac OS X se gusi. Za manipulaciju fontovima imas sistemsku aplikaciju FontBook. Koliko losije radi ne znam, samo ljudi kazu da radi losije kad imas "milion" fontova...

4. proveri sta ti je setovano u System Preference pa pod International, ne bi me cudilo da je M$ ispodesavao sistemske parametre u zavisnosti od toga sta si uneo prilikom instalacije Officea.

1. Meni nije pravio problem, instalirao sam i fontove koji idu uz Office
2. I Tiger pravi PNG
3. Svi sistemi se guse kad imas bilion bespotrebnih fontova

Primio sam se na shift+jabuka+4 :p

pa evo odgovora za sve ... mada sam ja i pre gomilu tih stvari probao da sredim bas na taj nacin ali nece

Picture 1.png
Picture 2.png
Picture 3.png
Picture 4.png

nadam se da pomazem :type:

ok, a sta ti stoji u FontBooku? da li imas tamo sve standardne fontove ? mozda i da uklonis sve i ostavis samo standardne pa da vidis sta ce se desiti :)

sad sam pogledao onaj PDF koji si poslao - stavio je bas neki cudan font za cirilicu a onda opet "Extra" pise pravilno latinicom kao i "Web"... bas cudno.

Nisam siguran sta da trazim u fontbooku ... evo jedan screen

pise da je installirano 839 fontova

primetio sam da neki fontovi pored naziva imaju crnu tackicu

Picture 1.png

:wall:

Ti CIR fontovi ti prave zbrku. Pobriši to ili ih disjebluj / restartuj / vidi da li je onda normalno. Garantujem da je do CIR fontova.

Da, da ... do Cirilicnih fontova je ... disableovao sam ih i sad je sve ok ... nego da li bi neko bio ljubazan da mi napise listu standardnih fontova kako bih ostale disableovao i enableovao po potrebi

Super ... hvala ... inace one crne tacke koje se pojavljuju pored fotna oznacavaju da je to duplikat ... tako da necu sada ali samo da se naspavam pa ih sutra brisem sve ... pozdrav

Nazad
Vrh Dno