Šta je novo?

Wdc black 1TB i malo pitanje..

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Uzeh juce ovaj hard i krenuh u instalaciju Win 7.
Posto mi je ovo prvi od velikih diskova, a nisam pratio temu interesuje me sledece:
Nisam nikako mogao da obrisem neku recovery particiju ( ~ 100MB) ?
Napravio sam jednu od 80Gb i tu instalirao Operativni, a na ostatku jos jednu particiju koja sluzi za sve ostalo.

Disk je izvadjen iz neotvarane kesice.
Da li je ovo ok i cemu sluzi ta recovery particija.

Kod formatiranja Windows 7 pravi tu particiju od 100 megabajta.Slobodno je ostavi tako.

Kod formatiranja Windows 7 pravi tu particiju od 100 megabajta.Slobodno je ostavi tako.

Ok.
Napravio sam image iz Norton Ghosta sistemske Win 7 particijie posle podesavanja i instalacije svega. Napravio sam i image iz samog Win 7, koeisteci postojecu Windows backup alatku i to je ok.

S obzirom da sam imao Vista image pre ovog novog harda , a koji nije imao tu restore particiju od 100Mb, da li cu moci, da vratim Vistu na ovu particiju na kojoj je sada Win 7.
Za slucaj da mi treba nesto iz Viste?

Imam i ja jedno pitanje, juče sam kupio gore pomenuti HDD i greje mi se malo više ide i do 53C, to očitavam iz HDD termometra, sada sam primetio da se i stari disk greje za neki stepen više, on ide i do 44C a pre je bio oko 42. Novi disk sam stavio dalje od starog za otprilike tri uređaja unatar kućišta. Napajanje je LC Power(LC5550 V2.0) 550W. Da li to znači da obavezno trebam da stavim još neko hlađenje(posedujem jedan kuler na vrhu kućišta koji izvlači vazduh) a ako je tako šta preporučujete?

Imam i ja jedno pitanje, juče sam kupio gore pomenuti HDD i greje mi se malo više ide i do 53C, to očitavam iz HDD termometra, sada sam primetio da se i stari disk greje za neki stepen više, on ide i do 44C a pre je bio oko 42. Novi disk sam stavio dalje od starog za otprilike tri uređaja unatar kućišta. Napajanje je LC Power(LC5550 V2.0) 550W. Da li to znači da obavezno trebam da stavim još neko hlađenje(posedujem jedan kuler na vrhu kućišta koji izvlači vazduh) a ako je tako šta preporučujete?

Misliš 43°C? :trust:

To je prilično za hard disk, iako je black. Valjalo bi da staviš kuler koji bi bio intake fan tj. uvlačio hladan vazduh u kućište. Postavi ga tako da duva i preko donje i preko gornje strane hard diska.

Misliš 43°C? :trust:

To je prilično za hard disk, iako je black. Valjalo bi da staviš kuler koji bi bio intake fan tj. uvlačio hladan vazduh u kućište. Postavi ga tako da duva i preko donje i preko gornje strane hard diska.

Da ipak ide i do 53C, na njemu sam samo instaliraio novog Wolfenstaina i kada završim igricu ide dod 53C a kada ništa ne radim(surfujem, slušam muziku i tako to) dogura do 49-50C. Moraću ipak da uzmem neki kuler.

Poslednja izmena:
^
Ja kada sam formatirao particiju na ne-hladjenom disku, temp. je porasla do 52 i bila konstantna, i ostao je ziv.
No ipak cu mu obezbediti hladjenje, sto bi trebali uraditi svi koji nisu;)

Meni je temperatura porasla do 51 kada sam formatirao disk, patek onda spala na oko 49C, i sada se kreće oko 48-50 kada ne diram podatke sa tog diska a kada nešto pokrećem sa njega ide 51-52C.:S: Hlađenje postavljam vrlo brzo

Ok.
Napravio sam image iz Norton Ghosta sistemske Win 7 particijie posle podesavanja i instalacije svega. Napravio sam i image iz samog Win 7, koeisteci postojecu Windows backup alatku i to je ok.

S obzirom da sam imao Vista image pre ovog novog harda , a koji nije imao tu restore particiju od 100Mb, da li cu moci, da vratim Vistu na ovu particiju na kojoj je sada Win 7.
Za slucaj da mi treba nesto iz Viste?

Mislim da neće biti problema, uostalom ako ne budeš imao sedmicu slobodno možeš da obrišeš i tu restore particiju.

te temperature oko 50 nisu preporucljive...u svakom slucaju uvek je pametnije kada si vec dao 10-tak hiljada za HDD, da das jos 200 kinti za HDD cooler i da smanjis temp...a kada su temp tako visoke, onda obavezno...

37 C je stalna temperatura mog harda. Imam jedan cooler pored harda, koji izvlaci vazduh iz case-a.
Videti masinu iz potpisa.

Tek kada sam ugradio jedan kuler da duva u hardove smanjio sam temperaturu na 46C na WD a na hitaciju 38C, što znači da sam smanjio za nekih 5-6C, što nije loše:). Sada imam dva kulera, jedan izvlači topao vazduh a drugi uvlači(duva) svež vazduh, razmišljam se da ugradim još jedan kuler koji duva u hardove, da vidim koliko još mogu da snizim temperaturu.

To je ok kombinacija. Temperatura je, i dalje, daleko od idealne, ali je prilično bolja. Gledaj da postaviš kuler tako da duva više u WD nego u Hitachi, ako je ikako moguće, jer je temperatura Hitachija ok, ali je WD prilično topao za njegove standarde. U stvari, lakše je pretumbati hard diskove nego budžiti nešto sa kulerom.

Što se tiče ugradnje još jednog kulera, ako imaš mesta i volje da potrošiš još par stotina dinara, što da ne... ali pod uslovom da si probao da zameniš poziciju hard diskova, naravno. Za sistem, generalno, taj kuler neće mnogo značiti, bitniji bi ti bio još jedan outtake nego intake.

Prvo da kažem da mi je 46C dok igram igricu, daok u stanju mirovanja 45c(slušam mjuzu, prebacujem fajlove...), drugo- već sam radio premeštanje diskova. Sadašnja pozicija novok kulera je sa frontalne strane(imam otvor pri dnu) i jedva sam ga montirao zbog frontalne maske kućišta. Baš na mestu kulera nalaze se tasteri za uključenje i restart kompa sa svojim budžama koji bukvalno pretiskaju kuler na središnjem delu. To je za sada uredu i jedan drugom ne smetaju. Ali je problem nastao sa pozicijom hardova prema kuleru. Prvo sam ih postavio odmah jedan ispod drugog(razmak cirka 5mm). Onda temperatura bil 48C. Danas sam premestio hardove spustio sam hitachi malo niže za jedno mesto i temperatura je spala za 2C. Što je razumljivo. Pa se nosim tom mišlju da još jednim kulerom, koji bih postavio sa strane, smanjio još koji stepen. Partybreaker hvala puno na savetu:wave:

Mislim da je i 45c puno za jedan WD a posebno za BLACK seriju u koju duva cooler!
Evo mojih temperatura!

Prilozi

• Temp 1.jpg
    Temp 1.jpg
    162.5 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
Ljudi pa šta ne valja? Ja ne znam šta treba da uradim da bih smanjio temperaturu, a glupo mi je da zbog toga reklamiram hard, on u suštini radi, ali se malčice više greje.

Prvo da kažem da mi je 46C dok igram igricu, daok u stanju mirovanja 45c(slušam mjuzu, prebacujem fajlove...)

Ne znam kakvo ti je kućište i kakav je airflow u njemu, ali ovo je i dalje previsoka temperatura za jedan disk, kako za wd tako i za hitachi.
Meni wd diskovi (2500ks) nikada nisu prelazili 41c i to pod opterećenjem u najvrelijim letnjim danima, dok je hitachi u takvim situacijama bio za 4-5c hladniji.
Evo ti temp jednog hitachija od 250gb, hladjen sa CM fanom na ~600rpm, u kinez kućištu. :D
hdd_temp.png

40-45C godinama mada predpostavljam da su se komponente unutar stopile pa zbog toga nemam problema :D (na foru XBOX-a :D)

Stvarno je 50C mnogo za nov disk.

Druga stvar je stari hdd; na mom drugom kompu imam 3 hdd-a (20GB, 80GB i 120GB), ovaj u sredini dostiže 60 Celzijusa dok ovi sa strane nešto malo manje. Nemam ni jedan dodatni ventilator na kućištu i nije me briga, ionako su stari hdd-ovi i računar.

S ovim temperaturama radi već 2 godine bez problema.

Inače ova dva hdd-a iz potpisa na glavnom računaru imaju ok temperature, od 30-35C u prosjeku.

Da se meni grije toliko novi hdd reklamirao bih ga obavezno.

Da bih ga reklamirao morao bih celo kućište da nosim kod njih, a to je malo preterano i mislim da ništa ne bih uradio. Ti možeš da reklamiraš uređaj koji ne radi i ne obavlja njegovo osnovnu funkciju a to kod mene ipak nije slučaj. Nije da branim prodavca ali je takvo činjenično stanje a i garancija mi je 5 godina pa ako izdrži dotle ili približno ja ću biti prezadovoljan. Jedno pitanje da li može disk koji si već formatirao i podelio na nekoliko particija da se sve to lepo obriše i da se postavi u prvobitno stanje kao da nikad nije formatiran?

Jesu se pojavili novi Black sa 500GB pločama?

Poslednja izmena:
Uspeo sam da smanjim temperaturu na 41-42C sa dodatnim outtake kulerom a hitachi je otišao na 35-36C, kada sam ga postavio kao intake nije imalo nikakvog efekta, partibrejker je bio u pravu :wave:

Uspeo sam da smanjim temperaturu na 41-42C sa dodatnim outtake kulerom a hitachi je otišao na 35-36C, kada sam ga postavio kao intake nije imalo nikakvog efekta, partibrejker je bio u pravu :wave:

Nevezano od temperature,kako si zadovoljan sa diskom,koliko je brz ,da li je galsan ili tih?

Jel tvoj model sa 3ploce po 333GB ili 2*500GB?

Biće da je 3x333, jer 2x500 su tek juče najavljeni: WD today announced that it is now shipping desktop 7200 RPM 2 TB hard drives and is qualifying with OEMs enterprise-class hard drives based on WD's 500 gigabytes-per-platter technology.

64 MB keša. Mašala :p

Poslednja izmena:
?
To je najavljen 2TB(4x500) disk, ne 2x500=1TB.

Da najavljen je 2TB od 4*500GB stim da takav disk nema puno smisla kao sistemski bez obzira sto je iz black serije,jer sta ce nekom toliki prostor i 4ploce na sistemskom diosku.

Po meni je idealna varijanta za sistemski disk neki brz 7200rpm sa 1 ili 2 ploce,naravno posto ce sada biti aktuleni plateri od 500GB onda takav neki...

Nevezano od temperature,kako si zadovoljan sa diskom,koliko je brz ,da li je galsan ili tih?

Jel tvoj model sa 3ploce po 333GB ili 2*500GB?

Što se buke tiče po meni nije uopšte bučan ili se meni to samo čine jer ga nečujem od kulera :p, da moj model je sa 3 ploče po 333GB, za sada nema nikakvih zamerki videću kada ga malo više opteritim. Planiram da na njemu instaliram Windows7(pored XP-a i Viste) nadam se da neće biti nekih problema, puno igrica i filmova pa tek onda da vidim kako se ponaša.

Nazad
Vrh Dno