Šta je novo?

WD640AAKS WELIKI problem

branaaa

Slavan
Učlanjen(a)
11.09.2007
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600, Vodeno hladjenje
Matična ploča
MSI MAG B550M MORTAR MAX WI-FI
RAM
DDR4 32gb (2x16gb) 3200mhz; Kingstone Fury
GPU
RTX 2060 6GB DDR6
Storage
Nvme m2 250gb Samsung 970 Evo Plus, Sigate 6TB
Zvuk
Integrisan
PSU
Be Quiet 80+
Kućište
Gamemax
Monitor
Aoc zakrivljeni 27"
Miš & tastatura
A4Tech Bloody edition
Ostale periferije
PS5 :D
Tablet
Mi Pad 6
Mobilni telefon
S24 Ultra
Pametni uređaji
Huawei watch GT4
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam problem sa ovim hardom. E sad problem je poceo kada mi je drugi hard (wd320aaks), poceo da da kuca, pisti, radi usporeno... crkava...
Posto mi je na njemu bila muzika uspeo sam da iskopiram fajlove na ovaj drugi, i uzmem lepo raskacim odumrli deo.
Onda lepo upalim komp, posto mi je windows na wd640aaks, kad gle cuda! Dodje do boot skrina i tu stoji.
Probao sam sve moguce kombinacije od cackanja po biosu, fix boot... Ali nista nije pomagalo.
Hard sam probao i na drugom kompu kod drugara isto se desava.
Na kraju sam pokusao da reinstaliram windows ali ni to nisam uspeo. Izbaci mi prilikom inatalacije ovo dole. Probao sam i windows 7, i isto nemoze.
Mozes da obrises particiju i da je napravis ponovo, ali da pocne instalacija jok.
E sad Windows moze da se instalira samo ako ima jos jos neki hard pored njega, ako je sam nemoze.
Probao sam da stavim drugarov hard samo da bi na moj instalirao windows, i kada njegov raskacim opet nece da boot-uje, windows. Neznam sta vise da radi sa njim.
Ima li neko ideju kako da sredim ovo?

Prilozi

• Image031.jpg
    Image031.jpg
    173 KB · Pregleda: 130
Instaliraj Windows7 posto leba nema od starog XP-a

Coveku ne treba beskoristan savet nego predlog kako da resi problem. Ja sam ISTI problem resio na sledeci nacin, podigao lepo Hiren's CD i sa njega Xtended Fdisk, lepo pobrisao sve particije na mom WD-u (isti model imamo) i napravio jednu particiju od 30gb kao sistemsku, oznacio je kao aktivnu i bootabilnu i to je to. Posle toga XP se na toj particiji instalirao bez problema, ovakvo ponasanje tog harda zavisi i od cipseta koji imas.

Baš tako... Hiren's CD u drajv i udri... Pre toga ako misliš da instaliraš XP, vidi u BIOS-u kako ti je namešten kontroler, na ACPI ili "normal". Ako želiš ACPI pod XP-om moraš da integrišeš drajvere u XP instalaciju (hint:nLite). Vista ili W7 imaju već integrisane drajvere.

beskoristan savet je da uzme i pobrise particije. Ukoliko instalira W7 nece mu se u buducnosti desavati ovaj problem... mislim resenje bi bilo i da uradi Full Erase diska sa WD alatkom pa da instalira bilo koji windows

Probao sam i windows 7, i isto nemoze.
Mozes da obrises particiju i da je napravis ponovo, ali da pocne instalacija jok.

beskoristan savet je da uzme i pobrise particije. Ukoliko instalira W7 nece mu se u buducnosti desavati ovaj problem... mislim resenje bi bilo i da uradi Full Erase diska sa WD alatkom pa da instalira bilo koji windows

OP je u prvom postu napisao da ne prolazi install W7.

Problem je u zadnje vreme dosta cest.
Na servis dolaze gomile diskova kojima pobrljave tabele i jedni lek koji za koji ja znam je Fdisk za brisanje/kreiranje novih particija i DOS format u FAT istih.
Posle toga možeš ih formatirati kako hoćeš.
Dosta često ljudi zeznu disk sa Partition Magic-om. Ja ga lično izbegavam.

Ti problemi se desavaju uglavnom sa AAKS ili i sa drugim diskovima?
Partition Magic je odavno za izbegavanje.

Poslednja izmena:
Pa partition magic radi ono sto ne bi trebalo da se radi.

Iz windowsa tacno postoje pravila kako se prave particije i kako se menjaju i tada sve savrseno radi.

Ti problemi se desavaju uglavnom sa AAKS ili i sa drugim diskovima?
Partition Magic je odavno za izbegavanje.

Ja radim samo sa WD diskovima pa mogu samo za njih da pričam.
Problem se javlja na svim serijama diskova... JS, AAJS, JB, JD, BB, BD, AAKS, AALS, AACS... itd.
Indikacije su najčešće crn ekran prilikom početka textualnog dela instalacije XP-a i pucanje/zakucavanje instalacije Viste/W7.

Coveku ne treba beskoristan savet nego predlog kako da resi problem. Ja sam ISTI problem resio na sledeci nacin, podigao lepo Hiren's CD i sa njega Xtended Fdisk, lepo pobrisao sve particije na mom WD-u (isti model imamo) i napravio jednu particiju od 30gb kao sistemsku, oznacio je kao aktivnu i bootabilnu i to je to. Posle toga XP se na toj particiji instalirao bez problema, ovakvo ponasanje tog harda zavisi i od cipseta koji imas.

Nije to problem, nego sto imam oko 300GB, podataka na njemu to je problem!
E sad moze li sa Fdisk-om, da se obrisu ove druge dve particije bez ove trece sa podatcima i da se naprave nove? Pa da probam jedino tako.

Može naravno.
Nisam siguran da ce to da uspe, do duše - probaj svakako.

Poslednja izmena:
Ovaj ekran mi je izlazio kada sam pokusavao da instaliram WinXP na logicku particiju. Probaj ubiti C particiju sa Acronis Disk Director Suite-om, ponovo je kreiraj kao primarnu particju (ne secam se tacno kako ADDS to zove valjda Active ili Boot, tako nesto) i probaj instalaciju WinXP-a.

Molim te ne pricaj gluposti. Ja sam na oba dva WD6400AKSS instalirao WIN7 i to par buildova, na kraju kada sam hteo komplet da ga skinem NISAM uspeo, nisam uspeo ni da instaliram XP a ni WIN7 ponovo (toliko o kvalitetu WIN7 u radu sa particijama i boot diskovima, nisu uspeli da naprave ni funkcionalnu parititioning rutinu u tom "novom" OS-u), uostalom covek u Xtended fdisku NE MORA brisati sve particije, samo onu prvu sistemsku a ne i onu na kojoj mu je 300gb podataka.

Tako mu onda i reci.. Savet ti je bio da pobrise sve particije i napravi jednu od 30gb...

Nema leba od ovoga, probao sam i opet nece.
Moram i dalje drzati zakacen ovaj riknuli hard, cisto da bi mogao podizati windows.
Kad skupim pare, kupicu jos jos jedan hard, pa cu prebaciti podatke na njega i formatirati ovaj stari, pa da vidim jel mu ima pomoci.
Hvala svima na pomoci u svakom slucaju!

Možeš odraditi šta sam ja planirao kad mi je bio hitno potreban backup 300gb podataka... Ili odraditi to sto sam i uradio..
Hteo sam da pazarim polovan hard ovde na oglasima, uradim backup podataka na njega, posle ide full erase starog diska, vraćanje podataka na njega, a onda full erase "backup" diska i na doboš u oglase ponovo na tu cenu ili nešto manju cenu, nebitno, podaci su mi bili bitniji za to malo sto možeš izgubiti u ovakvoj kupoprodaji.
Medjutim, javio mi se prijatelj i pozajmio mi prostor na svom disku, tj.disk i odradio sam to što mi je trebalo..

Ja nikad nisam imao problem kao tvoj iako imam 2 diska a jedan je AAKS. Imam Windows XP na jednom, Windows7 na drugom, na oba imam njihove bootloadere i po dve primarne particije a sistem dizem tako što u biosu podesim koji da se butuje. W7 mi je primarni, pre toga bila Vista na tom disku, XP ni ne koristim, samo stoji tako.
Reinstalirao sam W7 dosta puta, probavao build-ove kako su izlazili, instalirao sam i više puta taj XP i svaki put kad sam radio reinstalaciju bilo kog sistema od ova dva, isključivao sam fizički drugi disk da ne bi brljavio bootloadere i dobio zajednički bootloader...
Posle instalacije windowsa, prilikom prvog restarta, vraćam isključeni disk..

Poslednja izmena:
Pa, ni ne treba mi.. XP u principu ni ne koristim

Mislim da je hard bio felerican kada sam ga kupio, samo sto ja to nisam ni primetio do casa kada mi je riknuo stari i kada sam ga raskacio, e tada je pocelo da se deseva, to sto se desava.
Mislim on radi u principu normalno, samo sto...znate vec sta.
E sad nije ti losa ta solucija sa polovnim hardom.

Mislim da nije neispravan.
Snadji se za backup podataka i odradi Full Erase preko WD alatke..

Mislim da nije neispravan.
Snadji se za backup podataka i odradi Full Erase preko WD alatke..

Nekazem da je neispravan, samo ima neku mozda fabricku gresku ili sta vec.
I ja mislim da ce raditi normalno kada ga formatiram celog.
Sve ostalo sam probao, to mi je jos preostalo pa cu videti.:crash:

Mislim da je hard bio felerican kada sam ga kupio, samo sto ja to nisam ni primetio do casa kada mi je riknuo stari i kada sam ga raskacio, e tada je pocelo da se deseva, to sto se desava.
Mislim on radi u principu normalno, samo sto...znate vec sta.
E sad nije ti losa ta solucija sa polovnim hardom.

Disk ti je, kao gomila drugih koje sam video, ispravan. Samo moraš da utepaš sve particije Fdisk-om i odradiš DOS format.

Za podatke... ne znam kako to da izvedeš, jer se nisam bavio time. Probaj Help-disk ili data solution ili neku slicnu firmu za recovery, ali se spremi da platiš.

:laugh:
zasto? nije jos poubijao podatke da ih mora vracati..

Disk ti je, kao gomila drugih koje sam video, ispravan. Samo moraš da utepaš sve particije Fdisk-om i odradiš DOS format.

Za podatke... ne znam kako to da izvedeš, jer se nisam bavio time. Probaj Help-disk ili data solution ili neku slicnu firmu za recovery, ali se spremi da platiš.

Nije problem mogu ja da dodje do podataka normalno, samo nemam gde da ih smestim, da bi oslobodio popunjenu particiju i formatirao ceo hard.
Hvala bogu ti alati mi sad netrebaju!:D:d;)

Ako budesh svracao u BG pusti PM dan ranije. Imam ja na poslu par terabajta slobodnog prostora :D

Nazad
Vrh Dno