Šta je novo?

Wd640aaks Rip!

MDM

Čuven
Učlanjen(a)
26.05.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7-3770K @ 4.8 GHz, PHANTEKS PH-TC14PE (+fans 5x12 + 3x14)
Matična ploča
ASUS Maximus V GENE
RAM
Mushkin Redline PC3-14900 1866MHz CAS 9-10-9-27 16GB (4 x 4GB)
GPU
SAPPHIRE NITRO Radeon R9 FURY 4G HBM
Storage
GAMMIXS11Pro 1TB; 850PRO 256GB; ST3500418AS 500GB, ST3000DM001 3TB, DT01ACA300 3TB, ST8000VN0022-2EL112 8TB, 2 x ST18000NM000J-2TV103 18TB
Zvuk
Integrated (SupremeFX III - Realtek ALC898) + Tannoy 633 Plus
PSU
ASUS ROG Thor 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Centurion 590
Monitor
Acer XR341CK
Miš & tastatura
Logitech G502 SE, Logitech G413 SE, Logitech K800
Ostale periferije
Optiarc AD-7240S
Laptop
HP Victus - 16-e0090ns 65F13EA (Ryzen 7 5800H / RTX 3050 Ti) + KC3000 1TB, 32 GB Fury Impact DDR4 3200MHz, Razer Atheris
Tablet
Windows 10 Pro x64
Mobilni telefon
POCO F3
Pametni uređaji
LG 49UH668V - 49" ULTRA HD 4K LED TV
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nism odmah obratio paznju, ali (nazalost) posto sam instalirao vistu, programe... i poceo testiranje novog hardvera uocio sam da pad citanja na pocetku harda nije normalan. I sa MHDD i drugim programima iz wina sam nasao bad block! A i na pocetku diska, kao i svuda dalje pristup ostalim 50ms, 300ms, pa i 500ms u broju! sada sam stigao do 5 BB! Ali nazalost nemaju da mi zamene, vec mi nude Samsung F1, ali kad sam jutros otisao u servis oni prodali poslednji F1 koji mi je bio rezervisan! :mad: Sada moram da cekam da vidim sta da radim dok totalno.. RIP. Srecom imam jos stari hitachi sa xp-om. No poenta je da i ovde ima trulih jabuka.

Vista mi je remapirala file i vise ne vidi BB, ali i ako imam acronis bekap, pitam se sta li je otislo i ako je vitalno da li vracati na sledeci hard...? :trust:

Nism odmah obratio paznju, ali (nazalost) posto sam instalirao vistu, programe... i poceo testiranje novog hardvera uocio sam da pad citanja na pocetku harda nije normalan. I sa MHDD i drugim programima iz wina sam nasao bad block! A i na pocetku diska, kao i svuda dalje pristup ostalim 50ms, 300ms, pa i 500ms u broju! sada sam stigao do 5 BB! Ali nazalost nemaju da mi zamene, vec mi nude Samsung F1, ali kad sam jutros otisao u servis oni prodali poslednji F1 koji mi je bio rezervisan! :mad: Sada moram da cekam da vidim sta da radim dok totalno.. RIP. Srecom imam jos stari hitachi sa xp-om. No poenta je da i ovde ima trulih jabuka.

Vista mi je remapirala file i vise ne vidi BB, ali i ako imam acronis bekap, pitam se sta li je otislo i ako je vitalno da li vracati na sledeci hard...? :trust:

Ni on nije idealan !!!

Relokaciju loših sektora obavalja sam disk (deo S.M.A.R.T mehanizma) ali svakako je postojanje realociranih sektora i eventualna progresija, dovoljna indikacija za zamenu diska.

Poslednja izmena:
Stigla zamena! SAMSUNG SpinPoint F1 (HD642JJ), hladniji za nekoliko stepeni od prethodnog i mnogo tisi-necujan, napravljen 04.08. (moj je doduse crkavao od starta pa buka kliktanja i drljanja nije valjda merodavna). A pitanje mi nije bilo jasno formulisano, u stvari interesuje me imam li korumpiranih podataka sa tog harda, posto je bekap napravljen nakon remapiranja tj. nadam se da nije ostecen neki vitalni fajl... Ko zna koji i gde, ili sam imao srecu pa je bio u nealociranom delu, ko zna..? Sada je upravo taj bekap vracen na novi hard, i za sada se vista ne buni.

pozz'

Poslednja izmena:
ipak je to dosta veliki kapacitet....
tesko da se poodilo da je bas natom losem delu nesto bitno....

ipak je to dosta veliki kapacitet....
tesko da se poodilo da je bas natom losem delu nesto bitno....

Nadam se da si upravu! Ali prvi BB je bio na LBA 30628096 a ostali na 250000000 i dalje. Ovaj prvi je poprilicno blizu pocetka... Ali mislim da sam doro prosao, s obzirom da nakon formatiranja vise nije hteo ni da iskopira obican fajl!! :smash:

Pozz'

Ako znas LBA onda znas i sta je bilo tamo na tom sektoru. Inace po nekom mom iskustvu cim se disk greje jace nego sto je uobicajeno nesto tu ne stima. Izuzimajuci naravno diskove na 10 i 15 K RPM :D

Kako mogu znati ste je na odredjenom sektoru? ima li alat za tako nesto, cisto me zanima!

A WD se nije grejao previse 27-30 kao i Hitachi, ali samsung je tada 20! najhladniji hard koji sam ikada video. I imam 2 osmice koje duvaju od prednje strane kucista preko hardova.

Zna li jos tko za ovakve slucajeve sa ovim WD-om? Za Samsunga sam vec cuo da ima problema, barem sto se dijagnostike tice. Navodno su sasvim ispravni F1 diskovi bacali greske u softverima za dijagnostiku.

Pa wd Ima svakojakih roblema....

Nista cudno ......

Cudno je, jer su oni specijalizirani za HDD-ove, bas kao i Seagate.

Poslednja izmena:
:Klanjanje

sve pohvale za f1 seriju samsunga ;)

Nadam se!

Za sad sam extra zadovoljan, cak je neznatno (ili znatno) bolji u nekim stvarima od WD-a, bar u upotrebi koju mu ja zadajem (kopiranje, otpakivanje, ucitavanje...).

Zna li jos tko za ovakve slucajeve sa ovim WD-om? Za Samsunga sam vec cuo da ima problema, barem sto se dijagnostike tice. Navodno su sasvim ispravni F1 diskovi bacali greske u softverima za dijagnostiku.
Sta vise, ne (samo) u testovima, vec u Samsung-ovom internom dijagnostickom testu... nesto je tu opasno smrdelo (ili pak jos uvek smrdi)...
A bilo je i solidnog failure rate-a.

Poslednja izmena:
Sa novim samsungovim softverom stvar je ispravljena, posto ostali programi nisu nista pokazivali. A failure rate je ne dozvoljeno velik kod svih proizvodaca hardova!

Pozz'

Umire mi i Samsung, bas sam maler. A da bude jos gore... kupljeno je u Eurolinku!!!!! :D

Koje napajanje imas?

Drugu su riknula 2 WD 640 black bila na budjavom Codegen napajanju.

A budjavi Codagen jos radi?
Ja bi se pre gledao budj i plesni na wd-u koji je najtruliji disk svih vremena.
Tako dziberski odradjen da je to neverovatno. To znaju oni kojima je crkao
i za kojeg jos uvek nema nikakve sanse da se spasu podaci....
Dok nadjemo resenje mnogi ce da prezale podatke.

Pise na pocetku teme koji je; 640GB, a sada idem da uzmem seagate St3500418AS, pa da probam sa tim, dva u raidu, nisam to jos probao do sad... Tu tek ima da ......x! Ali ajde :D

Corsair HX520, to sigurno nije krivac...

Poslednja izmena:
Prosla serija Seagate je imala los firmware, nadam se da .12 nema, bar se za sad niko na netu ne zali i to je pogadjalo 1T i 1.5T najvise. A vec sam ih uzeo, brzi su od WD.. I brzi su, u raid 0 200MB average read, max 250MB!

Uglavnom da se vratim na temu, formatirao sam Samsunga + zero fill, i kao prosli put vratio atribute u SMART-u, current pending sector count i soft read error rate na 0, a uncorrectable sector count je ostao na 1kao i ultraDMA CRC error count na 6. Ali kada sam i prosli put vratio sistem, problemi su ponovo krenuli kao i iste vrednosti da skacu, a popio sam i blue screen u visti par puta dok sam svlacio torrente i programi nisu hteli da citaju taj sektor. A oba puta je bio na pocetku harda, te sumnjam da moze biti do softvera dva puta na istom mestu! Tako da nije jos krepao (remapirao bad block) ali ima naznake... A sumnjam da moze da pukne vin zbog dijagnosticke greske kao sto je neko napomenuo ranije u temi..

A inace zvao sam RHS pro company, koja mi stoji na garanciji. Uglavnom ispricase mi pricu da imaju disk u svojoj bazi, ali i ako konstatuju kvar da bez posredstva prodavca ne mogu da mi ostvare pravo na garanciju i da ga zamene?!? I da tada mi preostaje samo da pokusam ostvarirti pravo preko trgovinskog suda od eurolinka u stecaju sa papirom koji mi oni budu dali sa potvrdom o kvaru??!!! A koliko sam video na forumu drugi kupci sa raznom robom na reklamaciju nisu imali problema da sa drugim firmama uvoznicima ostvare garanciju?

Molim za savet ako neko zna!!

Prilozi

• Clip.jpg
    Clip.jpg
    217.4 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Ako znas ko je uvoznik, obrati se njima.. Taj RHS nije..

RHS je preuzeo Flaminga koji je cini mi se bio uvoznik..a li i dalje stoji da je RHS stoka jer sam video par primera da su odbili garancije na palit sa nekim jako blesavim objasnjenjima....

Da prijavim da je i moj WD6401AALS juce popodne otisao u vecna lovista :(

Ako znas ko je uvoznik, obrati se njima.. Taj RHS nije..

Jeste RHS! Priznali su i sami, a isto mi pise i na nalepnici od harda.

@ Zeljko: Moracu ih pritisnuti i pretiti inspekcijom... sta drugo!
Pozz'

Da prijavim da je i moj WD6401AALS juce popodne otisao u vecna lovista :(

Taj je jos noviji! Bas se razmisljao za ovu NE planiranu kupovinu: WD raid (ipak dosta skuplji), WB Black i Seagate .12 koje sam i uzeo, posto samo jos tu firmu nisam probao. A imam i starog Hitachija T7K250 od 160Gb koji radi kao kad je kupljen, a pre njega mi je i Maxtor od 80Gb crkao... Bas imam iskustva :D :S:

Meni MK maloprodaja javila da disk nisu odneli u Pakom vec u RHS jer je kupljen od Flaminga i kao uzeli su ga na servis... pa cemo videti.....

Nazad
Vrh Dno