Šta je novo?

WD6400AAKS

sT4Lj|n

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2004
Poena
316
Chastih sebe dotichnim modelom i utisci su:

- Imam pored ne toliko star seagate koji je za nijansu tishi shto znachi da je buka minimalna [ali zato preformanse su druga pricha]

- Transfer je fantastichno brz zbog vec poznatih plocha

- Nije grejalica shto je meni veoma bitno zbog malog kucishta

Zakljuchak

Ovaj hard ne smem ni da pomislim kako bi radio u raid modu :)

Za 105 evra koliko me je dotichni koshtao, smatram da ako vec jurite preformanse okrenite se za te pare raid-u 3200AAKS. Ako trazite single reshenje ovo je idealna kombinacija

HD je trenutno u IDE modu [AHCI necu ni da probam nemam flopi a ionako sistem ide pod ghost]

Evo test sa HDtach 8 i 32mb

Prilozi

• hdtach2.jpg
    hdtach2.jpg
    164.2 KB · Pregleda: 1,075
  • hdtach.jpg
    hdtach.jpg
    173.7 KB · Pregleda: 1,000
Hocu i ja takav, vec ga merkam nedelju dana :). Nesto su mi cudni ovi pikovi koje si dobio

I ja ga merkam...105 evra nije puno... baci na PM gde si našao...ja sam bacio pogled na cene kad se test pojavio i video nešto preko 11.000din što je previše za dotični...

performanse su iste kao 3200aaks sa jednom plocom. Ja pikiram na taj sa 1 plochom, a ako dovoljno budem poludeo, mozda uzmem jos 1 i stavim u RAID0 :D

performanse su iste kao 3200aaks sa jednom plocom. Ja pikiram na taj sa 1 plochom, a ako dovoljno budem poludeo, mozda uzmem jos 1 i stavim u RAID0 :D

320aaks sa jednom plocom ima losiji random access time zbog ukljucenog AAM i koliko sam ja skapirao nemoze se iskljuciti (zasad naravno).
anandtech:
The one area that really disappointed us with the WD 320GB drive was its pitiful random access times at 16.4ms. After a lengthy conversation with Western Digital, we now understand why the drive performed so poorly in this test. This also explains the good but not great application results in general. Granted, the drive still performs well, but the initial specifications lead us to believe that performance should have been greatly improved over previous generation drives. Western Digital explained the single platter 320GB drive is aimed at the entry-level market where thermals and acoustics are critical for mass acceptance of the drive by the OEM and retail customers.

WD sacrificed a small amount of performance on the 320GB drive to meet these goals. This was by design and is not an indication of the performance potential of their new technology. In fact, these same 320GB platters will be used in single-sided form eventually for the 160GB drives. According to statistics, the 160GB drives have quickly replaced the 80GB products to become the new "sweet spot" in the general market. As the capacities increase, the typical user for these products normally expects a balance between performance, thermals, and acoustics. With that in mind, WD tuned the 640GB drive for additional performance at the expense of acoustics.

As far as acoustic testing, this drive posted excellent results, although thermals were higher than we expected considering the Samsung drive is carrying an additional platter and set of heads. Even during heavy seeks, noise levels remained muted, and at idle the drive's acoustical footprint was almost silent. The numbers suggest that the 640GB is very close to the 320GB drive in acoustics. In most ways it is, but we could definitely hear a difference in the seek operations between the two drives. The Samsung F1 offered similar acoustics to the WD SE16 640GB drive but during seeks the drive had a slightly heavier tone that showed up in the recordings.

stari 320aaks vs raid 0

320aaks-00B3A0

RAID 0 ^, 170 MB/sec average read u HD Tach

Tako da je najbolji 640aaks u raidu:D

Evo i ja sam nabavio ovaj HDD..(640 AAKS).Kostao me tacno 8000din.Uz njega sam dobio 2x sata kabl..
Prvi utisak..Hladniji od mojih starih Barakuda oko 2 C.I cini mi se malo tisi.Evo test sa HDtach:

Prilozi

• WDprvi.png
    WDprvi.png
    49.6 KB · Pregleda: 848
Nije mi jasno zasto je Long Bench(32) ovoliko losiji od Quick bench-a..

Prilozi

• WD sa 32.png
    WD sa 32.png
    54.4 KB · Pregleda: 272
Verovatno zato sto je drugi hard u pitanju.

Kada smo vec pomenuli Samsung Spinpoint F1 640gb, pojavio se pre neki dan kod nas u prodavnicama i nesto je jeftiniji od WD-a. Zanima me da li vredi da se kupi?

Kada smo vec pomenuli Samsung Spinpoint F1 640gb, pojavio se pre neki dan kod nas u prodavnicama i nesto je jeftiniji od WD-a. Zanima me da li vredi da se kupi?

Uzmi ga odma. Nemoj da zalis. Kao da je to neka para.

Lako je uzeti ali da li vredi. Nigde ne nadjoh da ga je neko testirao.
Inace planiram da uzmem 2 komada pa se razmisljam izmedju njega i WD-a.

I ja sam razmišljao o kupovini Spinpoint F1 640GB, ali posle čitanja ove teme na SilentPCReview mislim da ću prednost ipak dati WD-u.

Da sumiram, izgleda da ima dosta problema sa modelima iz F1 serije, a još uvek se ne zna da li je do samih drajvova, nekompatibilnosti sa pojedinim kontrolerima ili softvera za testiranje ali ja stvarno nemam nameru da budem Samsungov beta tester :trust:

Poslednja izmena:
Drugar mi je kupio wd6400aaks
Kaze da mu cici (cichi), pisti u visokom tonu stalno, ovaj hdd, sto ga strasno nervira.
Kad skine stranicu cuje u celoj sobi, mnogo mu smeta.
Da li i kod vas se tako cuje?
Da li bi ga mogao vratiti na reklamaciju ako je kod vas tih i samo on ima taj problem?
Moze li se nekako utisati to pistanje, cicanje sta god da je?
Hoce li se to "utisavanje" onda odraziti na perfomanse?

Poslednja izmena:
mozda je zabo prvu verziju koja je malo glasnija?

Kaze da mu cici (cichi), pisti u visokom tonu stalno, ovaj hdd, sto ga strasno nervira.
Da li bi ga mogao vratiti na reklamaciju ako je kod vas tih i samo on ima taj problem?

Uhhh, sad sam stvarno u dilemi. Ovo ne verujem da je opravdan razlog za reklamaciju, ali me takve stvari užasno nerviraju! :mad:
Imam utisak da proizvođači prve serije odrade za testove, a posle par meseci pojeftine proizvodnju i use*u stvar.
U potrazi sam za tihim diskom. I ovaj Seagate 7200.9 koji sada imam sam kupio jer je u to vreme po svim testovima bio najtiši disk na tržištu, a kada sam ga stavio kod sebe u mašinu, ne da nije tih nego je najbučniji disk koji sam ikada imao. Istina u mirovanju se jedva čuje, ali zato glave oru, pa noću ne može da se spava u sobi u kojoj je komp.

Moj savrseno radi, a nema da pisne, nema nikakkvih vibracija cudnih zvukova i slicno, samo prijatno krcka. Kuciste mi stoji na stolu, nikada nisam imao tisi hard.

Moj savrseno radi, a nema da pisne, nema nikakkvih vibracija cudnih zvukova i slicno, samo prijatno krcka. Kuciste mi stoji na stolu, nikada nisam imao tisi hard.

E sad me bacas u depresiju, tim prije sto sam i ja dosta "kriv" sto je uzeo hdd sada i u toj firmi ( nije firma, prodavac, nista kriva, KRIV JE WD!!! :mad:).
Baca me ova danasnja kisa i citava ova "situacija" sa ccciiiiiiiiiiiiiiiukanjem u duboku depresiju.
O reklamaciji nema ni govora??? :(

Poslednja izmena:
Već sam poručio F1 640GB, videćemo.

Evo i kod mene disk radi odlicno.(Mozda su u Nis stigli samo dobri diskovi:D)
Nisam neki "majstor" za HDD, ali mogu da kazem da ovaj moj WD radi tise od starih Barracuda,ne cuje se da "drlja",hladniji je za 2-3 C,brzi je.Sve u svemu zadovoljan sam..(toliko da sam porucio jos jedan od 500 gb, a stare Barracude dao na prodaju)..

@terzazak, ti si zaista jeftino nabavio taj disk. U koje si se to kanale ubacio? :)

@terzazak, ti si zaista jeftino nabavio taj disk. U koje si se to kanale ubacio? :)

Prosto..procitam ovde sve naj o WD 640AAKS i odem u prodavnicu u kojoj stalno kupujem.Oni mi ponude hdd za ovu cenu(8ooo din) i to je to..
Inace zaposleni u toj firmi su uvek bili vrlo korektni,a kad je nesto dobro to ne treba menjati.Btw 500AAKS je 6100din..Koliko sam mogo da pretarzim po netu mislim da je povoljna cena..

Napisi molim te gdje je uzeo HDD, odnosno ako nije problem, na kesici bi trebala da bude deklaracija, pa je procitajte (ko je uvoznik?).

Hvala!

Uf, uf... malopre je bio kod mene prijatelj... donio da i ja cujem kako mu "zuji" hdd.
Ne fali nista ovom hardu, ja ne cujem nikakav zvuk iz harda kad je u mirovanju, na 20 cm od njega.
Kad se pridje jos blize nazire se neki mali, mali zujeci ton u visokom zzzzzzzz i kad se stavi uvo na hdd onda se zaista cuje naravno zujanje ploca.
E ono to sto ja cujem na 2-3cm, on cuje sa 3-4m od tog hdd i cuje i u zatvorenom kucist... ??? :zgran:
Strasno ga kaze nervira, a ja mu se cudim... bas mu se cudim ?!?
Cudim se sto uopste nesto cuje i sto hoce da ga proda...?!!!
Moguce je da on stvarno tako i toliko jasno cuje, razlicita je slusna percepcija kod ljudi, mozda on stvarno tako jasno i dobro cuje te visoke tonove, ali taj njegov wd640aaks je tisi od mojih wd7500aaks. :trust:
Uvoznik je neka firma iz Nisa i hardu ama bas nista ne fali, super je tih i najnormalnije radi, "drljanje" kad prebacuje i trazi podatke je tise nego moji wd7500aaks a mnogo tisi od wd2500YS koji mi je sistemski.

:trust:

Poslednja izmena od urednika:
Ko bi kupio HD koji cvili ili ste ga tako izreklamirali "po skoro istoj ceni po kojoj je kupljen", umesto da ode u radju ?

Nazad
Vrh Dno