Šta je novo?

wd6400aaks ili gremlini?

dkdnt

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2008
Poena
320
Pozdrav ljudi,

uzeh juče 6400AAKS blue, po jako povoljnoj ceni (ispod 5k, u radnji). Ova kupovina je deo plana da se potpuno pređe na win7, pa sam tako bekapovao stari hard (3200aaks) i na novi instalirao pomenuti OS. Sve je prošlo ok, i relativno brzo, međutim primetio sam da ima nekih problema i to:

1. sinoć se komp ugasio sam od sebe (posle nekih 12h rada) kad sam legao da spavam i ostavio ga da skida neki...uhm...naučni projekat :D Prvo sam pomislio da se dl završio i da je IDM ugasio komp, tj. da sam zaboravio ovo da mu isključim.

2. jutros nije hteo da se upali iz prve. pokušavao je nekoliko puta, ali je posle inicijalnog uključivanja ventilatora odmah padao res. Ovo se u Proteklih godinu i po (od kad sam uzeo ovaj komp) nije ni jednom dogodilo. da, posle gašenja iz struje se uključio.

troumim se između:

1. win7 baga. Mislim da je ovo najmanje verovatno, pošto ne može da objasni restartovanje od jutros.

2. napajanje je postalo preslabo. dva hdda, 8800gt, q6600, 3ddr2 modula, dve optike, dve 12ice u kućištu i spire hladnjak su postali prevelik zalogaj za mog chiefteca od 400w :(
(usput, planiram da uzmem jače napajanje uskoro, tako da bi ovo bilo najmanje problematično).

3. novi hdd. pregrevanje? bed sektori? prilikom uključivanja hard diska, prekinuo sam formatiranje i ponovo pokrenuo quick format (napravio sam 2 particije. prva, system je prešla full format, a druga, data, je prekinuta). da nema to neke veze sa gašenjem?

pošto sam jutros otišao na posao, nisam stigao da se previše bavim ovim problemom. niti ću moći narednih dan-dva. ostavio sam mu samo da uradi diagnostiku sa nekim wd programčićem, pa ću da vidim rezultate kad se vratim (ako se ne ugasi do tad).

vidim da wd6400 ima neke svoje tripove, pa me zanima, da ipak nije do njega?

Tesko je ovako napamet pisati, najbolje da sacekamo te rezultate. Ovo na prvu ruku problem vuce na stavku br. 2 - napajanje. Imao sam svojevremeno problema sa napajanjem koji su se slicno manifestovali. Predpostavljam da je napajanje staro kao i ostatak konfiguracije (oko godinu i po)?
Inace imam isti HDD, a i ostatak masine je u tom rangu (cak i manje zahtevno po pitanju struje), i nemam nikakvih problema, do duse sve je zakaceno na 550W napajanje.
Posmatraj kad budes u mogucnosti sta se desava i kako se ponasa i postuj ovde, pa ce se valjda nesto resiti.

btw, nisam znao da si clan ovde :)

Poslednja izmena:
Tesko je ovako napamet pisati, najbolje da sacekamo te rezultate. Ovo na prvu ruku problem vuce na stavku br. 2 - napajanje. Imao sam svojevremeno problema sa napajanjem koji su se slicno manifestovali. Predpostavljam da je napajanje staro kao i ostatak konfiguracije (oko godinu i po)?
Inace imam isti HDD, a i ostatak masine je u tom rangu (cak i manje zahtevno po pitanju struje), i nemam nikakvih problema, do duse sve je zakaceno na 550W napajanje.
Posmatraj kad budes u mogucnosti sta se desava i kako se ponasa i postuj ovde, pa ce se valjda nesto resiti.

btw, nisam znao da si clan ovde :)
Pozdrav Ševo :D Malo je selo ovaj internet ;)
Hehehe, oko godinu dana sam član. Doduše tek od skora sam počeo da bivam aktivan ;)

I ja mislim da je napajanje u pitanju. Od kad imam ovaj komp mnogo ljudi je bilo u fazonu da je preslabo. Međutim, ja nikakvih problema nisam imao (nisam overklokovao komp, imam onaj ispravljač za preglanje napona, and shit...). Što bi se reklo, bilo je taman koliko treba. Sad se razmišljam da kupim neko od bar 600w, za svaki slučaj. OCZ ili kuler master ili neko kvalitetnije. Ako je hdd, nabiću ga jednom debelom prodavcu u **** :mad:

Poslednja izmena:
Xexe, pa najbolja varijanta bi ti bila da je hdd neispravan, pod pretpostavkom da imas garanciju :)
Onda lepo izreklamiras hard, uzmes novi i lepsi, a samim tim prica o neispravnosti napajanja pada u vodu. E onda sledeca faza - prodajes napajanje i kupis nesto od onih gore nabrojanih.

Malo da se nadovezem,u proteklih 6 meseci kod mene u klubu je riknulo dva noname napajanja na pentiumu III !Jedno od 350,drugo od 400w.Ovo drugo je davalo iste simptome i davalo bi ih jos uvek ,
da ga nisam juce iz skoka sa dve ruke zakucao u kontejner,ni ventilator nisam hteo da vadim,a neki blizi kontejner za elektronski otpad nisam imao i nemam u kraju(save the Earth).Pa ko velim ,jest da gazda mrzi elektroniku i neda mi kesa za bolju masinu,ja iz inata izdvojio iz kase 1500 dinkica i kupio lcpower 420w-kao malo pouzdanije napajanje za tu makinu,ako i ono rikne idemo na Enermax,ali masinu menjati necu :)
Verovatno je napajanje...

Da, samo se nadam da to nije zato što je neispravno, nego zato što je slabo. Baš ću da preračunam kad dođem gajbi koliko mi struje treba, a koliko sa 400w chiefteca dobijam.

i ko za đavola, nisam mogao da nađem garanciju na kućište i napajanje. Nisam ni siguran da sam ih dobio, ali znam da sam dobio garanciju za svaku komponentu pojedinačno. moraću to da ispitam, pošto sam planirao da prodam moje i uzemem neko drugo, ili da moje zamenim za jače uz doplatu. kao i neke promene grafike, prodavanje starog harda... pun sam ideja, kao Kristijan Golubović ;)

o, sad se vec pitam wtf is wrong here. Skinuo sam stari hard, tv kartu, mreznu kartu i jedan modul rama kako bi bio siguran da napajanje ne zeza, tj. da isporucuje dovolno struje. i komp radi normalno, mada, za divno cudo radio je normalno i pre nego sto sam sve to raskacio. Jedino sto je onda preko nocji se ugasio, i ujutru nije hteo da se upali dok ga nisam ishupao iz struje.\

e sad, opet se to dogadja. znachi, posle reinstalacije 7ice, i nekoliko dnaa rada na njemu (protekli vikend), cudo se ugasilo samo od sebe kada sam ga ostavio da radi. i samo tad se izgleda i gasi. dakle, ostavio sam IDM da nesto skida, i stavio AVG full sken juce ujutru, a danas popodne kad sam dosao, majka mi kaze da je "nesto zujao, ali nista na monitoru nij bilo, i kao da nije mogao da se upali" pa ga je ona ugasila iz struje.

da li je mogucje da win7 ima neki djavo, poput hibernacije ili standby (koji mi radi savrseno na laptopu btw) koji bi mogao ovo da izvede?

Haha, fantasticna tema / monolog. :D Drago mi je da si nasao gde curi...

ti si stvarno hrabar sto takav komp teras na 420w.. jest chif ok ali dokle ce torturu izdrzat pitanje je..

pa, nema tu mnogo hrabrosti. ***a, ljudi su na celom svetu istripovani oko tog napajanja, pa prave razne overkillove.

pogledaj
http://www.techpowerup.com/reviews/Sapphire/HD_4730/26.html

da vidiš kolika je potrošnja struje sistema sa raznim 4870kartama. 400W je potrebno sam dvoglavoj karti, dok se ostatak kreće oko 200-250w. i to na lepo overklokovanoj mašini.

Test System
CPU: Intel Core i7 920 @ 3.8 GHz (Bloomfield, 8192 KB Cache)
Motherboard: Gigabyte X58 Extreme Intel X58
Memory: 2x 1024MB OCZ DDR3 Platinum @ 1140 MHz 6-6-6-19
Harddisk: WD Raptor 740ADFD 74 GB
Power Supply: BFG ES-800 800W
Software: Windows Vista SP1

a 7-10W koje troši HDD nisu prevelika razlika u odnosu na ovaj sistem. Marketing je čudo. Imaš tipove kojima bi kvalitetno napajanje od 300w, ili od 360w završilo posao, a oni stave monstrume od preko 700W.

kvalitetnih 400W je više nego dovoljno za današnji standardni sistem. pa čak i za ovaj moj sa quadom.

lupio si i ostao ziv........ test sam citao i test je debilan jer se radi o amprerazi koju odredjene komponente vuku a nigde nema odgovora kako bi se razna napajanja (brand, polu brand, kinez) ponasala u tim uslovima...
ljudi na osnovi tog testa bas kao i ti vade pogresne zakljucke, specifikacije napjanja su tu da ukazu neko maximalno opterecenje a sad ti da bi izvukao svih 400w na primer optereti tacno bez pikova svaku granu do limita ako mozes, jedno su merni uradjaji a sasvim drugo komp kod koga potrosnja varira a da ne spominjemo efikasnost napajanja, zagrevanje i sum pri vecim opterecenjima..

a ti ako si siguran poteraj na 400w enermaxa sa "dvoglavom kartom" ako smes...

PS: a i ti pametnjakovici sto za test nisu koristili napajanje od 400w a ne od 1kw???, kad su vec toliko pametni

Poslednja izmena:
lupio si i ostao ziv........ test sam citao i test je debilan jer se radi o amprerazi koju odredjene komponente vuku a nigde nema odgovora kako bi se razna napajanja (brand, polu brand, kinez) ponasala u tim uslovima...
ljudi na osnovi tog testa bas kao i ti vade pogresne zakljucke, specifikacije napjanja su tu da ukazu neko maximalno opterecenje a sad ti da bi izvukao svih 400w na primer optereti tacno bez pikova svaku granu do limita ako mozes, jedno su merni uradjaji a sasvim drugo komp kod koga potrosnja varira a da ne spominjemo efikasnost napajanja, zagrevanje i sum pri vecim opterecenjima..

a ti ako si siguran poteraj na 400w enermaxa sa "dvoglavom kartom" ako smes...

PS: a i ti pametnjakovici sto za test nisu koristili napajanje od 400w a ne od 1kw???, kad su vec toliko pametni

brate ja nigde nisam pominjao efikasnost već rezultate merenja, koji ma koliko da su "laboratorijski" neku ideju moraju da ti daju. 400W koje vuče sistem sa dvoglavom 4870 kartom je struja koju on potroši. da li će mu to isporučiti napajanje deklarisano na 420w ili 1kw je sasvim nebitno, ako mu ono to zaista i isporuči. znači to je njegov peak, i preko toga ne ide. mislim, jesam ja lud ako mislim da je uzeti efikasnije napajanje od 500W za takav sistem od napajanja od 800W koje nije toliko efikasno mnogo pametnija rabota (mada, velike vataže su obično rezervisane za high end napajanja, koja su super efikasna)?

MEni je komp od marta 2008. godine radio na chieftecu od 400. Dakle dovoljno je. A nije da ga nisam budžio, ili da nije radio 24-7. Pre ću verovati svom iskustvu nego gomili ljudi na forumima koji raspravljaju da li na budget komp staviti napajanje od 500 ili 600W (možeš misliti, 9600gso će da povuče...) i koji misle da je chieftecovih 400w, ili ttovih, ili cmovih isto što i jncovih. Mislim, znam da ne misle tako, ali su ih isksutva sa kinezima ubedila da je 400w malo. Naravno da je malo na napajanju koje je efikasno kao i prosečni srbin u državnoj firmi. ali 400w na ok napajanju je sasvim super za većinu normalnih komfiguracija (MIND "Nomralnih").

uf, raspisah se :wall:

Poslednja izmena:
pa gresis... sa pojavom GPU-eva koji zderu +12V javili su se grdni problemi sa raznim brand napajanjima, citaj malo strane forume i znaj da to nije tek tako zato oni preporucuju za GTX. 4870 a ne da pricamo o SLI... predimenzionisana napajanja
Bilo je tu problema i sa corsair i sa antecom sa SLI/CF na 600w, neki su krivili raspored snage jer jaca napajanja sa nekim trikovima grane dele na po max 20A, a neki da GPU preoptereti PCI-e napojne vodove.. ali resenje je bilo uvek odredjen tip napajanja vece snage...

ti pricas o 9600 i na tome baziras svoje pretpostavke i na verovatno par kompova koje si imao, ja svoje tvrdjenje baziram na onome sto ljudi kazu a imaju 10x vise kesa od mene a ne ko ovde da vecina SLi/CF u zivotu nisu videla a trabunjaju da je ~400w dosta...

A sto se tice efikasnosti napjanja ono je itekako bolje na jacim napajanjima jer ako pogledas test, efikasnost je idealna na 30-60% opterecenja istog dok se na 90% opterecenja ono povecava sto samo govori da napjanju ne odgovara opterecenje jace od 70%

PS: sad tek videh da je ova tema o hard disku...... necemo vise ovde o ovome

Poslednja izmena:
ti pricas o 9600 i na tome baziras svoje pretpostavke i na verovatno par kompova koje si imao, ja svoje tvrdjenje baziram na onome sto ljudi kazu a imaju 10x vise kesa od mene a ne ko ovde da vecina SLi/CF u zivotu nisu videla a trabunjaju da je ~400w dosta...

....

PS: sad tek videh da je ova tema o hard disku...... necemo vise ovde o ovome

o tom i pričam. ljudi za obične, rekoh normalne, konfiguracije, preporučuju neka ludila od napajanja. dao sam ti primer čoveka koji ima corsaira od 750W a po onom tt testu mu treba manje od 200w. DA li zbog toga što sli i cf neće raditi na slabijem napajanju, tj. zbog toga što jedu struju kao ludi, treba da uzimaju ljudi napajanja od 50+e i za NORMALNE kompove? mislim, tu nikakve logike, sem ložačke nema.

ti i dalje ne kontas sustinu problema jer ako komp vuce 200w i pri tome zbog 4870 optereti 12v granu na 95% od napjanja koje ima 420w, ono je optereceno sa 95% a ne sa 50%, razumes

ti i dalje ne kontas sustinu problema jer ako komp vuce 200w i pri tome zbog 4870 optereti 12v granu na 95% od napjanja koje ima 420w, ono je optereceno sa 95% a ne sa 50%, razumes

aman, razumem to, ali 4870 ni po jednom standardu u Srbiji ne moze biti deo NORMALNOG kompa. SAmo se tu ne razumemo. kontaš? high end karta? veliki potrošači? naspram srednje klase?

Vrh Dno