Šta je novo?

WD5000AAKS Umire ili ne..

3D-Elite

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2007
Poena
345
:crash:
Poceo je da me zeza sistemski hard, kada upalim kompjuter neki put nece da ga prepozna u biosu (Ahci mod). Za inicijalizaciju gde mu inace treba 5sec zakoci na Primary i hard disk vrti jedno 30ak sekundi (mislim da hard zavrti i uspori motor ~3x) i onda ga bios preskoci i prijavljuje da hard ne postoji.

Posle 1-5 restarta sve se pokrene normalno.. hard disk prepozna i ucita windows..

Odradio sam dosta testova/popravki (scndsk, hirens, wd data lifeguard, mbr) disk nema nijedan bad sector, ni jednu gresku u SMART-u.. sve testove prolazi :trust:

Zamenio sam sata kabli, gurnuo napajanje sa druge grane.. nista ne menja situaciju

Jedino sta mi je cudno je ova "nazubljenost" grafikona kod HD Tune i Minimum transfer rate od 3.9MB/s (mada disk odavno nije defragmentiran pa moze valjda biti zbog toga?)

Da li neko ima ideju sta se desava sa hard diskom? Da li otkazuje skroz?

Prilozi

• 14-jul-2011_15-42.png
    14-jul-2011_15-42.png
    106.3 KB · Pregleda: 75
  • 14-jul-2011_18-34err.png
    14-jul-2011_18-34err.png
    61.3 KB · Pregleda: 69
  • 14-jul-2011_15-43health.png
    14-jul-2011_15-43health.png
    93.1 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Nešto nije u redu očigledno..

Skini ti lepo Hard disk Sentinel i proveri S.M.A.R.T. očitavanja iz njega, vrlo je pouzdan.

Probaj i da resetuješ bios na default podešavanja (vrati na IDE).

Na kraju ga barem defragmentuj.:)

Poslednja izmena:
Probao i to, isto se ponasa.. evo i ovde kaze da je sve ok.. :smash:

Jos neki predlog ?

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    126.5 KB · Pregleda: 58
  • Capture2.JPG
    Capture2.JPG
    79.4 KB · Pregleda: 59
A možda i nije do njega. U kakvom je stanju onaj drugi, Samsung?

Probaj i da isključiš dvd-rw i Samsung, to mi jedino pada na pamet...

Probaj pa javi. :)

Samsung radi sasvim normalno.. probao vec da iskopcam sve (tj. drugi hard i CD) ostao samo WD na sata grani i napajanju... opet je bio "nesiguran" start.. nece da upali iz prve :D

Identican sam problem imao sa istim hdd-om i sam od sebe se popravio zaista cudan hdd cak je bio veoma bucan dok sada je ok radi i dalje ali pak ja sam se obezbedio sa externim hdd-om :-D nemam poverenja vise u WD nikako

:crash:
Poceo je da me zeza sistemski hard, kada upalim kompjuter neki put nece da ga prepozna u biosu (Ahci mod). Za inicijalizaciju gde mu inace treba 5sec zakoci na Primary i hard disk vrti jedno 30ak sekundi (mislim da hard zavrti i uspori motor ~3x) i onda ga bios preskoci i prijavljuje da hard ne postoji.

Posle 1-5 restarta sve se pokrene normalno.. hard disk prepozna i ucita windows..

Druze potpuno isti simptomi, isti hard. Isto je svako testiranje prolazilo bez problema. Najzanimljivije je sto je posle cak 5-6 meseci poceo da prijavljuje greske, zamrzava i jos se teze pali dok skroz nije crkao (srecom bio pod garancijom :D). Savetujem ti da pratis stanje sa programima koje koristis i sam ces videti kada ce da ispusti dusu. Recimo meni je HDtune to lepo najavio :D.

Poslednja izmena:
Hvala na savetu, al' eno ga moj u vitrini odavno hvata prasinu.. dobro si me podsetio jer ceka neki low level format ili da ga bacam u kantu :D Nisam smeo da rizikujem da izgubim vazne podatke pa sam odavno kupio novi B)

@ seizmos Nisam znao da mene pitas,naravno nov HDD :) nista polovno ne kupujem.

Probaj da ga ubodes u neki drugi sata port na ploci.
Meni se desavalo da disk nevidi pri boot-u ili posle nekog vremena nestane iz win-a (ne sistemski disk).
Izgleda je port na ploci odradio svoje, ubadanjem u drugi port problem je otklonjen. (podrazumevano da je disk ispravan)

Ja sam to probao i bilo je bezuspesno.. sumnjam na motor koji je cini mi se malo promenio zvuk

@ seizmos Nisam znao da mene pitas,naravno nov HDD :) nista polovno ne kupujem.
Ako neko pise bez quote onda se odnosi uglavnom na prvog iznad ili na zacetnika teme, ja sam mislio bas na tebe.

Hvala na odgovoru, moguce je svasta da se dogodi, ja kapiram da i u prodavnici radnik moze da ispusti hdd sa metar ipo na plocice, radice verovatno posle toga , koliko , pitanje je......nekad sam se bas ovog plasio dosta :).

Pre bi rekao da su krivi oni magacioneri koji sutiraju kutije :smackbum:

Ako neko pise bez quote onda se odnosi uglavnom na prvog iznad ili na zacetnika teme, ja sam mislio bas na tebe.

Hvala na odgovoru, moguce je svasta da se dogodi, ja kapiram da i u prodavnici radnik moze da ispusti hdd sa metar ipo na plocice, radice verovatno posle toga , koliko , pitanje je......nekad sam se bas ovog plasio dosta :).

meni je cudno sto hdd vise nije bucan i radi normalno a nisam ga ni takao :-D mislim wtf radio je normalno pa zabadao pa sada opet kao da nista nije bilo tih i normalan

Moj WD4000AAKS je tako životario mesec dana i umro čim sam se smilovao da ga backupujem.

Vrh Dno