Šta je novo?

WD5000AAKS dilema: IDE ili AHCI?!

P$ych0

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800x3d, Phanteks Glacier One 420
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair x870e Hero
RAM
48GB G.Skill Trident Z Neo 8000
GPU
Nvidia RTX 5090
Storage
4TB Crucial T705, 4TB Samsung 990 Pro
Zvuk
Sennheiser Game Zero, Momentum 3 wireless
PSU
Seasonic Prime TX1600 Noctua Edition
Kućište
Antec Flux Pro
Monitor
Aorus FO32U2P, Dell U2715H
Miš & tastatura
Logitech MX518 Legendary, Corsair K70
Laptop
Lenovo Legion
Mobilni telefon
Pixel 7 pro
Pametni uređaji
Philips Hue, Shelly, Alexa
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Prilikom instalacije win xp nisam obracao paznju i nisam instalirao AHCI/RAID drajvere. Sada mi ovaj HDD radi u IDE modu. Ne znam da li vredi cimanje sa instalacijom AHCI drajvera, odnosno koliko bi realno bolje radio HDD? Napominjem da se radi o samo o 1 hard disku, znaci ne treba mi RAID. Mozda zvuci previse optimisticno i nepovezano s moje strane ali da li bi ovaj prelazak eventualno umanjio ili neutralisao pucketanje HDD prilikom rada? Morao sam pitati, iako zvuci da ova dva pojma nisu povezani.

Ne verujem da ce ishta izmeniti. To pucketanje o kojem pricas nije normalan zvuk diska, hard ne treba da pucketa dok radi, bez obzira na mod.

Ne verujem da ce ishta izmeniti. To pucketanje o kojem pricas nije normalan zvuk diska, hard ne treba da pucketa dok radi, bez obzira na mod.

Pocinjem da sumnjam u ispravnost HDD-a! Malo pre sam upalio MSN messenger i citav minut je HDD pucketao razlicitim tempom! Pokusacu skenirati sa smart tools :(

EDIT: Instalirao sam Active Smart. Pokazuje da je HDD "zdrav".

Poslednja izmena:
Jedan od mojih prethodnih harddiskova je kliktao pri radu i sistem je znao da zastane na momenat. Ustanovio sam da je napajanje bilo preoptereceno. Kad sam izvadio jedan disk, nijednom ovaj drugi nije kliknuo. Pucketanje nije isto sto i kliktanje, ali gledajuci tvoju masinu...

Poslednja izmena:
Jedan od mojih prethodnih harddiskova je kliktao pri radu i sistem je znao da zastane na momenat. Ustanovio sam da je napajanje bilo preoptereceno. Kad sam izvadio jedan disk, nijednom ovaj drugi nije kliknuo. Pucketanje nije isto sto i kliktanje, ali gledajuci tvoju masinu...

Znam sta je kliktanje i zastajanje pri radu. Imao sam takav problem sa jednim starim Maxtorom koji je ispustio dushu. Upravo testiram sa HDtune error scan, pri kraju je, za sada 0.0% "damaged blocks".

Videcemo, jos nisam probao da se cimam s acoustic management.

BTW niko mi nije odgovorio na pitanje u vezi sa IDE vs AHCI, i dalje sam u dilemi da li da se bakcem time (procedura za instalaciju ovih drivera na vec instalirani win xp je dosta zapetljana) :p

Posto imas samo jedan hard disk nema neke potrebe da se sad na vec instaliranom sistemu bakces oko AHCI-ja. Fino sledeci put kad budes instalirao sistem podesi na AHCI pa instaliraj tako i sam ces najbolje videti jesi li dobio neku nijansu u performansama. AHCI pomaze pre svega u radu sa vise diskova omogucujuci hot-plug i slicno.

Posto nemam flopi, nisam mogao da instaliram AHCI drajver pre XPa, ali mozes da ih instaliras naknadno. Clan gadafi mi je dao ovaj link na kojem je uputstvo. Generalno, AHCI aktivira poboljsanja SATA tehnologije i, iako ti neces osetiti nikakav napredak, za sam HDD je bolje.

Poslednja izmena:
Posto imas samo jedan hard disk nema neke potrebe da se sad na vec instaliranom sistemu bakces oko AHCI-ja. Fino sledeci put kad budes instalirao sistem podesi na AHCI pa instaliraj tako i sam ces najbolje videti jesi li dobio neku nijansu u performansama. AHCI pomaze pre svega u radu sa vise diskova omogucujuci hot-plug i slicno.

Why thank you lt. cmd. Data ;)

@ RazbojNick:
I ja idem logikom da je disk sata II i da je "greota" ne poterati ga u njegovom "nativnom" nacinu rada ;)

Radi on i u IDE rezimu kao SATA II... AHCI mod donosi neke druge stvari...

Razumem ja to, ali citao sam malo po netu i uvideo da NCQ ima svojih prednosti. Zato sam uspesno na vec instalirani XP instalirao drajvere i postavio HDD u AHCI mod :)

Gubitak u performansama je bio neznatan - burst test mi je sad slabiji za 2-3MB. :)

Razumem ja to, ali citao sam malo po netu i uvideo da NCQ ima svojih prednosti. Zato sam uspesno na vec instalirani XP instalirao drajvere i postavio HDD u AHCI mod :)
OK, NCQ je vec nesto drugo ;)

Nije bilo nikakvih problema oko prebacivanja u AHCI, radio si po onom linku?
Gubitak u performansama je bio neznatan - burst test mi je sad slabiji za 2-3MB. :)
Jak gubitak ;)

Average read i acces time... to se nije promenilo?

OK, NCQ je vec nesto drugo ;)

Nije bilo nikakvih problema oko prebacivanja u AHCI, radio si po onom linku?

Jak gubitak ;)

Average read i acces time... to se nije promenilo?

Nikakvih problema nije bilo, koristio sam link sa Xtreme systems foruma (thread o asus maximus plochi (http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=168119).
Procedura je krajnje jednostavna, drajver se pokrene sa dodatnim parametrima kako ne bi instalirao drajver vec ga samo otpakovao, prekopira se iz tog foldera (u koji je otpakovan) drajver u windows/system32 i upotrebi .reg fajl (koji sluzi da bi win. ucitao drajver pri sledecem bootovanju windowsa - u suprotom bi bio bsod). Tada samo promenih u BIOSU podesavanje, restart, usao mi u win bez problema, instalirao sam redovno drajver i to je to :)

Access time je ostao identican, average read je mozda cak porastao za 0.x ali moguce da uposte nije. Bitno je da nisam primetio nikakvo pogorsanje u realnom radu :D

Poslednja izmena:
evo moje iskustvo:

Defragmentacija ide mnogo brze u AHCI modu (u to sam siguran)
Drugo...(cini mi se) da malo manje drlja....subjektivni osecaj, moguce da gresim.
HDtach koliko se secam na WD5000AAKS ne pokazuje razliku ako je IDE ili ako je AHCI mada je to opet sinteticki test, ne pokazuje sve.

ovo je sa "behardware" sajta, odlican test, takodje ima iza AAM podesavanja na aktuelnim hardovima.
diskovi su:
- Western Digital Caviar SE16 WD5000KS 500 GB
- Hitachi 7K500 500 GB
- Maxtor DiamondMax 11 500 GB
- Seagate Barracuda 7200.9 500 GB
- Seagate Barracuda 7200.10 500 GB
- Seagate Barracuda 7200.10 750 Go

http://www.behardware.com/art/imprimer/628/
img0017605gv6.gif

img0017606yf3.gif
img0017607ez5.gif

img0017608cs8.gif
img0017609bc8.gif

For system drive use or a file server, our preference goes to the Hitachi 7K500 and the Western WD5000KS. If the Hitachi has superior applicative performances and more important data transfer rates for file copying without AHCI, the Western is faster with AHCI for file copying and provides much higher performances for a multi user environment.

inace koliko sam informisan AHCI donosi podrsku za NCQ u HotPlug

Poslednja izmena:
..AHCI znaci i serverima
IOMeter simulates a load in a multi-user environment. It’s a load of file server type comprised of 80% reading and 20% writing, which is 100% randomly accessed on the disc. In this case, the NCQ can be particularly useful. We tested the IOMeter with a number of concurrent commands from 1 to 128 and of course for a single command, the NCQ doesn’t bring any improvements.
img0017610mu4.gif
img0017611lb5.gif

ovo je za WD5000KS, verovatno je slicno i za AAKS
img0017358kz2.gif

Poslednja izmena:
Da li zna neko da li radi ona solucija za instaliranje AHCI na visti 64bit?

Da li zna neko da li radi ona solucija za instaliranje AHCI na visti 64bit?

Cim spominjes neku soluciju pretpostavljam da radi, odnosno da bi trebalo da radi. Procitaj moj post gore, tako bi procedura trebala da izgleda. Ako kojim slucajem ne uspes vratis na stari mod (u BIOSU) i nemas problema. :)

@xaver
U pravu si. Potvrdjujem ovo sto si napisao za defragmentaciju, stvarno je primetno brza! :D

jedino sto je AHCI na ICH9 pod windowsom "mission impossibile" koliko vidim

Poslednja izmena:
Kolko vidim ovo je samo za Intela. Ima li ovakvo nesto ali za moju plocu?

xaver, pogledaj link koji sam ostavio, ista je procedura za sve. Ja nisam nista dodatno skidao, iskoristio sam drajvere sa CDa za plocu.

xaver, pogledaj link koji sam ostavio, ista je procedura za sve. Ja nisam nista dodatno skidao, iskoristio sam drajvere sa CDa za plocu.

bas za taj link (http://forums.pcper.com/showthread.php?t=444831) sam pitao da li radi sa vistom i kako bi procedura trebalo da izgleda konkretno ova recenica

"Hope someone finds this useful - I wanted to do this as I needed AHCI mode to dual boot Linux and I didn't have a floppy drive on the machine to allow me to install Windows XP in AHCI mode. This is one area Vista has moved forward - it will allow you to install drivers from devices other than A: such as a USB pendrive or CD."

Nisam konkretno razumeo koje drajvere da instaliram i kako preko usb sticka npr.?

Poslednja izmena:
ako imas A: koji ce ti USB ?, mada mozes i preko usb-a. Valjda imas na CD-u koji dolazi uz plocu drajvere za IDE i za AHCI? ja sam dobio uz moju plocu.... to su ti drajveri

@Razbojnick:
Hvala na linku (nisam odmah registrovao), znam da jeneko ovde na forumu (ima vec skoro godinu dana) pisao kako da se to uradi nakon instalacije Wina ali sam zaboravio gde to ima
..ta procedura je bila ad se hdd prebaci na jmicron RAID port (P5B deluxe) pa se (ne znam tacno kako) ubace drajveri (moguce da boot diska XP-a...nesto tipa "repair") pa se onda vrati disk na sata port i prebaci na AHCI i radi :)))
ne mogu da nadjem...taj post a secam se dobro da je neko tvrdio da moze :)

Poslednja izmena:
zovi me :) donecu ti ja floppy :)

imam dva kompa i na jednom imam floppy a taj floppy sam uzeo samo zato sto sam znao da ce mi kad-tad trebati F6 :)))))
i ovako treba da me zoves :)
pozdrav

Poslednja izmena:
Pa nemam A: ..u tome je fora :D
A sta je ovo sto kaze da treba da se skine?

1. Go to Intel's download centre and download the latest version of the Intel Matrix Storage Manager (7.6.0.1011, 8/2/2007 at time of writing) for your OS:

http://downloadcenter.intel.com/Prod...=2101&lang=eng

To ti je AHCI i RAID drajver. Ako ne koristis chesto floppy kupi externi. Jeftini su, a kad zavrsis koriscenje mozes negde da ga odlozis do sledeceg puta. BTW na sadasnjem pc-ju imam floppy, a uzeo sam ga pre 2 nedelje. Nekako mi chudno bez A: :d

Pozz, i meni ce uskoro doci na red ovo smaranje sa flopijem (Xaver, dolazi u Cacak :D )
Da li neko moze da okaci te fajlove koje treba snimiti na flopi?Nikad ovo radio nisam, pa ne bih da zabrljam nesto :p Dakle isto Maximus Formula ploca i WD5000AAKS.
Hvala!

Pozz, i meni ce uskoro doci na red ovo smaranje sa flopijem (Xaver, dolazi u Cacak :D )
Da li neko moze da okaci te fajlove koje treba snimiti na flopi?Nikad ovo radio nisam, pa ne bih da zabrljam nesto :p Dakle isto Maximus Formula ploca i WD5000AAKS.
Hvala!

Ubaci samo cd koji si dobio sa maticnom plocom i nadji opciju za RAID/AHCI drajver, ubaci prazan flopi i pichi.

Aha, znaci moze i tako.
Hvala!

Odradio sam instalaciju win-a uz disketu i drajvere za AHCI/RAID...e sad kako da proverim da li je sve proslo kako treba?U device manageru ne mogu da nadjem HDD info o tome (mislim u kom modu rade)...
A kad u BIOS-u stavim AHCI win nece da se podigne :( ?

Odradio sam instalaciju win-a uz disketu i drajvere za AHCI/RAID...e sad kako da proverim da li je sve proslo kako treba?U device manageru ne mogu da nadjem HDD info o tome (mislim u kom modu rade)...
A kad u BIOS-u stavim AHCI win nece da se podigne :( ?

Moras uraditi sledece:
1. Skinuti Intel Matrix Storage Manager (drajver za win): http://downloadcenter.intel.com/Product_Filter.aspx?ProductID=2101
2. Odes na Start/Run i kucash: iata78_enu.exe -a -a (poenta ovoga je da pokrenes instalacioni fajl sa komandama -a -a kojima ce on drajver da OTPAKUJE u \Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\Driver, ali NE i da ga INSTALIRA).
3. Prekopiras iz malo pre spomenute lokacije (gde se drajver otpakovao) iaStor.sys u \Windows\System32\Drivers\
NAPOMENA: za 64bitne Windows operativne sisteme iaStor.sys se ne kopira iz foldera ...\Driver\ nego ...\Driver64\
4. Skinesh ICH9R-AHCI.reg fajl (http://rapidshare.com/files/85032304/ICH9R-AHCI.reg.html) i pokrenesh (Na pitanje koje win izbaci odgovorish sa klikom na YES).
NAPOMENA: Ovaj fajl vazi samo za maticne ploche sa ICH9R southbridge chipom!
5. Restartuj rachunar i u BIOS-u ploce promeni SATA mode iz IDE u AHCI
6. Windows ce se ucitati i prepoznati "nov" hardver (disk), ugasi instalacioni wizzard.
7. Redovno pokreni iata78_enu.exe (intel matrix storage drajver koji je skinut u prvom koraku) i instaliraj ga.
8. Restartuj sistem.

Upalilo je meni iz prve ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno