Šta je novo?

WD15EARS 1.5TB bucan

pois0n

Cenjen
Učlanjen(a)
19.09.2010
Poena
195
Moja oprema  
Tablet
Xiaomi Pad 5
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 10 5G
Pametni uređaji
Sat
Pristup internetu
  1. Optički internet
Danas sam kupio WD15EARS Caviar Green posto mi je Hitachi otisao u penziju i vec imam probleme.Problem je taj sto na svakih 15sec kao da grebe cuje se neki zvuk iz njega dok tih problema nisam imao na Hitachi-ju.Na sajtu sam gledao da je navodno green serija "tiha".Preko HD Tach programa sam uradio test i ostavio sam ss u temi proverite kako vam radi hard disk.
Jel da reklamiram ili je to "normalno" ?

Poslednja izmena:
To ti je za storage disk? Stalno se cuje ta buka, drljanje, grebanje kao sto kazes ili? Na XP-u si?

Poslednja izmena:
To mi jedini disk u kompu a ovo grebanje,drljanje mi se cuje stalno nije bas toliko jako bucno ali mi smeta.Na xp-u sam.
Jel si gledao rezultate od hd tach sto sam okacio ?

Evo sad sam radio test u HD Tune i jel po testu dobru ili lose radi hard ?

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    79.7 KB · Pregleda: 99
Jel bi mi prihvatili reklamaciju jel mi zaista smeta sto se cuje tako ruzno ?

Re

Mislim da bi prihvatili, ne bi smeo da se cuje. Odnesi u radnju u kojoj si kupio, prvih sedam dana.

Jel bi mi prihvatili reklamaciju jel mi zaista smeta sto se cuje tako ruzno ?

Zavisi, posto je normalno da se neki zvuk pravi. E sada je pitanje kakav zvuk taj tvoj pravi. Ako si dobio zapakovan, u onoj antistaticnoj kesi, neotvorenoj, i ako zvuk nije jak vec slabiji onda je to ok, jer ima ljudi koji se zale na to, vecina na XP-u pa mozda i ima veze sa sistemom...

Poslednja izmena:
Ja imam dva takva po 1T i nema takvog zvuka, samo malo vise zujanja jer su u vanjskim kucistima.

Evo sad sam radio test u HD Tune i jel po testu dobru ili lose radi hard ?

Ako ti se ovi pikovi pojavljuju uvek na istom mestu ima taj hdd većih problema od buke koju čuješ. Istestiraj ga MHDD-om pa vidi ima li sektora sa sporijim odzivom.

Meni vec dvje godine sistemski disk ima ovakve propade, ali radi savseno normalno ipak misli da je to radi raznih pozadinskih procesa u windowsu, drugi isti takav nema te propade, kada ih zamijenim opet sistemski ima a drugi (koji je imao) nema.

Ako se ti "propadi" javljaju na različitim mestima može biti do pozadinskih procesa, ali ako su uvek na istom mestu onda se radi o sektorima sa sporijim odzivom i oni su daleko podložniji pojavi bad sector-a.

Evo ponovo sam radio test u HD Tune i taj zvuk mi se cuje kad na grafikonu ima propadanja.Sad cu instalirati win 7 na D particiji pa cu wideti da li mi se taj zvuk pojavljuje.
@ivke76 ako mozes da mi objasnis sta kazu na tim forumima posto slabije znam engleski...
@vuk kako da uradim test u mhdd programu ?

Prilozi

• wd2.JPG
    wd2.JPG
    82 KB · Pregleda: 32
MHDD imaš na svakom Hiren's boot CD-u, potrebno je samo hdd kontroler postaviti u IDE (compatibility) mod (ne u AHCI ili RAID) kako bi se hdd uopšte video. Po startovanju MHDD-a komandom SCAN se disk skenira i videćeš koliko imaš sporih sektora, sve preko 150ms je potencijalno problematično. (na velikim diskovima proces skeniranja ume da potraje)

Poslednja izmena:
@hocico poslao sam ti pp...

@pois0n
http://translate.google.com/transla...een_wd20ears_wdidle3&sl=en&tl=sr&hl=&ie=UTF-8
u principu,
potrebno je da butujes u dos i startujes:
wdidle3.exe /d
kako bi iskljucio to valjda parkiranje i cikluse. sa tom komandom prepustas da ti sam os odredjuje te stvari.
skini alatku sa
http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=609&sid=113
-nemoj da ja budem kriv ako nesto krene naopako,
-znaci nisam odgovoran ako nesto ode u pm:)
-najbolje bi bilo da ti to uradi osoba koja se razume neki ortak, ali nikako "ekspert iz kraja" ili "komsijin mali"
-sacuvaj sve tvoje podatke za svaki slucaj,
-neka ti je samo hdd prikljucen na sata kabl "primarni, jedini uredjaj",
-kopiraj wdidle3.exe na usb
-butuj sa usb-a u dos
-startuj tj. upisi bez navodnika "wdidle3.exe /d"
-kada se obavi posao
-proveri da li je uspela sa "wdidle3.exe"
-ugasi ne resetuj ugasi racunar,
-sacekaj 10-tak sekundi da se sve smiri
-nakon toga ga startuj normalno

srecno:)

p.s. nemam wd hdd, nikada ga nisam imao uglavnom fujitsu, seagate i samsung sada.

pozdrav:)

Poslednja izmena:
Danas sam slucajno ubacio stari hitachi hard disk da bi skinuo neke podatke sa njega kad ono hitachi radi kao sto je pre radio.Da li je moguce da hard posle 10ak dana od kad je "crko" sam od sebe proradi ?
Hitachi-a trenutno koristim kao sistemski disk dok wd koristim za skladistenje podataka i gotovo da se vise nista ne cuje.

Evo posle mesec dana od kad je hitachi proradio ponovo je "crko".Sad planiram da kupim neki disk na kom bih imao instaliran OS i programe pa me interesuje koji da kupim.Raspolazem sa budzetom od 3.500din a za te pare sam nasao HDD SATA2 7200 500GB Hitachi Deskstar i HDD SATA2 7200 500GB Samsung SpinPoint F3 SAHD502HJ.
Interesuje me koji od ova 2 da kupim posto mi ovaj WD15ears mnogo bucan kao sistemski disk.

Jel moze neko da pomogne pri odabiru posto planiram sutra da idem u kupovinu novog hdd...

Taj Samsung SpinPoint F3 SAHD502HJ je bolji mozda bolje da uzmes dva komada u raid0 :)

Odneo sam hitachi na reklamaciju posto nisam znao da imam za njega garanciju 36meseci pa cu sad verovatno menjati za neki od samsung-ovih modela.Video sam neki hdd iz f4 serije od 320gb i kazu da je brz,tih a takav ja trazim za sistem.

Sa ovim WD15EARS sve sami problemi !!!
Danas kad sam pokusao da udjem u particiju od wd15ears komp je samo zakucao i posle restarta vise nema ni jedne particije od tog hard diska.To mi se isto desilo pre neki dan pa sam samo izvadio sata i kabal od napajanja i problem je nestao...
Jel zna neko sta moze biti ?

^^ Probaj da stavis/promenis drugi sata kabl

Nazad
Vrh Dno