Šta je novo?

WD My Passport 1 TB problem - Zamrzne se hard pred kraj kopiranja filma

NixyJungle

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
620
Pozdrav.

Imam čudan problem sa WD My Passport 1TB USB 3.0 (ali radi na 2.0 zbog ploče) i to ne sa jednim, već sa dva identična uređaja. Dok nisam kupio drugi, mislio sam da ovaj prvi ima neku grešku, ali nakon kupovine drugog, nakon 5 meseci, primetio sam da se isti problem javlja i rekoh, ovo nije slučajnost. Oba harda su nakon kupovine, a pre upotrebe formatirana na NTFS.

Kad kopiram sitne fajlove sa internog harda na WD koji je prikačen na USB, sve je ok, ali kad kopiram film, krene brzinom od 75 mb/s, tako kopira do 99% filma, a onda se zamrzne na 30-tak sekundi dok završi do 100% i ukoči mi total commander.

Nije mi jasno u čemu je problem. Tražio sam na netu rešenje, ali nisam našao.

Ako neko ima neku ideju, bio bih mu zahvalan.

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Rekao bih da je problem u samom sistemu rada USB-a.
On ti kopira fajl u disk keš i tako stigne do 99%, a onda mora da sačeka da upiše sve to iz keša na disk.
To se događa i meni sa praktično svim USB drajvovima.

Sad sam malo testirao i primetio da je problematično samo kad kopiram sa internog harda na usb wd hard. Kad kopiram sa wd na interni, problema nema.

Hard disk je USB 3.0 ali moja ploca podrzava 2.0, pa mozda zbog toga nastaje problem...
Jel može keširanje da se zaobiđe pa da direktno kopira na hdd.

Pa eksterni disk ti je sporiji od internog, pa kod njega sve što se pročita, odmah se i upiše.
Ne znam da li može da se isključi keširanje samo za određeni drajv. Nisam to radio.
U svakom slučaju nećeš dobiti ništa na brzini, samo će ti javljati tačno procente.

*Ne u disk cache, vec u Windows cache, pa se onda na kraju radi flush tog cache-a na disk.
Opcije su:
- Podesi USB disk da bude "Quick removal", pod My Computer->Device manager->nadji WD Passport disk->Properties->Policies.
- Koristi "Big file copy" opciju u Total Commanderu.

Pa mislio sam na disk cache u Windows-u, al' u pravu si, može da bude zbunjujuće :)

Nazad
Vrh Dno