Šta je novo?

WD My Book USB 3.0 1TB

Učlanjen(a)
11.01.2010
Poena
310
Kompanija Western Digital je 10. Januara predstavila svoj najnoviji i najbrzi model Externog Hard Diska , "My Book USB 3.0 oznake "WDBABP0010HCH"

Postoje modeli od 1 TB i 2 TB.

wdfMB_XTRHBA.jpg

A evo njegovih performansi u odnosu na USB 2.0

wdfMB_XTR_1.jpg

Cena u Americi je 200 Dolara , a pitanje je koliko ce kostati kod nas kao i kada ce doci.

hm.... lepo lepo.. kod nas ce da kosta 200 eura.. nasim prodavcima 1$=1euro jell

Džaba grafikon sa WDC.com, dok ne vidim screen shot iz total commandera ili da neko to lepo isproba :)

Upravo tako,treba da se proba kako sa fajlovima male velicine tako i sa kopiranjem vecih fajlova pa da se uporedi sve lepo ;)

Primeri sa WD sajta su konkretni, i iskreno mislim da su sasvim tehnicki korektni (citaj: nije cist marketing).
E sad pitanje USB3 podrske i losih kontrolera i slicno.. koji oni tesko da su imali vremena da testiraju (cak i na karitici koji sami daju) je drugo.

Zato sam i otvorio ovu temu , da kada dodje kod nas na trziste ( ko zna kada ) da ga neko isproba i napise review ovde.

Posto je relativno nov model i imao je premijeru 10. januara, treba malo sacekati makar da stranci urade review.

Primeri sa WD sajta su konkretni, i iskreno mislim da su sasvim tehnicki korektni (citaj: nije cist marketing).
E sad pitanje USB3 podrske i losih kontrolera i slicno.. koji oni tesko da su imali vremena da testiraju (cak i na karitici koji sami daju) je drugo.

Vrlo konkretni. HD film od 2h. Imam jedan takav od 3.5GB, a imam jedan i od 15GB :d
Preostala dva podatka su još bolja.

Ne kažem ja da neće biti 7 ili 10x brže, ali ajde da sačekamo pravi test pre nego što počnemo da se oduševljavamo. Moj HDD svejedno ne bi ni mogao da upiše brzinu koju bi smo postigli 10x ubrzanjem.

Vrlo konkretni. HD film od 2h. Imam jedan takav od 3.5GB, a imam jedan i od 15GB :d
Preostala dva podatka su još bolja.
Konkretni su jer uporedjuju sa svojim USB2 externim diskom. Nebitno da li je to 3.5 ili 15GB.

Ubrzanje od 10x je memoguce, posto se vidi da je tu random transfer u pitanju znaci da nije isti disk pa je random zapis bolji (a i USB3 je verovatno bolji za veliki broj zahteva naspram burst-a).
Ali za HD film je sasvim konkretno - 2.7 naspram 13.3 minuta za kopiranje - sto se sasvim uklapa u to da je DISK bottleneck a ne USB3 (kopira onoliko brzo koliko sam disk moze da upise/cita). Tj. USB3 ce za obicne HDD-ove moci da izvuce maximum. SSDovi ce vec imati bottleneck ali ne nesto veliki (320MB/s citira Supertalent sa posebnim drierom za svoj RAIDDrive USB3)

Za grafikon piše:
Ideas accelerated.

Read and save files faster. With lightning fast USB 3.0 you don't have to wait for the technology to keep up with your ideas.

Ne znamo ni da li su ovo brzine za read ili write. Vrlo konkretno.
Specifikacija obećava 12x više :d

A da će HDD bar neko vreme da bude usko grlo, to se izgleda slažemo ;)

Zato ti lepo odes na sajt:
http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=781
Kliknes na overview i vidis:
ccelerate your data transfers with the fastest available interface. Transfer a 24 GB HD movie in 2.7 minutes vs. 13.3 minutes with a 2.0 connection.
Sto je sasvim konkretno (i to je prikazano na grafikonu inace, samo se bash ne vidi tacna brojka).
Sto je 4.9x brze od USB2. Sto dodje oko 125MB/s. Taman koliko disk otprilike moze.

Hehe, eto, malo konkretnije, ko bi se setio da klikne na overview :d

Jedino što je brzina još veća...~150MB/s :)
2.7 min je 162 sekunde.
A kod 13.3 se taman uklapa da je brzina 30MB/s i to je onda tih ~5x više.

Super je što je ovo evolucija proizvoda i prelazak neće biti skup, a ubrzanje je odlično.

Nadam se da ce usb3 kontroleri biti u prodaji, za nas sa usb 2.0 plocama

Hehe, eto, malo konkretnije, ko bi se setio da klikne na overview :d

Jedino što je brzina još veća...~150MB/s :)

Mislim da USB2 brzine smatraju @25MB/s (cisto da bi cifre za USB3 izgledale bolje :D).
150MB/s doduse bi mogao da postigne samo ako ima 2 diska, sumnjam da je to slucaj (mozda 2x2.5" diska?)

Danas sam dobio mail od zvanicnog distributera WD za Srbiju vezano za datum dolaska ovog modela

Poštovani,

Tačno je da smo ovlašćeni diler za WD. Proizvod za koji ste zainteresovani na našem tržištu biće dobavljiv od polovine februara.

Nazad
Vrh Dno